مصادیق و نکات مهم امور حسبی
روزانه شاهد مراجعه افراد زیادی به دادگاه ها هستیم. یکی از موارد شایعی که افراد را ناگزیر می کند تا به دادگاه ها مراجعه کنند، زمانی است که اختلافی بین آنها محقق شده و آنها برای حل این اختلاف و احقاق حقوق خود به دادگاه مراجعه کرده و با تنظیم دادخواست در جهت رفع اختلاف حادث شده اقدام می کنند. اما رجوع افراد به دادگاه فقط به دلیل حل اختلاف ایجاد شده نمی باشد بلکه اموری در روابط بین افراد وجود دارد که بدون اینکه اختلافی بین آنها ایجادشده باشد، آنها را به سمت دادگاه ها سوق می دهد. که قانونگذار تحت عنوان امور حسبی از آنها یاد می کند. به عبارت دقیق تر طبق ماده یک قانون امور حسبی: " امور حسبی اموری است که دادگاه ها مکلفند نسبت به آن امور اقدام نموده و تصمیمی اتخاذ نمایند بدون اینکه رسیدگی به آنها متوقف بر وقوع اختلاف و منازعه بین اشخاص و اقامه دعوی از طرف آنها باشد.
|
بازدید: 8679
|
امتیاز:
ویژگی های امور حسبی
1- دعاوی امور حسبی به دعاوی ای گفته می شود که تصمیم گیری قضایی در خصوص آنها ضرورت دارد ولی تنازع و تخاصم از نوع سایر دعاوی و مرافعات در آنها موجود نیست.
2- بین دعاوی امور حسبی و دعاوی راجع به احوال شخصیه رابطه ، عموم و خصوص من وجه است.
3- برخی از دعاوی امور حسبی عبارتند از : دعوای عزل ولی قهری، عزل و نصب قیم، اثبات جنون و تاریخ آن، اثبات حجر و تاریخ آن، اجازه تغییر جنسیت و ...... .
4- به دعاوی امور حسبی ضرورتا دادگاه های حقوقی (مدنی) رسیدگی می نمایند که با توجه به موضوع و حسب مورد دادگاه های حقوقی اختصاصی خانواده و یا عمومی، صالح هستند.
5- مقررات شکلی و ماهوی رسیدگی به دعاوی امور حسبی مطابق قانون آیین دادرسی مدنی، قانون مدنی و خصوصا قانون امور حسبی انجام میشود.
6- در شهر تهران ،مجتمع قضایی ویژه سرپرستین و محجورین متشکل از چند شعبه دادسرا جهت اعمال و انجام وظایف دادستان و چند شعبه دادگاه جهت رسیدگی و صدور حکم و دستور قضایی اعمال نقش می نمایند.
مصادیق امور حسبی
عناوینی که در قانون امور حسبی به آن پرداخته شده عبارتند از :
1- قیمومت
1- صلاحیت دادگاه قیمومت
2- ترتیب تعیین قیم
3- اختیارات و مسوولیت قیم
4- عزل قیم
2- امور راجع به امین
3- امور راجع به غایب مفقودالاثر
1- صلاحیت دادگاه
2- تعیین امین
3- تحویل اموال به طور موقت به تصرف ورثه
4- حکم موت فرضی
4- امور راجع به ترکه
1- صلاحیت
2- مهر و موم
3- در برداشتن مهر و موم
4- در تحریر ترکه
5- راجع به دیون متوفی
6- استیفاء دین از ترکه
7- قبول ترکه
8- رد ترکه
9- قبول دیون مطابق صورت تحریر ترکه
10- تصفیه
11- راجع به وصیت
12- در تقسیم
13- در ترکه متوفای بلا وارث
14- راجع به ترکه اتباع خارجه
جهت ارتباط با وکیل متخصص امور حسبی کلیک کنید - 88019243