X

 جرم شهادت دروغ و مجازات آن

جرم شهادت دروغ و مجازات آن

شهادت یکی از ادله اثبات دعوا بوده و به این معنا است که فردي که نسبت به حقيقت امري اطلاعات شخصي دارد، گواهي داده و براي كشف حقيقت آن را در معرض استفاده ديگران قرار دهد. شهادت خبری است که به نفع یا به ضرر خبردهنده نیست بلکه به نفع و ضرر دیگران است و از این بابت با ادعا و اقرار تفاوت دارد.در ادامه ضمن معرفی دلایل اثبات دعوا به خصوص دلیل شهادت شهود پرداخته و ویژگی ها و مجازات جرم شهادت دروغ بیان می شود.

 

  |  
بازدید: 83620
  |  
امتیاز: Article Rating

 

دلایل اثبات دعوا، بررسی جرم شهادت دروغ

شهادت، اطلاعات یک فرد خارج از دعوا است که موضوع مورد ادعا را دیده یا شنیده یا اگر از موارد دیدنی و شنیدنی نباشد، از آن آگاه شده است. یعنی شخصی از واقعه‌ای جزیی یا کلی که بین ۲ یا چند نفر صورت گرفته است، در دادگاه خبر دهد یا اطلاع‌رسانی کند. 

مطابق ماده ۱۲۸۵ قانون مدنی ادله اثبات دعوی عبارتند از:
1- اقرار. 
۲- اسناد کتبی. 
۳- شهادت. 
۴- امارات. 
۵- قسم. (سوگند)

طبق ماده ۲۳۰ قانون آیین دادرسی مدنی در دعاوی مدنی (حقوقی) تعداد و جنسیت گواه، همچنین ترکیب گواهان با سوگند به ترتیب ذیل است:
الف- اصل طلاق و اقسام آن و رجوع در طلاق و نیز دعاوی غیرمالی از قبیل مسلمان بودن، بلوغ، جرح و تعدیل، عفو از قصاص، وکالت، وصیت با گواهی دو مرد.
ب- دعاوی مالی یا آنچه مقصود از آن مال است؛ از قبیل دین، ثمن بیع، معاملات، وقف، اجاره، وصیت به نفع مدعی، غصب، جنایات خطایی و شبه عمد که موجب دیه است با گواهی دو مرد یا یک مرد و دو زن.
چنانچه برای خواهان امکان اقامه بینه شرعی نباشد می‌تواند با معرفی یک گواه مرد یا دو زن به ضمیمه یک سوگند ادعای خود را اثبات کند. در موارد مذکور در این بند، ابتدا گواه واجد شرایط شهادت می‌دهد، سپس سوگند توسط خواهان ادا می‌شود.
ج- دعاوی که اطلاع بر آن‌ها به طوری معمول در اختیار زنان است از قبیل ولادت، با گواهی چهار زن، دو مرد یا یک مرد و دو زن.
د- اصل نکاح با گواهی دو مرد و یا یک مرد و دو زن.
با اینکه شهادت یک دلیل محسوب می‌شود اما قاضی یا دادرس مختار است آن را بپذیرد یا رد کند. زیرا ممکن است قاضی احراز کند که شهادت واجد شرایط قانونی مورد نظر نیست.
ادای سوگند، مقدمه «شهادت» است و دادگاه می‌تواند با توجه به اهمیت موضوع فرد را به ادای سوگندهای مختلفی ملزم کند.
 
 

شرایط شاهد

مطابق ماده ۱۳۱۳ قانون مدنی بلوغ، عقل، عدالت، ایمان و طهارت از شرایط شاهد است و اظهارات مجنون و افرادی که به سن بلوغ یعنی ۱۵ سال تمام نرسیده‌اند، قابل اعتماد نیست.  در تمام تاسیسات حقوقی، وجود قصد انشا، اختیار و اهلیت ضروری است و در صورت مفقود بودن هر یک از این شرایط، تاسیس حقوقی مورد نظر بلا اثر خواهد بود. 
اگر شهادت در شرایط اکراهی انجام شده باشد، معتبر نیست، در حقیقت اگر قصد انشا، اختیار و اهلیت وجود نداشته باشد، شهادت نیز مانند سایر تاسیسات حقوقی به عنوان یکی از ادله مثبته دعوی قابل قبول نخواهد بود؛ در چنین شرایطی شهادت‌ صورت‌گرفته ممکن است برای قاضی ایجاد علم کند اما به عنوان یکی از ادله اثبات دعوی موثر نخواهد بود
 
 

 

شهادت کذب

شهادت کذب عبارت است از ادای گواهی دروغ توسط گواه نزد مقامات رسمی در دادگاه.
بر اساس ماده 650 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، هر کس در دادگاه نزد مقامات رسمی شهادت دروغ بدهد به 3 ماه و یک روز تا 2 سال حبس یا به یک میلیون و 500 هزار تا 12 میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد. ادای شهادت کذب در دادگاه و نزد مقامات رسمی است. این جرم از جرایم مطلق محسوب می‌شود. 

سوء نیت عام به معنی قصد انجام عمل مجرمانه؛ این جرم از جرایم عمدی است و از این رو نمی‌توان کسی را که سهواً و به اشتباه مبادرت به بیان اکاذیب در قالب شهادت کرده است، مشمول مقررات ماده 650 دانست دانست. سوء نیت خاص از اجزای تشکیل‌دهنده این بزه محسوب نمی‌شود.
 
 

شرایط تحقق جرم شهادت دروغ

1- ادای شهادت دروغ باید در دادگاه (اعم از عمومی و اختصاصی) به عمل آید. لذا شهادت در خارج از دادگاه و نیز مراجعی که به آنها دادگاه اطلاق نمی‌شود، مشمول حکم این ماده نیست.
2- ادای شهادت باید نزد مقامات رسمی باشد؛ از این رو چنانچه فردی که استماع شهادت می‌کند، صلاحیت استماع آن را نداشته باشد، نمی‌توان ادای شهادت را مشمول ماده 650 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی دانست. 
 

 

شرط تعقیب شاهد کاذب 

باید کذب بودن شهادت چنین شخصی در دادگاه صالح به موجب حکم قطعی به اثبات رسیده باشد. در مورد عدم ادی شهادت و کتمان آن با توجه به مقررات جزایی کنونی باید گفت که جرم محسوب نمی‌شود. 
شهادت دروغ موجب بطلان حکم است و هر حکمی که بر این اساس صادر شود، بلااثر است. اگر محکوم‌به وجود داشته باشد، باید مسترد شود و اگر ممکن نباشد، باید شهودی که شهادت کذب داده‌اند، غرامت را بپردازند. 
ماده ۶۵۰ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی متعرض بحث جبران خسارت توسط شهود کذب نشده است، اما مطابق قواعد کلی مسئولیت مدنی، هرگاه کسی سبب ورود خسارت شود، باید جبران کند، در اینجا نیز شهود باید خسارت زیان‌دیده را جبران کنند. 
 

آثار شهادت کذب

1- مجازات سه ماه و یک روز تا دو سال حبس یا یک میلیون و 500 هزار تا 12 میلیون ریال جزای نقدی (ماده ۶۵۰ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی)
2- شهادت دروغ موجب بطلان حکم است و هر حکمی که بر این اساس صادر شود، بلااثر است.
3- هرگاه کسی سبب ورود خسارت شود، باید آن را جبران کند. در شهادت کذب نیز شهود باید خسارت زیان‌دیده را جبران کنند.
4- در امور کیفری یکی از جهات درخواست تجدید نظر دروغ بودن شهادت شهود است.
5- چنانچه شاهد پس از اتیان سوگند شهادت دروغ بدهد با احراز این موضوع برای دادگاه، مجازات سوگند و شهادت دروغ قابل جمع است. همچنین اگر شهادت دروغ در مورد حدود، قصاص یا دیات باشد، قاعده جمع مجازات‌ها اعمال می‌شود.

 

مطالب مرتبط با جرم شهادت دروغ :

1- سوگند و قسم به عنوان دلیل برای اثبات دعوا

2- نمونه شکوائیه ورای کیفری تهدید،توهین و افتراء

3- متن قانون آیین دادرسی کیفری (مواد 186 - 273)

4- جرایم توهین و تخریب در قانون مجازات

 

 

 

2.84 از 5 (63 امتیاز)
نظرات

پنجشنبه, 03 آبان,1403

جوان مهر

سلام بدتر از آن اینست که بازرپرسی ها بسیار سطحی و غیر عادلانه انجام می شود و خدا نکند بخواهند از یک شخصی حمایت کنند و معامله ای انجام شده باشد، اونوقت آنچنان قرار و حکم را مهندسی می کنند که با ایجاد ابهام و نظریات دوپهلو ی غیر مستدل و غیر مستند دیگر قابل اعتراض و یا حتی استفاده در دیگر محاکم نیز نباشد.من در طول ۶ سال بارها در دادگاه های بوشهر با این نوع احکام مبهم و مهندسی شده مواجه هستم. بهوامید روزی که عقلانیت و سلامت قضایی با رعایت عدل و انصاف حکیمانه در کشورمان غالب شود .


پاسخ وکیل: فرمایش شما درست است و متاسفانه این مشکل در دستگاه قضایی هرچند اندک ولی وجود دارد!!!!

ﺳﻪشنبه, 19 دی,1402

عباس همراه

سلام من چند وقت پیش ازم خواسته شددردادگاه خانواده جهت خرید دوعددکالای اساسی که آیادامادخریده یاعروس شهادت بدم طبق سندومدارکی که خانواده عروس روکردن اعم ازفاکتورخریددوکالاوگفته خودشون بنده به نفع خانواده عروس شهادت دادم درصورتی که کالاهادست داماده وهیچ زبان وضرری هم متحمل نشده ودامادازبنده شکایت کردن که شهادت دروغ دادم درصورتی که هنوزحکمی صادر نشده که این کالاهابایدپس داده شودیانگه داشته شوند حکم این شهادت چیه درصورتی که بنده باسندومدارک ارائه شده شهادت دادم ممنونم


پاسخ وکیل:
با سلام
شاهد کسی است که اطلاع عینی دقیق از واقعه دارد؛ یعنی شما در صورتی شاهد تلقی می شوید که خرید آن کالا توسط آن خانم را دیده باشید در غیر اینصورت مطلع تلقی می شوید طبیعتاً در صورتی اظهارات شما شهادت دروغ محسوب می شود که خواهان بتواند ثابت کند شما شاهد عینی ماجرا نبوده اید.

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

دسته بندی مطالب و مقالات

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.