X

 عقد صلح چیست ؟ - شرایط و طرفین عقد صلح

عقد صلح چیست ؟ - شرایط و طرفین عقد صلح

صلح در لغت به معنی آشتی، دوستی، توافق و سازش آمده و در اصطلاح حقوقی عبارت است از تراضی بر امری خواه تملیک عین باشد یا منفعت ، یا اسقاط دین یا حق و یا غیر از آن. در واقع به تعبیر حقوقی دایره عقد و قرارداد صلح آنقدر وسیع و گسترده است که قانونگذار در ماده 758 قانون مدنی می گوید : ((صلح در مقام معاملات هر چند نتیجه معامله را که به جای ان واقع شده است می دهد لیکن شرایط و احکام خاصه آن معامله را ندارد .....)) عبارت اخری این نحوه نگارش قانونگذار این است که با صلح نه تنها می توان به مقصود و اثر مندرج در هر یک از عقود معین رسید بلکه قراردادهای آزاد موضوع ماده 10 قانون مدنی را هم به طور کامل پوشش می دهد. البته از این قاعده کلی، قرارداد خاص نکاح را که فقط با تشریفات و جریان صیغه مخصوص و فقط بین دو غیر هم جنس و عاری از موانع نکاح حاصل می شود ، باید استثنا نمود.

 

  |  
بازدید: 197389
  |  
امتیاز: Article Rating

عقد صلح

 

نکات مهم قرارداد صلح - صلحنامه

  •  صلح در ابتدا فقط در مورد رفع اختلافات بکار می رفت ولی بتدریج ماهیت خود را تغییر داد و مانند معامله مستقلی در ردیف عقود معینه دیگر درآمد.
  • مطابق ماده 752 قانون مدنی، صلح ممکن است یا در مورد رفع تنازع موجود و یا جلوگیری از تنارع احتمالی در مورد معامله و غیرآن واقع شود. صلح هم در موضع رفع تنازع و اختلاف موجود و احتمالی و هم بصورت معامله ای مستقل بکار می رود .
  •  صلح، خواه در مقام معامله باشد یا در مقام رفع تنازع، مانند سایر عقود معین باید دارای شرایط اساسی صحت معامله مطابق ماده 190 قانون مدنی باشد.
  •  همانطور که  ماده 753 قانون مدنی اذعان میدارد: برای صحت صلح، طرفین باید اهلیت معامله و تصرف در مورد صلح داشته باشند.
  •  منظور از اهلیت معامله، عقل و بلوغ و اختیار و قصد باشد و منظور از اهلیت تصرف، اختیار تصرف در مورد صلح است که شخص مرتهن و ورشکسته فاقد آن اختیار می باشند.
  •  مطابق ماده 758 قانون مدنی، صلح در مقام معاملات هرچند نتیجه معامله را که بجای ان واقع شده است را می دهد لیکن شرایط و احکام خاصه آن معامله را ندارد بنابراین اگر مورد صلح، عین باشد در مقابل عوض، نتیجه آن همان بیع خواهد بود بدون اینکه شرایط و احکام خاصه بیع در آن مجری شود.
  •  مطابق ماده 456، احکام خاصه بیع، خیارات مختصه (خیار مجلس،خیار حیوان، خیار تاخیر ثمن) و انفساخ در مورد تلف مبیع قبل از قبض در آن موجود نمی گردد، زیرا انها از احکام خاصه بیع می باشد.
  • عقد صلح دارای دو طرف است: مصالح و متصالح.

 

مصالح کسی است که مالی یا امری را به دیگری واگذار می نماید و متصالح کسی است که آن را قبول میکند

 

شرایط و احکام عقد صلح

1- صلح، خواه بصورت معامله مستقل باشد و یا در مقام تنازع باشد، باید مانند عقود دیگر، شرایط اساسی صحت معاملات مذکور در ماده 190 قانون مدنی باشد؛ بنابراین، صلح واقع می شود به قصد انشاء، به شرط آنکه مقرون به چیزی باشد که دلالت بر قصد کند.

مطابق ماده 763، صلح به اکراه نافذ نیست.

مطابق ماده 762 ، اگر در طرف مصالحه یا در مورد صلح اشتباهی واقع شده باشد، صلح باطل است.

2- مطابق ماده 760، عقد صلح لازم است اگر چه در مقام عقود جایزه واقع شده باشد و برهم نمیخورد مگر در موارد فسخ به خیار یا اقاله. مثلاً چنانچه انتفاع از ملکی به کسی داده شود، اگر چه به وسیله عقد عاریه داده می شد، جائز می بود و هریک از طرفین می توانست ان را برهم زند اما در قالب عقد صلح، لازم میگردد و هیچ یک از طرفین نمی تواند آن را برهم زند مگر در موارد فسخ به خیار یا اقاله.

صلح در مقام تنازع موجود یا جلوگیری از تنازع احتمالی نیز مانند صلح بدوی لازم است.

3- صلح میتواند نیز میتواند معوض  یا بلاعوض واقع شود. مطابق ماده 757 صلح بلاعوض نیز جائز است.
4- مورد صلح باید معین باشد؛ زیرا معین بودن از شرایط اساسی صحت معاملات است.

 

 صلح محاباتی صلحی معوض است که عوض در آن ناچیز باشد. مثلا کسی مال خود را در مقابل یک شاخه نبات به دیگری صلح می کند

 

اقسام صلح

صلح بر دعوی و صلح مستقل

صلح ممکن است در مورد رفع تنازع موجود واقع شود مانند اینکه اختلافی پیش آمده یا دعوایی مطرح شده باشد و طرفین آن را به صلح خاتمه دهند. کسی پس از اقامه دعوی مالکیت نسبت به زمینی بر دیگری، دعوی را با او صلح نماید و مبلغی بعنوان مال الصلح از وی بگیرد. ممکن است برای رفع تنازع احتمالی واقع شود مانند اینکه: کسی مالی را از دیگری می خرد و کلیه حقوق احتمالی و فرضیه خود را از هر جهت نسبت به آن مال به دیگری صلح میکند. منشاء تنازع که بخاطر آن صلح اتفاق افتاده است میتواند معامله یا غیر آن باشد.
طبق ماده 755، صلح با انکار دعوی نیز جایز است بنابراین درخواست صلح اقرار محسوب نمی شود. هرگاه مدعی علیه مفاد ادعای طرف را نپذیرد و بعد از آن به صلح بنشینند صلح با انکار دعوی خواهد بود.

ماده 766 قانون مدنی اذعان میدارد : اگر طرفین بطور کلی تمام دعاوی واقعیه و فرضیه خود را به صلح خاتمه داده باشد کلیه دعاوی داخل در صلح محسوب است اگرچه منشا دعوی در حین صلح معلوم نباشد مگر اینکه صلح بر حسب قرائن شامل آن نگردد.

ماده 765 قانون مدنی اذعان میدارد : صلح دعوی ناشی از معامله باطله، باطل است ولی صلح دعوی ناشی از بطلان معامله صحیح است:صلح دعوی مبتنی بر معامله باطله، باطل است.هرگاه معلوم شود معامله ای که صلح بر مبنای آن واقع شده است، باطل بوده،  صلح نیز باطل است.
صلح دعوی ناشی از بطلان معامله صحیح است و آن در صورتی است که در صحت معامله بین طرفین اختلاف باشد چنانکه یکی از طرفین به جهتی از جهات درخواست بطلان معامله را بنماید و دیگری منکر ان باشد مثلاً بایع به استناد آنکه معامله صوری بوده و قصد نداشته خواهان بطلان معامله شود و مشتری منکر آن گردد و متبایعین دعوای مذبور را به صلح خاتمه دهند و بایع مبلغی را بعنوان مال الصلح به مشتری پرداخت کند نتیجه این صلح آن است که مصالح دیگر نمیتواند در دادگاه تقاضای ابطال معامله را بنماید و تقاضای ابطال معامله را به دیگری صلح نموده است.

 

موارد فسخ عقد صلح

1-فسخ به خیار

در صلح مانند سایر عقود لازمه دیگر، خیاراتی غیر از خیارات مختص بیع، قابل اعمال است. قانونگذار در ماده 764 در فصل صلح، فقط به خیار تدلیس اشاره کرده است : تدلیس در صلح موجب خیار فسخ است. و الا ممکن است هریک از خیارات مشترک مانند خیار عیب، خیار تبعض سفقه، خیار غبن، خیار شرط، و ... را با کلیه احکام و آثار خیارات را داشته باشد.

ماده 761 مستثنی از قاعده فوق است و قانونگذار، صلحی که در مورد تنازع یا مبتنی بر تسامح باشد، قاطع بین طرفین است و هیچ یک نمی تواند آنرا فسخ کند اگرچه به ادعای غبن باشد مگر در مورد تخلف شرط یا اشتراط خیار.

 

اقاله

تمامی احکام و آثار مذبور در مورد اقاله در اقاله صلح نیز اعمال می شود. عقد صلح یکی از اقسام معاملات است و طرفین می توانند طبق مقررات مربوط به اقاله آنرا به تراضی ، تفاسخ کنند.
 

3.31 از 5 (87 امتیاز)
پرسش و پاسخ‌های متداول
بدون در نظر گرفتن جهت تقسیم و در مقام بیان انواع عقد صلح باید گفت، صلح را از جهات مختلف به این دسته ها می توان تقسیم نمود: صلح عمری - صلح معوض - صلح مجانی - صلح مشروط - صلح قطعی - صلح عین - صلح منافع - صلح مطلق - صلح مقید به زمان
صلح نیز مانند سایر قراردادها چه عادی باشد و چه رسمی در رابطه بین طرفین معتبر است.با این وجود مطابق قواعد کلی و حاکم بر سایر قراردادها در صورتی قابل ارائه به اشخاص و مراجع دولتی و عمومی است و در صورتی سایرین ملزم به تبعیت و ترتیب اثر دادن به مفاد آن هستند که، رسمی بوده و در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شود.گاهی اوقات به دلیل وجود محدودیت های قانونی و فورث ماژور امکان تنظیم سریع سند قطعی و رسمی وجود ندارد.
می توانید از طریق جستجوی عبارات ((وکیل برای تنظیم قرارداد صلح)) یا ((وکیل متخصص صلحنامه)) یا ((مشاوره متن قرارداد صلح)) در سایت گوگل و مطالعه دستنوشته ها و مقالات مرتبط با موضوع جستجوی خود در سایت آن وکیل از میزان تبحر و تخصص و دانش حقوقی وی اطمینان حاصل نمایید.
در حال حاضر (ابتدای سال 2021 میلادی و 1400 شمسی) به طور متوسط و معمول برای تنظیم یک قرارداد صلح دستمزد ما مبلغی بین 3 تا 5 میلیون تومان است.
نظرات

شنبه, 26 آبان,1403

حامد

با سلام و احترام شخصی میخواهد زمین کشاورزی مشاعی را به برادر و خواهرانش صلح کند به شرط اینکه منافع مورد صلح به صورت مشخصی بین چهار نفر دیگر تا مدت ۱۰سال تقسیم شود.اول اینکه چه نوع صلحی باید منعقد کند؟ ثانیا هر شرطی مثل شرط بالا می تواند با هریک از افراد در قرارداد ذکر کند؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.


پاسخ وکیل: صلح تملیکی با شرط اینکه منافع تا 10 سال به نفع ثالث و تحویل 10 سال دیگر.

دوشنبه, 07 آبان,1403

بینام

درود برشما. من برای یه شخصی کارهایی رو انجام دادم قبلا و خیلی جاها کمکش کردم و ایشون میخواد یک ملک ب ارزش 20 میلیارد تومن رو بنام من بزنه و فقط دو میلیارد تومن بابتش ازمن پول بگیره و سند ملک بنام من بشه ، سوال من اینه آیا اگه فردا روزی پشیمون شد میتونه معامله رو فسخ یا بهم بزنه و ملک رو پس بگیره ؟؟؟ من چه نوع قرارداد صلحی باید باهاش ببندم ک اگر فردا روزی پشیمون شد این اتفاق نیفته و نتونه ملک رو پس بگیره. ممنون میشم کامل توضیح بدید باتشکر🙏🏻🌹


پاسخ وکیل: ویژگی عقد صلح این است تناسب عوضین در آن شرط صحت نیست پس اینکه شما مالی را در قالب صلح فقط در ازای ده درصد از ارزش واقعی تملک نموده اید تاثیری در صحت عقد ندارد.

شنبه, 03 شهریور,1403

محمدرضا

باسلام و خسته نباشید مادرم ملکی مشخص با پلاک ثبتی معین دارد که اصل سند دردست پدرم هست، آیا میتوان با داشتن پلاک ثبتی از مالک (مادرم) صلح نامه برای حال حاظر و اینکه حتی بعداز فوتشان هم معتبر باشد بگیرم و چه نوع صلح نامه ای باید باشد؟


پاسخ وکیل: برای تنظیم صلحنامه به طور عادی یا غیر رسمی نیاز به اصل سند مالکیت نیست. چنین قراردادی معتبر است ولی اگر سایر ورثه و ذی نفعان منکر اصالت آن باشند، مراتب باید در دادگاه به اثبات برسد. (اثبات و تنفیذ صلحنامه)

یکشنبه, 07 مرداد,1403

حسن

سلام سوالی دارم اگر فردی مالی را برای فرزند خود صلح کند ولی فرزند از پدر زودتر فوت کند تکلیف این صلح نامه چیست؟


پاسخ وکیل: از نظر قانونی مال متعلق به شخص فوت شده است و از هر مالی به ورثه ارث می رسد.

چهارشنبه, 20 تیر,1403

gomnam

سلام خوبید من خیلی حالم بده و ممنون میشم،جواب این،سوال من و بدید من دبیرستانی بودم که ازدواج کردم همسرم نزاشت درس بخونم یا کار کنم بعد از عقد طلاهایی که داشتم یا هدیه گرفته بودم رو فروختم و یه ماشین به مبلغ کم همرو جمع کردیم خانه خریدیم سه،دانگ از این خانه به نام من هست حالا هکسرم یکسره در دعوا میگوید هبه است و میخواهد پس بگیرد من میترسم نه پشتوانه ای دارم نه درس خوندم نه کاری هیچکسم به جز خدا ندارم که کمک کنه میتوتم صلح بدم به دختر بچه ام که نتونه ازم بگیره ؟


پاسخ وکیل: عقد هبه یا به تعبیر شما هدیه، در صورتی که گیرنده در مال تصرف حقوقی نموده و آن را به دیگری منتقل نماید غیر قابل رجوع می شود. اما شاید شما دستاویز بهتری داشته باشید و انتقال مال به شما اصلا هبه توصیف نشود. با این توضیح مختصر که اگر از فروشنده مستقیم قسمتی از ملک به شما منتقل شده باشد و خصوصا اگر قسمتی از ثمن را شما پرداخت نموده باشید عمل شوهر شما قطعا هبه محسوب نمی شود.

دوشنبه, 21 خرداد,1403

ملکا

سلام مادرم قبل از مادربزرگم فوت کرده والان سهم میبرد از ارث مادرم الان مادربزرگم میخواد این ارثی که از مادر ما بهش رسیده از خود ساقط کند چکار کنه که بعد فوت ایشان(مادربزرگم) نیز به وراث‌ مادربزرگم حق رجوع بوجود نیاید؟


پاسخ وکیل:
با سلام
بعد از تقسیم ترکه مادر شما ، سهم مادربزرگ شما که یحتمل یک ششم می باشد را طی یک قرارداد صلح به فرزندان متوفی که نوه مادربزرگ محسوب میشود ، انتقال دهد.

ﺳﻪشنبه, 15 خرداد,1403

عادل ساکی

با سلام و احترام پدرم ملکی را به نام من زده است و مادرم سالهاست متوفی شده است و من سه تا خواهر و یک برادر دارم وپدرم در قید حیات است که با دوپسر و همسرش که حق و حقوقشان را گرفته اند زندگی می کنند اکنون چگونه می توانم در سند مالکیت قید کنم که حق و حقوق فقط متعلق به ما می باشد ونام خواهران و برادر خودم فقط ها ارث ثبت شود آیا می توانم با توجه به اینکه سند ششدانگ دارم برای جلوگیری از تنازع سند صلح تنظیم کرد با احترام و تشکر از شما


پاسخ وکیل :
با سلام
اگر صلح نامه دارید می توانید به همراه پدرتان به یک دفتر خانه اسناد رسمی مراجعه کرده و تنظیم سند نمایید . در غیر اینصورت نیز می توانید با مراجعه به دادگاه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را تقدیم دادگاه صالح بفرمایید .

چهارشنبه, 09 خرداد,1403

قربانی

سلام مجدد من قبلا هم پیام دادم . شما هم زحمت کشیدید و جواب دادید . اما من فکر میکنم نتونستم منظورمو برسونم. خلاصه سوال من اینه : فرص میگیریم من همین فردا فوت کنم یا ده سال دیگه فوت کنم ، چگونه صلح نامه عمری یا غیره بنویسم که شخص دیگه ای با اون صلح نامه و یا غیره بتواند تمام اموال مرا چه منقول و چه غیر منقول مالک بشه . اما با این دو شرط یکی اینکه تا زنده ام اختیار تام با من باشد دوم اینکه اصلا جزییات مطرح نشه مثلا فلان اتومبیل یا فلان واحد ، بلکه به طور کلی هر آنچه از من باقی میماند . آیا همچین صلح امکان دارد و شما انجام میدین ؟؟؟


پاسخ وکیل:
با سلام
پاسخ به سوال مثبت است شما با ایجاد یک عقد صلح عمری می توانید مال الصلح را به تملیک متصالحین در بیاورید اما عمری به این معناست که حق انتفاع از آن مال الصلح برای شما باقیست مانند سکونت در منزلی که به متصالح انتقال داده اید. از ویژگی های یک قرارداد صحیح کامل بودن است. پس باید مال الصلح دقیق و با جزییات ذکر شود (مانند پلاک ثبتی و غیره برای ملک) تا جای هیچ شک و شبهه ای به وجود نیاید. بله وکلای موسسه دادگران حامی قرارداد صلح تنظیم می کنند.

شنبه, 05 خرداد,1403

قربانی

سلام خواهشمندم مرا راهنمایی کنید من میخوام تمام اموالم اعم از ملک ماشین ، پول در بانک ، سهام ، و هر انچه که دارم به طورکلی بعد از فوت به صورت صلح عمری واگذار گردد به شخص خاصی. تاکید میکنم هر آنچه که دارم یعنی به صورت کلی هر انچه که از من میماند و یا به نام من هست بدون اینکه جزییات نوشته شود . آیا امکان صلح هست یا خیر ؟


پاسخ وکیل :
با سلام
هر شحصی در طول حیات خود به شرط سلامت عقل و داشتن اهلیت می تواند هر گونه تصرفی در اموال خود بکند و به هر شخصی که می تواند به شرط ناقل صحیح منتقل کند عقد صلح نیز از جمله عقود لازم است و هیچ یک از طرفین حق برهم زدن آن را ندارد .

چهارشنبه, 05 اردیبهشت,1403

صادق حسین بر

سلام پدرم دو تا زن داره اموالش را بین فرزندان به صورت صلح نامه تقسیم کرد بعد زن دوم برده وکالت گرفته که من سهم فرزندانم را جدا می کنم پدر هم به اعتبار اینکه متن وکالت همان صلح نامه می باشد وکالتنامه رو امضا می کنه ولی زن دوم وکالت بلا عزل و تمام و کمال گرفته و ملک را فقط به نام فرزندان خودش انتقال داده حال با وجود صلح نامه ما می توانیم حق السهم خود را مطالبه کنیم


پاسخ وکیل:
با سلام
اگر وکالتنامه بعد از صلح نامه تنظیم شده باشد وکالت فضولی خواهد بود چرا که نسبت به مال غیر وکالت در تصرف اموال داده شده است. پس اگر نیازمند تنفیذ شماست . چرا پدر در زمان حیات اموال خود را به اشخاص دیگری واگذار کرده است و نسبت به همان اموال به شخص دیگری وکالت داده است. این مصداق معامله فضولی است.

یکشنبه, 21 خرداد,1402

مقصودی

باسلام ایا انجام مصالحه بین شخص حقیقی و یک شرکت حقوقی امکان پذیر است؟


پاسخ وکیل: قطعا بله. و امضای شخص حقوقی توسط نماینده ی آن که حسب مورد مدیر عامل یا رئیس هیئت مدیره یا جمهور شرکا انجام می شود.

دوشنبه, 01 خرداد,1402

ناصر

درودفراوان یک سوال داشتم اگه پاسخ بدین یک عمر دعاتون میکنم بنده پدربزرگم دودانگ ازمنزلش راب صورت محضری وباحضوردوشاهدمصالحه نوشتیم ولی خیلی استرس دارم دوتاعمه دارم اوناهم گفتن هرکارکرده پدرمون ماله خودش بوده ولی پدرم بامن خیلی مخالفه کلاباتمام اعضای خانواده مشکل داره باهمه سرجنگ داره بخاطرهمین هم پدربزرگم اینکارکردچون ازش میترسه گفت مخفیانه باشه حالامیخوام بدونم این مصالحه معتبره یعنی نیازی هست ک وصیت نامه هم بنویسندیاخیرچندنفرتودلم خالی کردن اگه ازاینجابلندمون کنن پولی ک بخوام جایی رواجاره کنم ندارم یک دنیاممنون میشم اگه پاسخ بدین درضمن یک وکالت فروش هم تنظیم کردیم باهمون صلحنامه


پاسخ وکیل:
با سلام
صلحنامه رسمی قطعا معتبر است و قبل یا بعد از فوت پدربزرگ خدشه ای به مالکیت شما وارد نمی شود.در این خصوص و برای محکم کاری برای تکمیل صلحنامه هیچ نیازی به وصیت نامه یا وکالتنامه نیست.

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

دسته بندی مطالب و مقالات

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.