بررسی قراردادهای مزارعه و مساقات
|
بازدید: 3673
|
تاریخ انتشار: 01 مرداد 1399
|
امتیاز:
عقد مزارعه
- در عقد مزارعه یکی از طرفین زمینی را برای مدت معین به طرف دیگر می دهد تا زارعت کند و حاصل را تقسیم کند. به طرفی که زمین را در اختیار دیگری قرار داده است مزارع و به طرف دیگر عامل می گویند
- لازم نیست که مزارع مالک زمین باشد ولی باید مالک منافع زمین باشد یعنی مستاجر، متصالح و ... هم می تواند زمین را به مزارعه دهد البته تنها برای زمانی که مالک منافع است.
- در عقد مزارعه لازم است یک سری موارد مشخص باشند و گرنه عقد مزارعه نیست اگر چه می تواند با توجه به قصد طرفین عنوان دیگری داشته باشد ولی احکام مزارعه تنها در صورتی بر عقد بار می شود که این شرایط وجود داشته باشد.
معلوم بودن مدت زارعت :
اگر مدتی که طرفین تعیین کرده اند کمتر از مدتی باشد که برای زراعت محصول لازم است، نشان می دهد طرفین قصد انعقاد عقد را نداشته اند بنابراین عقد باطل است.
تعیین حصه ی مشاع :
حصه ی عامل یا مزارع باید به طریق مشاع تعیین شود و اگر یک مبلغ مشخصی را تعیین کنند عقد مزبور مزارعه نمی باشد.
تعیین نوع زرع :
اگر طرفین نوع زرع را تعیین کنند اما در عرف معلوم باشد، عقد صحیح است زیرا عرف کاشف اراده ی طرفین است.
- مزارعه عقد لازم است بنابراین به مدت طرفین منفسخ نمی شود و قائم مقام طرفین مسئول انجام تعهدات قراردادی است اما اگر مباشرت عامل شرط باشد به مدت او قرارداد منفسخ می شود یا اگر مالک زمین به مدت عمر خود صاحب منافع باشد با مدت مالک منفسخ می شود.
- اگر عقد مزارعه به دلیلی باطل شود، تمام حاصل مال صاحب بذر است و طرف دیگر که صاحب زمین یا صاحب عمل است که به نسبت آنچه مالک بوده مستحق اجرت المثل می باشد.
- اگر مزارعه در اثنای مدت قبل از ظهور ثمره فسخ شود، حاصل مال مالک بذر است و طرف دیگر مستحق اجرت المثل خواهد بود.
- اگرمزارعه بعد از ظهور ثمره فسخ شود، هر یک از عامل و مزارع به نسبتی که بین آنها مقرر بوده شریک در ثمره هستند اما در تاریخ فسخ تا برداشت محصول، مالک زمین و مالک عمل به میزان حصه ی مقرر طرف دیگر مستحق اجرت المثل خواهد بود.
- عامل می تواند برای زراعت اجیر گیرد یا با دیگری شریک شود ولی برای انتقال معامله یا تسلیم زمین به دیگری رضای مزارع لازم است.
عقد مساقات
- عقد مساقات، بین مالک درخت و عامل بسته می شود کع عوضین عمل عامل در نگهداری و آبیاری درختان در مقابل حصه مشاع معین از ثمره درخت می باشد.
- تمامی قواعدی که برا عقد مارعه ذکر شده است در مورد مساقات هم وجود دارد به جز 2 مورد که متفاوت است.
- در صورتی که مساقات باطل باشد یا فسخ شود. ( در هر یک از مراحل چه قبل از رویش ثمره یا چه بعد از آن) تمام ثمره مال مالک است و عامل مستحق اجت المثل خواهد بود.
- همچنین عامل بدون اجازه مالک نمی تواند با دیگری شریک شود.
مطالب مرتبط با قراردادها :
1- مشاوره با وکیل برای تنظیم قرارداد
2- انواع قرارداد و عقد و احکام، شرایط و آثار آنها
3- وکیل برای تنظیم سند رسمی آپارتمان - زمین - ملک
4- انواع عقود در قانون مدنی، وکیل متخصص عقود و قراردادها