مزایای غیر مستمر و تاثیر آن در پاداش پایان خدمت
هیات عمومی دیوان عدالت اداری با صدور رای وحدت رویهای اعلام کرد که لحاظ مزایای غیرمستمر در پاداش پایان خدمت مجوز قانونی ندارد.
در گردشکار این پرونده آمده است که خواهان اعلام کرده است که در رسیدگی به دادخواست اشخاص به طرفیت شهرداری شهر قدس و به خواسته الزام به تجدید محاسبه پاداش پایان خدمت بر مبنای مزایای مستمر و غیر مستمر و با لحاظ مصوبه شورای اسلامی شهر قدس مبنی بر لحاظ مزایای غیر مستمر در پرداخت پاداش پایان خدمت، شعب دیوان عدالت اداری آراء معارض صادر کردهاند.
گردشکار پروندهها و مشروح آراء به قرار زیر است:
الف: شعبه سی و دوم دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۰۰۹۹۸۰۹۰۰۰۷۰۷۸۳ با موضوع دادخواست آقای «ع» به طرفیت شهرداری شهر قدس و به خواسته تقاضای محاسبه و پرداخت مزایای مستمر و غیر مستمر در پاداش پایان خدمت به موجب دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۳۲۰۰۷۹۶ - ۲۸/ ۳/ ۱۳۹۱، مفاداً به شرح آینده به صدور رای مبادرت کرده است:
نظر به این که شاکی حسب مدلول تسویه حساب که کپی آن مصدق است اذعان کرده که حق و حقوق قانونی خود را به طور تمام و کمال دریافت کرده و متعاقباً هیچ گونه ادعایی در این خصوص نخواهد داشت و به علاوه طرف شکایت برابر لایحه مبسوط تصریح کرده است که شهرداری کسوری در قبال مزایای غیر مستمر ایشان دریافت نداشته است تا مکلف به پرداخت ما به عوض شود و با توجه به این که بر اساس اصول و مقررات استخدامی مزایای غیر مستمر به عنوان مزدی مؤثر در پاداش پایان خدمت تلقی نمیشود و به علاوه هرگونه پرداخت باید بر اساس مقررات قانونی و پس از پرداخت کسورات به عمل آید و لذا درخواست رد شکایت شاکی را کرده است و به علاوه علت ابرازی، مربوط به شخصی به نام «ج» است نه «ع» که ادعای عدم امضای موکلش را دارد؛ بنابراین شکایت شاکی غیر وارد تشخیص با استناد به مواد ۷ و ۱۳ قانون دیوان عدالت اداری به رد شکایت حکم صادر و اعلام مینماید. رأی دیوان قطعی است.
ب: شعبه بیست و هفتم دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۰۰۹۹۸۰۹۰۰۰۶۵۳۳۴ با موضوع دادخواست «پ» به طرفیت شهرداری شهر قدس و به خواسته تقاضای محاسبه و پرداخت مزایای مستمر و غیر مستمر در پاداش پایان خدمت به موجب دادنامه شماره ۹۰۰۹۹۷۰۹۰۲۷۰۳۴۴۹ -۳۰/ ۱۱/ ۱۳۹۰، مفاداً به شرح آینده به صدور رأی مبادرت کرده است:
با ملاحظه اوراق پرونده، لایحه و توضیحات نماینده شهرداری طرف شکایت به شرح صورت جلسه مورخ ۲۵/ ۱۱/ ۱۳۹۰ مضبوط در پرونده به موجب ماده ۷ قانون اصلاح پارهای از مقررات مربوط به حقوق بازنشستگی بانوان شاغل، خانوادهها و سایر کارکنان مصوب سال ۱۳۷۹ ملاک احتساب و پرداخت پاداش پایان خدمت به مستخدمان رسمی و ثابت واجد شرایط به ازای هر سال خدمت معادل یک ماه آخرین حقوق و فوقالعادههای مستمر دریافت مأخذ کسور بازنشستگی است. همچنین ماده ۱۰۷ قانون مدیریت خدمات کشوری مقرر داشته به کارمندان مشمول این قانون که بازنشسته میشوند به ازای هر سال خدمت یک ماه آخرین حقوق و مزایای مستمر «تا سی سال» پرداخت خواهد شد. صرف نظر از این که کارمندان شهرداری طبق ماده ۱۱۷ قانون مدیریت خدمات کشوری مشمول قانون مزبور نیستند، نظر به این که بر فرض شمول نیز هیچ یک از قوانین مذکور پرداخت پاداش پایان خدمت مازاد بر ۳۰ سال خدمت و احتساب مزایای غیر مستمر در پاداش پایان خدمت اجازه داده نشده است، در واقع الزام شهرداری طرف شکایت به اجابت خواسته شاکی خلاف قانون و فاقد مجوز قانونی است؛ لذا شکایت شاکی غیر وارد تشخیص و به رد آن حکم صادر و اعلام میشود. رأی دیوان قطعی است.
ج: شعبه سی و دوم دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۳۲/۸۹/۱۸۰ با موضوع دادخواست آقای «ط» به طرفیت شهرداری شهر قدس و به خواسته تقاضای محاسبه و پرداخت مزایای مستمر و غیر مستمر در پاداش پایان خدمت به موجب دادنامه شماره ۷۷۸ ۲۲/ ۶/ ۱۳۸۹، مفاداً به شرح آینده به صدور رأی مبادرت کرده است:
در خصوص دعوای آقای «ط» به طرفیت شهرداری شهر قدس به خواسته فوقالذکر نظر به این که وفق مصوبه شماره ۲۵۵۱۱/۱۰ شورای اسلامی شهر قدس پرداخت دو ماه حقوق و مزایای مستمر و غیر مستمر بر اساس آخرین ماه پرداختی شاغلان طبق لیست حقوقی به عنوان پاداش پایان خدمت از محل اعتبارات شهرداری در نظر گرفته شده است و این امر حسب ظاهر با پیشنهاد شهرداری صورت گرفته و دو ماه پرداخت در خصوص مزایای مستمر صورت گرفته است و اعتبار مربوطه نیز در بودجه پیشبینی شده است که نامه شماره ۱۸۸۷/۴۵ - ۱۹/ ۵/ ۱۳۸۸ شهرداری مؤید این امر است؛ بنابراین شکایت شاکی وارد تشخیص و به الزام شهرداری شهر قدس به پرداخت پاداش پایان خدمت با لحاظ مزایای غیر مستمر شاکی حکم صادر و اعلام میشود. رأی دیوان قطعی است.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با حضور رؤسا، مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی، با اکثریت آراء به شرح آینده به صدور رأی مبادرت کرد.
رأی شمارههای 153 و 154 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری:
اولا: تعارض در آراء محرز است.
ثانیا: نظر به این که در تعیین پاداش پایان خدمت، مزایای مستمر لحاظ میشود و در قوانین حکمی مبنی بر تجویز لحاظ مزایای غیر مستمر در پاداش پایان خدمت وجود ندارد و مصوبه شورای اسلامی شهر قدس مبنی بر لحاظ مزایای مستمر و غیرمستمر در پاداش پایان خدمت وجاهت قانونی ندارد؛ بنابراین آراء صادر شده به رد شکایت به شرح مندرج در گردشکار صحیح و موافق مقررات تشخیص میشود.
این رای به استناد بند ۲ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ برای شعب دیوان عدالت اداری و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازمالاتباع است.