X

 شرایط و مراحل طلاق به درخواست زن

شرایط و مراحل طلاق به درخواست زن

با وجود اینکه اصولاً طلاق به اراده زوج انجام می شود اما در شرایطی زن هم می تواند درخواست طلاق بدهد اگر چه همسر او (زوج) با طلاق موافق نباشد. در صورتی که زن و شوهر در طلاق با هم به توافق نرسند و زن نتواند حتی با بخشیدن مال و مهریه رضایت زوج را برای طلاق جلب کند (طلاق توافقی)، تنها در صورت تحقق یکی از شرایط زیر، زن می تواند اجازه طلاق را از دادگاه خانواده بگیرد. برای طلاق زن شرایط و راه های ویژه ای هم وجود دارد که مدیریت، کنترل و اعمال آن نیازمند داشتن یک وکیل با تجربه برای طلاق است. به عبارت دیگر زن (زوجه) در صورتی در دعوای طلاق پیروز می شود که برای درخواست خود دلیل داشته باشد و در واقع مهم ترین شرط از شرایط و راه های طلاق به درخواست زن داشتن دلیل است و چنین نیست که به صرف دادخواست طلاق، حکم موافق به نفع وی صادر شود (مانند آنچه که قانون گذار برای مرد قائل شده و حق طلاق را بی چون و چرا به وی داده است).

 

همیشه گفته ایم اگر زنی مصر و مصمم به انجام طلاق باشد ولی هیچ راه و طریق قانونی به نفع وی موجود نباشد با عزم جدی و اصرار و مدیریت حقوقی یک وکیل با تجربه حتماً می تواند طلاق بگیرد.

 

  |  
بازدید: 766114
  |  
تاریخ انتشار: 08 مرداد 1402
  |  
امتیاز: Article Rating

شرایط طلاق زن

 

شرایط طلاق به درخواست زوجه

یكی از دعاوی مهم و پیچیده خانوادگی، طلاق است. پیچیدگی این نوع دعوا از این جهت است كه قانون‌گذار ما برای حفظ كیان خانواده شرایط طولانی و سختی را برای صدور حكم طلاق زوجین در نظر گرفته است. یكی از این تشریفات موكول شدن صدور حكم طلاق به صدور گواهی عدم امكان سازش است. گواهی عدم امكان سازش بعد از این‌كه داوران در دادگاه رای بر عدم تفاهم میان زوجین دادند، صادر خواهد شد.

پیش از وقوع طلاق طبق قانون جدید حمایت خانواده، باید تكلیف مسایل مالی زوجین مشخص شود. بعد از تعیین تكلیف در این خصوص، طلاق منوط به برآورده كردن این تكالیف مالی است. در حال حاضر مدت اعتبار گواهی عدم امكان سازش سه ماه است.نكته این است كه با انقضای مدت اعتبار گواهی عدم امكان سازش، كلیه توافقات طرفین بلااثر خواهد بود.

 

چه راه هایی برای طلاق زن وجود دارد؟

1- عدم پرداخت نفقه از سوی همسر

طبق ماده 1129 قانون مدنی در صورتی که زن بتواند امتناع شوهر از پرداخت نفقه و یا عجز او را پرداخت در دادگاه ثابت نماید. دادگاه شوهر را مجبور به طلاق زن می کند و چنانچه شوهر حکم را اجرا نکند خود دادگاه یا نماینده او اقدام به اجرای صیغه طلاق و امضای سند طلاق خواهد کرد.

 

2- عسر و حرج زن

شاید بتوان گفت مهم ترین و فراگیر ترین راه برای طلاق زن و درخواست طلاق زوجه، طبق ماده 1130 قانون مدنی، زن این حق را دارد که در صورتی که ادامه زندگی مشترک برای او با مشقت همراه باشد از دادگاه خانواده تقاضای طلاق کند این مورد مشمول عسر و حرج قرار می گیرد.موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد.

الف- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه

ب- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلای وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید و یا پس از ترک مجددا به مصرف مواد مذکور روی آورد، بنا به درخواست زوجه طلاق انجام خواهد شد.

ج- مکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر

د- ضرب و شتم یا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفا باتوجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.

هـ- ابتلاء زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید

البته موار مندرج در بالا مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.
مصادیق عسر و حرج که ذکر شد حصری نیستند و می توان موارد دیگری را هم در شمار آن ها قرارداد. تشخیص مصادیق عسر و حرج با دادگاه است.

 

3- غیبت زوج 

بر اساس ماده 1029 قانون مدنی غیبت شوهر به مدت بیش از چهار سال از مواردی است که زن بر اساس آن می تواند درخواست طلاق کند.

 

4- شروط دوازده گانه ضمن عقد ازدواج

شروط مندرج در عقدنامه که در صورت تحقق هر کدام از آن ها، زن می تواند دادخواست طلاق بدهد. توسل به شروط ضمن عقد نکاح به عنوان دلیل برای طلاق به درخواست زوجه، ظرایف و پیچیدگی هایی دارد که مراجعه و مشاوره با وکیل متخصص طلاق را ضروری می نماید.

 

5- وکالت بلاعزل طلاق داشتن زن 

به عنوان شرط ضمن عقد ازدواج یا بر اساس عقد لازم دیگر .

 

6- سپردن کار طلاق به وکیل متخصص و با تجربه  

شاید تعجب کنید که این مورد را هم به عنوان یکی از راه های طلاق ذکر کرده ایم ولی این حقیقت دارد که حتی اگر هیچ دلیلی برای طلاق ندارید یک وکیل خوب و با تجربه طلاق و دعاوی خانواده در صورت اصرار و تصمیم قاطع به طلاق، شما را به این خواسته خواهد رساند. برای تماس و مشاوره با وکیل طلاق و دعاوی خانواده و نیز برای ارتباط با ما با تلفن های دفتر وکالت ما تماس بگیرید.

 

دلایل طلاق زن

 

مهم ترین موارد و دلایل طلاق به درخواست زن

1-  زن مدعی عسر و حرج باشد        

عسر و حرج معنی مشخص و دقیقی ندارد ولی در لغت، به معنای سختی و مشقت است و در رویه قضایی به هر نوع سختی غیر قابل تحملی گفته می شود که ادامه زندگی با مرد را برای زن سخت و دشوار نماید البته به خوبی می توان درک کرد که تشخیص وقوع عسر و حرج با این نوع قانون گذاری و با این لحن قانونگذار در انحصار قاضی بوده و کاملا به سلیقه و میل شخص ایشان بستگی دارد! 
 

2- زن مدعی کراهت و تنفر شدید از مرد باشد.

کراهت و تنفر هم مانند عسر و حرج به عنوان دلیلی برای طلاق زوجه، واژه ای غیر قابل تحدید است. احراز کراهت و تنفر هم مانند مورد قبلی به میل و سلیقه و تشخیص قاضی سپرده شده است. در این فرض طلاق خلع محصوب می شود به این معنی که زن باید از قسمتی یا تمام مهریه خود گذشت نموده و نیز مرد نمی تواند بدون رضایت زوجه به طلاق رجوع کند.

 

3-  مرد بیش از شش ماه نفقه زن را نداده باشد.

طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه به دو روش انجام می شود یکی به استناد شروط ضمن عقد نکاح (شروط 12 گانه ای که در عقدنامه ازدواج آماده) و دیگر به استناد ماده 1129 قانون مدنی.

 

4- طلاق با استناد به شروط 12 گانه عقدنامه

توضیح اینکه، در صورت تحقق هر یک از شروط عقدنامه و یا هر شرط دیگری غیر از آنچه که به صورت چاپی در عقدنامه نوشته شده(ماده 1119 قانون مدنی) و احراز تحقق آن شروط توسط دادگاه خانواده، زن وکیل در طلاق خود است و می تواند به نیابت و وکالت از مرد صیغه طلاق را جاری کند و رسیدگی دادگاه خانواده در این فرض جهت احراز وقوع شرط و امکان اعمال وکالت است.از جمله شروط ضمن عقد می توان به ازدواج مجدد مرد بدون اطلاع و رضایت زن (اعم از ازدواج دایم یا ازدواج موقت) ، ترک منزل توسط مرد، نپرداختن نفقه، محکومیت به حبس و زندان، اعتیاد مرد، سوء رفتار یا سوء معاشرت زوج، ابتلای زوج به امراض صعب العلاج، جنون زوج، عقیم بودن زوج، اشاره کرد.
 

5-  وکالت و حق طلاق ضمن عقدنامه یا سند جداگانه 

در صورتیکه زن وکالت در طلاق یا حق طلاق داشته باشد با انتخاب یک وکیل دادگستری متخصص طلاق برای شوهر و یک وکیل دادگستری برای خود پروسه طلاق توافقی خود را شروع نموده و چون از طرف شوهر هم اختیار و وکالت دارد به تشخیص و میل و براساس خواست خود و با شرایطی که خود مناسب می داند طلاق را انجام میدهد.

 

6- زن و شوهر برای مدت طولانی از هم جدا زندگی کنند.

این مورد در واقع دلیل مستقلی برای طلاق نیست و ذیل دلیل عسر و حرج بررسی و طبقه بندی می شود ولی به جهت فراگیر بودن آن را به عنوان دلیل مستقل بیان کردیم.
 

7- توسل به شرایط فسخ نکاح

همانطور که در ماده 1121 به بعد قانون مدنی آماده است عیوب و امور و مسائلی که قانون گذار به آنها اشاره نموده می تواند دلیل فسخ نکاح باشد. البته فسخ ماهیتی متفاوت از طلاق دارد و احتیاج به جریان صیغه مخصوصی شبیه طلاق وجود ندارد.

 

8- توسل به شرایط بطلان نکاح

گاهی به دلایلی هر یک از زوجین می تواند با طرح دعوای بطلان عقد را از اول باطل و بی اعتبار نموده که طبیعتا در پی از احراز شرط بطلان بدون نیاز به جریان صیغه مخصوص و به صرف اعلام نکاح و اسناد آن باطل می شود مثل اینکه مشخص شود زن و شوهر بر هم حرام بوده اند.

 

9- دلیل نانوشته طلاق به درخواست زن !

در صورت فقدان همه شرایط بالا اگر وکیلی خوب و باتجربه و متخصص در زمینه دعاوی خانواده و خصوصاً طلاق داشته باشید، وکیل طلاق شما خود برای شما راهی خواهد یافت و وکلای متخصص دعاوی خانواده در شرایط فقدان دلیل، روش های مخصوص خود را برای دستیابی به نتیجه طلاق دارند.در صورت تمایل و تصمیم جدی به انجام طلاق و نیز در صورت نیاز به مشاوره با وکیل و تماس با ما کلیک کنید.

 

شروط 12 گانه عقد نامه قابل استناد در طلاق به درخواست زوجه

شروط دوازده گانه مندرج در عقدنامه که در صورت وقوع هر یک از آنها به تشخیص دادگاه، زن وکیل در طلاق می شود و بدون نیاز به حضور و موافقت شوهر (زوج) و با تجویز دادگاه، می تواند به دفترخانه طلاق مراجعه نموده و صیغه طلاق را جاری کند:

1- خودداری شوهر از پرداخت نفقه زن.

2- سوء رفتار شوهر در حدی که غیر قابل تحمل باشد.

3- بیماری صعب العلاج شوهر که غیر قابل درمان باشد و ادامه زندگی مشترک را با مشکل مواجع کند.

4- در صورتی که شوهر دیوانه باشد یا در طول زندگی مشترک دیوانه شود.

5- اشتغال شوهر به شغلی که به حیثیت و آبروی خانوادگی زن لطمه بزند.

6- محکومیت شوهر به 5 سال حبس یا بیشتر.

7- اعتیاد شوهر به مواد مخدر به شکلی که زندگی مشترک را مختل کند.

8- چنانچه زوج شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب زندگی مشترک را بدون عذر موجه ترک کند.

9- محکومیت فطعی شوهر به ارتکاب جرم خلاف شئونات خانوادگی زن.

10-  ناباروری مرد پس از گذشت 5 سال از زندگی مشترک.

11- در صورتی که شوهر مفقودالاثر شود و شش ماه پس از مراجعه زن به دادگاه خبری از او نباشد و پیدا نشود.

12- ازدواج مجدد مرد بدون اجازه زن.

 

مراحل رسیدگی به درخواست طلاق زن

1- مراجعه به مشاور خانواده و روانشناس

پس از تشخیص وقوع اختلاف بین زوجین مناسب است زن یا شوهر یا هر دو با مراجعه به یک فرد متخصص و کارشناس در زمینه آسیب شناسی روابط زوجین و اختلافات زناشویی در صدد حل و درمان مشکل ایجاد شده برآیند.به عبارت دیگر شایسته و منطقی نیست کهبا وقوع کوچکترین اتفاقی یا فقط به انگیزه تنبیه و تقابل و انتقام زن و شوهر نسنجیده به شمت طلاق بروند یا حتی با وقوع کوچکترین مشکلی لفظ آن را به زبان بیاورند.

 

2- مراجعه به وکیل متخصص خانواده 

در صورتی که مراجعه به روانشناس یا مشاور خانواده در نهایت شما را به این نتیجه برساند که مشکل و اختلاف زناشویی پیش آمده قابل درمان نیست و پیگیر طلاق ضرورت دارد، توصیه می شود در گام اول به یک وکیل خوب و متخصص طلاق مراجعه نموده و از حقوق قانون خود و عواقب اقدامات خود کسب اطلاع نمایید و آگاهانه گام بردارید.البته می توانید به طور کلی و به صورت کامل پیگیری دعوای طلاق خود را به وکیل انتخابی و مورد اعتمادتان بسپارید و خود درگیر طی مراحل قانونی و جلسات رسیدگی به طلاق نشوید.

 

3- مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و تقدیم دادخواست

انتخاب دلیل طلاق و جهت درخواست آن شاید مهم ترین عامل موفقیت طلاق به درخواست زن باشد.همانطور که توضیح داده شد چنین نیست که به محض درخواست طلاق محکمه راضی به صدور حکم اجازه طلاق شود.در هر حال اگر زوجه وکیل داشته باشد انتخاب مناسبترین دلیل برای طلاق و نیز مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و تنظیم دادخواست طلاق بر عهده وکیل است و زن هیچ دخالتی در این مرحله نخواهد داشت.

 

4- شرکت در جلسه رسیدگی به طلاق در دادگاه خانواده

در حال حاضر کلیه پرونده های خانوادگی قبل از رسیدگی در دادگاه خانواده جهت امکان حصول سازش و آشتی زوجین به شورای حل اختلاف فرستاده می شوند پس از آن در صورت عدم سازش یا عدم حضور طرفین پرونده به دادگاه خانواده می رود .
در دادگاه خانواده قاضی با تشکیل جلسه و استماع دلایل زن برای طلاق و دفاعیات مرد و نیز انجام تحقیقات لازم اقدام به صدور رای در خصوص طلاق می نماید ؛ این رای می تواند مبنی بر پذیرش درخواست طلاق زن یا رد آن باشد.

 

نکته - رد دعوای طلاق می تواند در قالب قرار عدم استماع، قرار رد دعوا و یا حکم به بی حقی باشد.

 

5- قابلیت اعتراض و شکایت از رای طلاق به درخواست زن

رای صادر شده در دادگاه خانواده (بدوی) دو مرحله قابلیت اعتراض و شکایت در مراجع عالی تر را دارد :
الف – تجدیدنظر خواهی در دادگاه تجدیدنظر استان 
ب- فرجامخواهی در دیوانعالی

 

6- اجرای صیغه طلاق و ثبت آن

پس از صدور حکم طلاق زن و قطعی شدن آن سه ماه فرصت هست تا زن جهت اجرای صیغه طلاق به دفترخانه مراجعه نماید. در این صورت پس از طی تشریفات از جمله اخطار به مرد جهت اجرای صیغه طلاق و گواهی عدم بارداری ، سردفتر صیغه طلاق را اجرا نموده و سند طلاق را صادر می نماید.

 

شرایط طلاق زن

 

یک نمونه پرونده عملی درخواست طلاق زن

تقدیم دادخواست طلاق زن

خواهان دعوا، خانم لیلا دادخواستی را تحت عنوان تقاضای صدور حكم بر طلاق عسر و حرجی طبق ماده 1130 قانون مدنی و و بندهای مندرج در عقدنامه علیه خوانده دعوا، یعنی آقای حسین به دادگستری تقدیم می‌كند. لازم به ذكر است كه وی در بخش مربوط به ضمایم و مدارك دادخواست تقدیمی خود دلایل متعددی را مطرح می‌كند. 
این دلایل عبارت است از فتوكپی تایید شده عقدنامه، فتوكپی تایید شده نظریه پزشکی قانونی، فتوكپی تایید شده تعهدنامه ترک اعتیاد و در نهایت استعلام از مراجع ذی‌ربط. وی در شرح دادخواست خود عنوان می‌كند كه به موجب قباله نكاحیه، اینجانب به عقد دایم خواهان دعوا آقای حسین درآمدم. اما به دلیل اعتیاد شدید ایشان به موادمخدر زندگی مشترك برای اینجانب به شدت سخت و طاقت‌فرسا شده است. 
براین اساس به تجویز قانون مدنی و شروط ضمن عقد مجوز درخواست طلاق به علت اعتیاد زوج به مواد مخدر تقاضای صدور حكم بر طلاق را از محضر دادگاه محترم خواستارم. در ادامه پس از ثبت دادخواست و ضمایم آن، پرونده به دادگاه ارجاع می‌شود. قاضی دادگاه نیز با مطالعه پرونده دستور تعیین وقت جلسه رسیدگی را به دفتردار خود می‌دهد. دفتر نیز بر مبنای دفتر اوقات خود وقتی را تعیین و به طرفین دعاوی حاضر جهت حضور در دادگاه ابلاغ می‌كند. 
گفتنی است هر دو طرف دعوا در موعد مقرر در دادگاه حاضر می‌شوند. خواهان دعوا در جلسه اول دادرسی خواسته خود را از طلاق بر مبنای عسروحرج به طلاق به واسطه تخلف از شرایط ضمن عقد تغییر می‌دهد. خوانده دعوا نیز در جلسه از خود به این شكل دفاع می‌کند که دلایل خواهان پرونده معتبر و مورد قبول نیست و تقاضای ارجاع به پزشکی قانونی می‌کند. دادگاه محترم نیز از کمپ مربوطه ترک اعتیاد موضوع را استعلام کرده و كمپ مذكور جواب می‌دهد که وی باز هم موادمخدر مصرف می‌کند. دادگاه محترم در ادامه امر را به داوری ارجاع می‌کند و داور زوجه نظر به عدم امکان سازش می‌دهد، ولی داور زوج می‌گوید كه وی تقاضای بازگشت به زندگی دارد. در ادامه زوجه تست حاملگی داده و نتیجه آن منفی اعلام می‌شود.  

 

نظر دادگاه بدوی طلاق به درخواست زن

دادگاه پس از تحقیقات خود پس از اعلام ختم دادرسی به دلیل عدم انجام تعهدنامه (ترک اعتیاد) و گواهی مرکز توانمندسازی و پس از ارجاع به داوری و عدم امکان سازش با استناد به اظهارات داورها و ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق و ماده 1130 قانون مدنی، حکم بر گواهی عدم امکان سازش و اجبار زوج به طلاق صادر و اعلام می‌کند. کلیه محاضر رسمی ماذون در اجرای طلاق خلعی هستند و اعتبار این گواهی به مدت 3 ماه پس از ابلاغ می‌باشد و شرایط زیر را نیز تعیین می‌کند: 

1- زوجه 10 سکه از مهریه را در قبال طلاق بذل کرد.
2- زوجین دارای یک فرزند مشترک بوده که حضانت آن با زوجه است.
3- زوجه حسب اقرار و گواهی پزشکی حامله نیست.
4- طلاق بار اول است.
در ادامه زوج از رای صادره تجدیدنظرخواهی می‌کند که پس از طی تشریفات به شعبه‌ای از دادگاه‌های تجدیدنظر ارجاع می‌شود و دادگاه تعیین وقت برای رسیدگی می‌کند. دادگاه در وقت مقرر جلسه تشکیل می‌شود. 
عمده دلیل تجدیدنظرخواه این است که خواهان ابتدا خواسته خود را طلاق عسروحرجی تعیین کرده است، ولی در جلسه رسیدگی آن را تغییر داده است و نیز نظریه پزشک را قبول نداشته و اعلام می‌کند که در حال حاضر سالم بوده و ترک کرده است‌.

 

رای دادگاه تجدید نظر طلاق زن 

دادگاه پس از بررسی محتویات پرونده حاضر و اعلام ختم رسیدگی اقدام به اصدار رای خود به شرح زیر می‌کند:
در مورد تجدیدنظرخواهی آقای حسین نسبت به دادنامه صادره از شعبه دادگاه عمومی ، با توجه به اینکه دلایل موجه جهت فسخ حکم بدوی موجود نیست و نیز طلاق به لحاظ تخلف از شرط ضمن عقد و خلعی می‌باشد، اعتراض تجدیدنظرخواه وارد نیست و به استناد ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب سال 1379 حکم بدوی عینا تایید می‌شود. حکم صادره ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل فرجام در دیوان عالی کشور می‌باشد. 

 

تحلیل پرونده طلاق به درخواست زن

در پرونده و رای فوق جهات ذیل حایز اهمیت است:

1- باید در دعاوی طلاق عسر و حرج قایل به تفکیک شد. اولین مورد مربوط به مواردی است که صرف عسر و حرج سبب طرح دعوی طلاق است که دادگاه پس از احراز آن زوج را اجبار به طلاق می‌کند. این نوعی از طلاق باین است. دومین مورد مربوط به جایی است که به دلیل حصول عسر و حرج و مصادیق آن به علت تخلف از شرایط ضمن عقد نکاح زوجه تقاضای طلاق می‌کند که با عنایت به شرایط ضمن عقد که حصول این موارد را باعث تحقق وکالت زوجه در طلاق خویش می‌دانند. در این موارد زوجه با احراز این شرط در دادگاه می‌تواند با توجه به شرایط ضمن عقد به طلاق خلعی خود را مطلقه کند.

2- در پرونده فوق خواهان بدوی ابتدا دعوی طلاق عسر و حرجی مطرح کرده است و در جلسه رسیدگی به تخلف از شروط ضمن عقد و تعهد‌نامه ترک اعتیاد داده است و با توجه به ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی این عمل صحیح است. بنابراین دادگاه می‌بایست پس از حصول شرایط با توجه به صراحت شرایط ضمن عقد،گواهی عدم امکان سازش را جهت اجرای صیغه طلاق توسط زوج صادر می‌كرد و در صورت نبود این شرایط دادگاه با توجه به تعهدنامه می‌توانست حکم به اجبار زوج به طلاق كند که با توجه به حصول شرایط ضمن عقد هر چند رای دادگاه بدوی از لحاظ نتیجه صحیح بوده ولی مفاد آن با توجه به عدم تفکیک موارد فوق به نظر دارای اشکال است.
3- در مورد ادعای سلامت زوج با توجه به مفاد تعهدنامه و شرایط ضمن عقد به صرف تخلف از شروط این حق برای زوجه به وجود آمده است و سلامت فعلی زوج موثر نخواهد بود و این حق اجابت می‌شود.
4- با توجه به موارد فوق دادگاه تجدیدنظر می‌بایست در رای صادر شده موارد فوق را ملحوظ دارد و اقدام به صدور رای گواهی عدم سازش و اجازه زوجه در مطلقه كردن خود می‌كرد و به نظر حکم اجبار زوج به طلاق صحیح نیست. هر چند نتیجه هر دو رای تقریبا واحد بوده و از لحاظ نوع طلاق که خلعی است، این رای صحیح است.
5- طبق قانون دعوای طلاق از جمله دعاوی است كه قابل فرجام در دیوان عالی است و به این لحاظ توصیف رای صحیح است.

♦در نتیجه با توجه به مراتب فوق به نظر، صدور گواهی عدم امکان سازش صحیح بوده است، ولی اقدام دادگاه تجدیدنظر در تایید عین رای بدوی به لحاظ عدم توجه به اجبار زور به طلاق و تفاوت آن با تحقق وکالت زوجه در مطلقه ساختن خویش دارای اشكال است.

 

مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف زن

حسب مورد یا بسته به نوع دلایل طلاق زن، ضرورت دارد که خواهان دلایل خود را ضمیمه دادخواست طلاق بنماید. ویژگی دعاوی خانواده این است که در منزل و محل زندگی مشترک شخص دیگری وجود ندارد و زوجیت مبتنی بر نوعی اعتماد، تعامل و علاقه است و زوجین اصولاً از همدیگر امضاء نگرفته و در خصوص روابطشان سند یا صورتجلسه تنظیم نمی کنند. به همین دلیل متقاضی طلاق باید متوسل به هر نوع دلیل و قرینه برای اثبات ادعای خود بشود؛ مانند استشهادیه، فیلم، عکس، فایل صوتی، صورتجلسه تامین دلیلو دلایلی از این دست.
در یک کلام باید گفت متقاضی طلاق که در فرض این مقاله زن است باید هر نوع دلیلی که می تواند بر ذهن قاضی تاثیر گذار باشد را برای اثبات ادعای خود به محکمه ارائه دهد.البته یکی از عناصر مهم و تاثیر گذار بر ذهن قاضی در طلاق به درخواست زن مذاکرات زن و شوهر در جلسه رسیدگی است که در بسیاری از موارد موضع گیری و عکس العمل مرد قاضی را به این نتیجه می رساند که خیر و صلاح زوجین در صدور اجازه و حکم طلاق است.

 

سریع ترین راه طلاق از طرف زن

طبیعتاً سریع ترین راه طلاق به طور کلی ، طلاق توافقی است.طلاق توافقی وقتی به درخواست و پیشنهاد زن باشد به آن طلاق خلع گفته می شود و به جز این سایر راه های طلاق تقریباً به یک مقدار زمان می برند و البته بیشترین تاثیر را در طولانی شدن پروسه و مراحل رسیدگی به طلاق یکی نوع طرح دعوای زن  دارد و دیگر کیفیت دفاع و میزان سماجت مرد و درجه مخالفت او با طلاق.

 

قانون جدید طلاق از طرف زن

در جهت ایجاد تناسب و تعادل بین نظر قانونگذار ، عرف و نیازهای جامعه مقررات راجع به حقوق خانواده و روابط زوجین در قانون مدنی و نیز قانون موسوم به حمایت از خانواده همواره مورد اصلاح و تعدیل قرار گرفته است.
جدیدترین قانون در زمان ویرایش این مطلب (مرداد ماه سال 1402 و ماه جولای سال 2023 میلادی) قانون حمایت خانواده مصوب01/12/1391 است.

 

دادخواست طلاق از طرف زن

 

چند نمونه دادخواست و رای طلاق به درخواست زن

دادخواست طلاق به درخواست زن – شماره 2

خواهان : خانم نرگس ..............
خوانده : آقای محمد ..............
وکیل : مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری
تعیین خواسته و بهای آن :
صدور گواهی عدم امکان سازش به درخواست زوجه
دلایل و منضمات :
دادخواست
1- وکالت نامه رسمی
2- کپی مصدق شناسنامه و کارت ملی
3- کپی مصدق رونوشت عقدنامه
4- کپی مصدق اجازه نامه اقامت موکل در طی ده سال اخیر در آلمان
5- کپی مصدق طلاق خارجی و نسخه ترجمه شده رسمی طلاق خارجی

شرح دادخواست طلاق به درخواست زن (زوجه)

ریاست محترم دادگاه
با سلام
احتراما به استحضار می رساند موکل به تاریخ 77/7/15 در دفترخانه 300 قلهک به عقد دائم خوانده درآمده است. لیکن از ابتدای زندگی مشترک با یکدیگر اختلاف داشته و موکل از سال 81 تا کنون در آلمان زندگی می کند و موکل و خوانده به موجب حکم دادگاه آلمان در سال 84 (29 فوریه 2006) از یکدیگر طلاق گرفته اند و زوج به ایران بازگشته و مجددا ازدواج نموده و صاحب فرزند شده است.

علیهذا نظر به اینکه موکل و خوانده ده سال است که جدا از یکدیگر زندگی می کنند و زوجین در آلمان از یکدیگر طلاق گرفته اند و زوج در ایران ازدواج مجدد نموده و زندگی جدیدی تشکیل داده است ولی از طرفی موکل را ممنوع الخروج نموده و برای موکل مشکلاتی ایجاد نموده و موکل را بلاتکلیف و بدون نفقه گذاشته و با طرح دعاوی متعدد علیه موکل و در غیاب وی در ایران به ایذاء موکل می پردازد.

زندگی به این صورت برای موکل با عسر حرج شدید همراه است و نیز روابط موکل و خوانده در طی این ده سال و تجدیدفراش زوج به وضوح بیانگر کراهت زوجین از یکدیگر می باشد. لذا موکل با بذل مبلغ یکصدهزار ریال صدور گواهی عدم امکان سازش را استدعا دارد.

 

نمونه رای دادگاه بدوی طلاق به درخواسته زوجه -شماره 1

پرونده کلاسه : ............

شعبه : 276 دادگاه عمومی مجتمع قضایی خانواده 2 (ونک) تهران

دادنامه شماره : ..........

خواهان : خانم ..........  با وکالت آقای مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری به نشانی تهران- میدان فاطمی
خوانده : آقای ............. به نشانی .................
خواسته: صدور حکم طلاق به درخواست زوجه

متن رای دادگاه طلاق به درخواست زن

در خصوص دعوی خانم ........... فرزند .......... با وکالت آقای مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری به طرفیت آقای .......... فرزند ........... به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش به لحاظ وقوع وی در عسر و حرج شدید با این توضیح موکل و خوانده ده سال است جدا از همدیگر زندگی می کنند. زوج در ایران ازدواج مجدد نموده و زندگی مشترک جدیدی تشکیل داده است و از طرفی موکل را ممنوع الخروج نموده و برای موکل مشکلاتی ایجاد نموده و موکل را بلاتکلیف و بدون نفقه گذاشته و با طرح دعاوی متعدد علیه وی و در غیاب وی در ایران به ایذاء موکل می پردازد حال زندگی به این صورت برای موکل با عسر و حرج شدید همراه است و نیز روابط موکل و خوانده در طی این ده سال و تجدیدفراش زوج به وضوح بیانگر این است که زوجین جدا از یکدیگر زندگی می کنند.

لذا موکل با بذل مبلغ یکصدهزار ریال درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش را دارد و خوانده پس از حضور در جلسه دادرسی بیان داشته خواهان پرونده که همسر بنده باشد از اینجانب تمکین نمی کند بنده حسب رای صادره از دادگاه صالحه حکم تمکین وی را اخذ، النهایه به لحاظ عدم تمکین مشارالیها مبادرت به ازدواج مجدد نمودم در خصوص ممنوع الخروجی وی نیز من اقدامی در این خصوص به عمل نیاوردم ایشان طی رای صادره از شعبه 1314 دادگاه عمومی تهران به لحاظ جعل رضایت نامه ازناحیه من ممنوع الخروج گردیده است نهایت تقاضای رد خواسته خواهان را داشته درخواست رجوع به زندگی مشترک و تمکین از خودم را دارم.

دادگاه با عنایت به محتویات پرونده و اظهارات طرفین و مداقه در دادنامه اصداری و ارائه شده از ناحیه خوانده چون مقدمات تمکین ازناحیه زوج فراهم، (صرف نظر از صدور ممنوع الخروجی نامبرده) این خواهان می باشد که از جضور در زندگی مشترک و تمکین از زوجه ممانعت می ورزد فلذا دادگاه با وارد ندانستن خواسته وی مستندا به ماده 197 از قانون مدنی و 1257 از قانون مدنی حکم بر بی حقی وی صادر و اعلام میدارد رای صادره حضوری و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم محترم تجدیدنظر استان می باشد.
دادرس شعبه 276  دادگاه عمومی حقوقی تهران
 

نمونه رای دادگاه تجدید نظر طلاق به درخواست زن - شماره 1

پرونده کلاسه : ...........

شعبه : 45 دادگاه تجدیدنظر استان تهران

دادنامه شماره : .........
تجدیدنظرخواه : خانم ............. با وکالت آقای مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری به نشانی تهران - میدان فاطمی
تجدیدنظرخوانده :  آقای ........... به نشانی .................
تجدیدنظر خواسته : صدور حکم طلاق به درخواست زوجه
به تاریخ 1392/5/12 در وقت فوق العاده شعبه 45 دادگاه جدیدنظر استان تهران به تصدی امضاءکنندگان ذیل تشکیل و پرونده کلاسه فوق تحت نظر است. دادگاه با توجه به محتویات پرونده ختم رسیدگی را اعلام و با استعانت از خداوند متعال به شرح ذیل مبادرت به صدور رای می نماید.

 رای دادگاه طلاق به درخواست زن  

در مورد تجدیدنظرخواهی خانم .......... با وکالت آقای مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری از دادنامه .......... مورخه 1392/2/23 شعبه محترم 276 دادگاه خانواده تهران که به موجب آن در خصوص دعوی مطروحه مشارالیها به طرفیت شوهرش آقای ........... به خواسته طلاق حکم بر رد آن تصدیر گردیده دادگاه تجدیدنظرخواهی را وارد می داند زیرا دلایل ارائه شده و مستندات ابرازی حکایت از عسر و حرج زوجه را وارد و ادامه زندگی مشترک با کیفیت یادشده در پرونده نگاه داشتن زوجه است در حرج و مشقت که مورد نهی شرع و قانون است. قوله تعالی «... لا یرید الله بکم العسر ... و لیس علیکم فی الدین من حرج و نیز ماده 1130 قانون مدنی اصلاحی 70/8/14 و تبصره الحاقی 81/4/29 مجمع تشخیص مصلحت نظام و تبصره ماده 1133 اصلاحی 81/8/19 همین قانون و ماده واحده قانون اصلاح مقرر مربوط به طلاق مصوب مجمع و لحاظ تبصره های آن و با توجه به اینکه مساعی محکمه نیز در ایجاد صلح و سازش فیمابین به نتیجه ای نرسیده و اطرافیان، بستگان زوجین نیز توفیقی در این خصوص نداشته اند و از طرفی زوجه الحاح و اصرار به تفارق از ایشان داشتند و حتی حاضر شده بخشی از مهریه خویش را ذر قبال طلاق به وی بذل نماید و از سایر حقوق مالی خویش هم صرف نظر نماید.

دادگاه به موجب صدر ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه ها در امور مدنی دادنامه معترض عنه را نقض و مستندا به مواد مرقومه رای بر تفارق زوجین از همدیگر تحت عنوان طلاق خلعی صادر و اعلام می دارد زوجه یکصدهزار ریال ازمهریه خویش را در قبال طلاق بذل و دادگاه به اعتبار قاعده الحاکم ولی الممتنع و الغائب قبول بذل می نماید. زوجه راجع به جهیزیه و سایر حقوق مالی ادعایی ندارد.

پس از طلاق مشارالیها میبایست سه ماه عده نگه دارد و در این مدت مستحق نفقه نمی باشد. زوجین دارای یک فرزند مشترکند که حضانت اش تا سن 15 سالگی با پدر خواهد بود. در مدتی که فرزند نزذ پدر است طرف مقابل در هر هفته 24 ساعت از ساعت 17 روز پنجشنبه لغایت ساعت 17 روز جمعه حق ملاقات با فرزندش را دارد. نفقه فرزند نیز به عهده پدر است. زوجه حسب اقرارش حامله نبوده ولی ارائه تست عدم بارداری به هنگام اجرای طلاق به محضر لازم است. رای دادگاه با استناد به مواد 368 و 397 قانون آیین دادرسی یاد شده ظرف 20 روز قابل فرجامخواهی در دیوان عالی کشور است.
رئیس شعبه 45 دادگاه تجدیدنظر استان تهران

 

نکته - در این پرونده قاضی دادگاه خانواده (دادگاه بدوی) با طلاق موافقت ننموده و حکم به بی حقی صادر می نماید، که با تجدیدنظرخواهی وکیل خواهان (زوجه) دادگاه تجدیدنظر خواسته را وارد دانسته و با درخواست طلاق به دلیل عسر و حرج موافقت می نماید.

 

نمونه دادخواست طلاق به درخواست زن (زوجه) – شماره 2

خواهان : خانم .........

خوانده :  آقای .......

وکیل : مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری

تعیین خواسته و بهای آن :

1- صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق خلع)
دلایل و منضمات :

1- کپی مصدق شناسنامه و کارت ملی

2- کپی مصدق وکالت نامه رسمی

3- کپی مصدق رونوشت سند نکاحیه

4- کپی مصدق ترجمه ی رسمی حکم طلاق خارجی

5- کپی مصدق حکم تاییدشده ی طلاق خارجی

شرح دادخواست  طلاق به درخواست زن (زوجه)

ریاست محترم دادگاه

احتراما به استحضار می رساند زوجین در تاریخ 82/3/6 به موجب سند نکاحیه شماره ............ در دفترخانه رسمی شماره 468 تهران به زوجیت دائم یکدیگر درآمدند و پس از ازدواج به خارج از کشور رفته اند. بر اثر اختلافات مابین و عدم تمایل زوجه به ادامه زندگی مشترک، زوج در دادگاه کالیفرنیا دادخواست طلاق می دهد و دادگاه مذکور به تاریخ 88/3/25 حکم طلاق زوجین را صادر می نماید.

لذا از تاریخ طلاق (چهارسال) زوجین زندگی مشترک ندارند و جدا از یکدیگر زندگی می کنند با توجه به مراتب فوق نظر به اینکه با وجود طلاق واقع شده در خارج، زوجه همسر شرعی خوانده محسوب می گردد ولی عملا چهارسال است که مابین ایشان به موجب حکم طلاق، مفارقت جسمانی و عاطفی وجود دارد. این وضع موجب عسر حرج شدیدی برای زوجه گردیده، لذا بنا به مراتب فوق، زوجه با بذل ده هزار تومان صدور گواهی عدم امکان سازش را استدعا دارد.

 

نمونه رای دادگاه  طلاق به درخواسته زن -  شماره 2

پرونده کلاسه : ..........         

مرجع رسیدگی : شعبه 273 دادگاه خانواده تهران                   

دادنامه شماره : .............  

خواهان : خانم ..........  با وکالت آقای مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری به نشانی تهران- میدان فاطمی

خوانده : آقای ............. به نشانی ............

خواسته : صدور حکم طلاق به درخواست زوجه
گردشکار- خواهان دادخواستی به خواسته فوق به طرفیت خوانده بالا تقدیم داشته که پس از ارجاع به این شعبه و ثبت به کلاسه فوق و جری تشریفات قانونی در وقت فوق العاده / مقرر دادگاه به تصدی امضاءکننده زیر تشکیل است و با توجه به محتویات پرونده ختم رسیدگی را اعلام و به شرح زیر مبادرت به صدور رای می نماید.

متن رای دادگاه طلاق به درخواست زن 

در خصوص دعوی خانم .......... با وکالت آقای مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری به طرفیت آقای ............ به خواسته صدور حکم طلاق، بدین توضیح که وکیل خواهان اعلام کرده زوجین هردو در خارج از کشور زندگی می کنند و از سال 88 که بر اساس حکم دادگاه کالیفرنیا طلاق صادر شده است جدا از یکدیگر زندگی می کنند و ادامه این وضعیت برای زوجه غیرقابل تحمل است چراکه مفارقت جسمانی چندساله مشقات غیرقابل تحملی را ایجاد نموده و بدین لحاظ تقاضای صدور حکم طلاق نموده است. دادگاه با بررسی مجموع محتویات پرونده نظر به احراز رابطه زوجیت دائم بین خواهان و خوانده به دلالت سند ازدواج ........ مورخه 82/3/6 دفتر 468 تهران و توجها به اظهارات وکلای زوجه و موادی شهادت شهود خواهان که همگی موید مفارقت جسمانی چندساله بین زوجین می باشد و نیز عنایتا به اینکه زوجه حاضر به پرداخت مبلغ پانصد هزار تومان در قبال اجرای صیغه طلاق شده است عسر و حرج زوجه را محرز دانسته مستندا به ماده 1130 قانون مدنی و مواد 27 و 28 و 29 و 31 و 32 و 33 قانون حمایت خانواده و به لحاظ تحقق بند 8 از شروط عقدنامه حکم بر الزام زوج به مطلقه نمودن زوجه صادر و اعلام می نماید زوجه می تواند ظرف شش ماه پس از قطعیت دادنامه با مراجعه به یکی از دفاتر طلاق تقاضای ثبت طلاق از نوع خلع نوبت اول را بنماید.

زوجه می بایست قبل از اجرای صیغه طلاق مبلغ پانصدهزارتومان در قبال اجرای صیغه طلاق به زوج بذل و به وکالت از زوج قبول بذل نماید. در صورت استنکاف زوج از حضور در دفترخانه از بابت قاعده الحاکم ولی الممتنع اقدام خواهد شد. احراز صحت اجرای صیغه طلاق برعهده مجری آن است. زوجه ادعایی دیگر در خصوص حقوق زوجیت ندارد و رای صادره غیابی ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه پس از انقضاء این مهلت ظرف بیست روز قابل اعتراض در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران و سپس قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.

رئیس شعبه 273  دادگاه عمومی حقوقی تهران

 

وکیل برای طلاق زن

 

طلاق از طرف زن ایرانیان خارج از کشور 

درخواست طلاق ایرانیان مقیم حارج از کشور را در دو دسته می توان مورد بحث و بررسی قرار داد :

1- مرد به تنهایی یا زن و مرد هر دو با هم تصمیم به طلاق داشته باشند

در این فرض مطابق تبصره ماده  15  قانون حمایت خانواده با مراجعه به مراکز اسلامی مورد تایید حکومت ایران مستقر در محل اقامت خود می توانند اقدام به جریان صیغه طلاق و ثبت آن در شناسنامه بنمایند و در واقع این امکان امتیازی است که برای زوجین مقیم خارج از کشور در نظر گرفته شده تا نیازی به مراجعه ایشان به داخل کشور نباشد. 

 

2- طلاق به درخواست زن به تنهایی

در این فرض هیچ امتیازی بین زن مقیم و مستقر در داخل و خارج از کشور نیست و این فرد باید برای طلاق خود یا شخصاً در ایران به دادگاه مراجعه کند یا برای اینکار از طریق سایت میخک به یک وکیل در ایران وکالت بدهد.

 

مدت زمان انجام فرآیند طلاق از طرف زن 

حسب مورد و با توجه به عکس العمل مرد نسبت به درخواست طلاق از طرف زن و نیز شدت و قوت دلایل و نحوه عملکرد وکیل فرایند طلاق از طرف زن ممکن است حداقل یکسال و حداکثر تا سه سال طول بکشد.
نکته مهم و قابل توجه اینکه اگر مصمم به طلا هستید و تشخیص داده شده ات که بهترین کار برای شما طلاق است و البته همسرتان شما را همراهی نمی کند ، بهترین کار این است که ار زمان واهمه نداشته و هر چه زودتر پروسه طلاق را شروع کنید چرا که مدت زمانی که به آن اشاره شد از تاریخ تقدیم دادخواست شروع می شود نه از تاریخ تصمیم شما !

 

نکات مهم طلاق به درخواست زن

طلاق از طرف زن و مهریه 

ارتباط مهریه و طلاق از طرف زن این است که اگر زن برای طلاق دلیل قاطع و محکمه پسند داشته باشد با بخشش میزان اندکی از مهریه (مانند 10 هزار تومان وجه نقد یا یک سکه) می تواند طلاق بگیرد.و البته در صورتی که زن برای طلاق دلیل نداشته باشد در صورت بخشش تمام یا بیشتر مهریه، این خود دلیلی بر عزم جزم برای طلاق بوده و بسیار بر قاضی در جهت صدور حکم و اجازه طلاق تاثیر می گذارد.

 

طلاق از طرف زن و حضانت فرزند 

به طور کلی اگر زن و شوهر ضمن طلاق اعم از توافقی یا یک طرفه برای حضانت با هم توافق داشته باشند که مطابق همان رفتار می شود و اگر توافق نداشته باشند طبق قانون عمل می شود.
مطابق قانون حضانت فرزند تا پایان 7 سالکی با مادر و پس از تا پایان سن بلوغ با پدر است.

 

طلاق از طرف زوجه و عدم تمکین 

عدم تمکین تاثیر مستقیم و مهمی بر طلاق ندارد و فقط اینکه می تواند در فرض طلاق خلع و طلاق به واسطه کراهت زن دلیلی باشد بر تنفر شدید واقعی زن از مرد یا به عبارت بهتر تمکین کردن به معنای خاص ، نافی ادعای تنفر و کراهت است.

 

استرداد جهیزیه در طلاق از طرف زن

دادگاهی که به درخواست طلاق زن رسیدگی می کند وظیفه ای در تعیین تکلیف جهیزیه ندارد و زن باید برای مطالبه و استرداد  جهیزیه خود جداگانه دادخواست بدهد.با این وجود اگر مرد مخالفتی با مسئله طلاق نداشته باشد ممکن است قاضی اقدام به تنظیم گزارش اصلاحی نموده و تکلیف جهیزیه را نیز در آن روشن کند.

 

تنصیف اموال در طلاق از طرف زن

به هیچ وجه با وجود عقدنامه های موجود و متداول و شرایط مندرج در آن نصف شدن اموال یا تعلق قسمتی از دارایی مرد به زن متصور نیست؛ مگر اینکه صراحتاً در عقد شرط شود که در صورت وقوع طلاق به هر علت و اعم از اینکه به درخواست زن باشد یا مرد اموال نصف می شود.

 

اجرت المثل در طلاق از طرف زن 

از آنجا که خواسته اجرت المثل خواسته مستقلی محسوب می شود در فرضی که طلاق به تقاضای زن است دادگاه در مورد آن اظهار نظری نمی نماید و حتی اگر زن آن را در دادخواست خواسته باشد قاضی به طور مستقل به آن رسیدگی می کند نه ضمن دعوای طلاق. تنها ارتباطی که می توان بین این دو تصور نمود یکی فرضی است که طلاق به درخواست زن در دادگاه با موافقت مرد به طلاق توافقی تبدیل شود و قاضی با صدور گزارش اصلاحی نسبت به آن هم اظهار نظر نماید و دیگر موردی است که به نظر قاضی تعلق اجرت المثل به زن فقط در صورتی قابل رسیدگی باشد که طلاق واقع شده باشد و جز آنچه گفته شد ارتباط چندانی بین این دو مفهوم وجود ندارد.

 

وکیل برای طلاق از طرف زن 

به جرات می توان گفت خصوصاً در طلاقی که به درخواست زن به تنهایی شروع می شود مهم ترین عنصر انتخاب وکیل متخص طلاق و مشاور حقوقی خوب است.بعد از اینکه حصول سازش بین زوجین غیر ممکن شد ؛ و زن تصمیم به طلاق گرفت با انتخاب یک وکیل خوب، متخصص و با تجربه امنیت ، سلامت و درصد موفقیت دعوای خود را تضمین می نماید.

برای انتخاب یک وکیل خوب طلاق بهتر است به چند وکیل متخصص در این زمینه مراجعه نموده و به طور مستقل با هر یک مشاوره داشته باشید.طبیعی است که در جلسه مشاوره تا حد زیادی به درجه مسئولیت پذیری، میزان تجربه و مهارت وکیل پی خواهید برد.

 

حق الوکاله یا هزینه طلاق از طرف زن یا زوجه 

مهم ترین هزینه ای که زن باید بعد از تصمیم به طلاق به آن بیاندیشد دستمزد یا حق الوکاله وکیل است؛ که معمولا بال توجه به درجه مهارت وکیل و تجربه و سابقه او و همچنین با عنایت به پیچیدگی کار طلاق مبلغی بین 100 تا 150 میلیون تومان است.

البته ممکن است وکیلی با دستمزدی کمتر از این هم پرونده شما را بپذیرد ولی در این صورت باید نسبت به مهارت و تجربه او تردید نمایید.در هر حال این نکته هم بسیار حائز اهمیت است که صرف اظهار دستمزد بالا از سوی وکیل نشاندهنده مهارت او نیست به نظر میرسد بهترین روش این است که بعد از انتخاب وکیل در خصوص دستمزد با او صحبت کنید و اگر توانایی پرداخت دستمزد وکیل را نداشتید به دنبال وکیل ارزان نروید! اینکه به طور مستمر با یک وکیل متخصص و با تجربه مشورت نمایید و فقط حق المشاوره پرداخت نمایید منطقی تر است از اینکه وکیل ارزان بگیرید.

سایر هزینه های طلاق از طرف زن عبارتند از : هزینه ثبت دادخواست و به جریان انداختن پرونده که کمتر از 500 میلیون تومان در هر مرحله (بدوی-تجدیدنظر -فرجام) است و هزینه ثبت طلاق در دفترخانه طلاق که به طور متغیر و با توجه به روش سردفتر طلاق مبلغی بین 2 تا 5 میلیون تومان است.

 

خدمات حقوقی دفتر وکالت دادگران حامی در خصوص طلاق از طرف زن 

1- قبول وکالت در پرونده های طلاق به درخواست زن توسط وکلای متخصص دادگران حامی

محاطبان گرامی می توانند جهت اطمینان از تجربه و تخصص وکلای ما هم با تعیین وقت قبلی برای مشاوره ابتدایی مراجعه نمایند و هم مطالب مندرج در سایت از قبیل لوایح و آراء را مطالعه نمایند با توضیح اینکه همه آنچه در سایت دادگران منتشر گردیده است حاصل عملکرد وکلای ماست و چیزی از منبع دیگر کپی و اقتباس نشده است.

 

2- دریافت مشاوره حقوقی به طور مستمر در طول جریان پرونده طلاق به درخواست زن

مخاطبان ما در صورتی که نخواهند و یا تمایل به داشتن وکیل نداشته باشند می توانند با وکلای دفتر وکالت ما در ارتباط بوده و به طور مستمر مشاوره حقوقی دریافت نمایند.

 

3- تنظیم دادخواست و لوایح دفاعیه 

مخاطبان با استفاده از این روش علاوه بر اینکه از دانش و تجربه یک وکیل بهره مند خواهند شد هزینه ای تحت عنوان حق الوکاله پرداخت نخواهند نمود و آنچه پرداخت می کنند فقط دستمزد تنظیم لایحه دفاعیه یا دادخواست است.

 

طبیعتاً با توجه به اینکه اتفاقاتی که در  جلسه دادرسی می افتد امری قابل پیش بینی نیست؛ چنین نیست که صرف تنظیم لایحه توسط وکیل واجد همه مسائل و پاسخ به همه ایرادات و ابهامات و دفاعیات طرف باشد. با این وجود انتخاب این روش از اینکه اصلا وکیل نداشته باشید قطعا بهتر خواد بود.

 

نکات تکمیلی در خصوص طلاق به درخواست زن

1- ممکن است دلیل طلاق برای زن نپرداختن نفقه و هزینه های زندگی توسط شوهر باشد.
2- عسروحرج یک واژه کلی است و به معنی سختی، صعوبت، مشقت و دشواری زندگی مشترک.
3- ترک منزل توسط شوهر یا تحویل دادن منزل مشترک استیجاری به موجر و نگرفتن منزل جدید میتواند مصداق عسر و حرج و دلیل طلاق برای زوجه باشد.
4- اگر زوجه به قاضی ثابت کنند و قاضی را مجاب کند که از شوهر خود متنفر است و کراهت شدید دارد این نیز خود میتوتند دلیلی باشد برای طلاق.
5- جدایی طولانی به هر دلیلی که باشد خود میتواند دلیل طلاق زوجه باشد.
6- وکالت در طلاق ضمن عقدنامه یا در سند رسمی جداگانه نیز میتواند راهی برای طلاق زوجه باشد.(در عرف به این وکالت حق طلاق هم گفته میشود.)
7- اگر هیچ کدام از این راهها موجود نباشد شاید بتواند با توجه به شرایط ضمن عقد ازدواج برای زوجه حکم طلاق گرفت.
8- اصرار به طلاق و دادن دادخواستهای مکرر طلاق و دعاوی طولانی و ادامه دار خانوادگی هم راهی برای زوجه است که بدون رضایت شوهر از دادگاه حکم طلاق بگیرید. 
9- توصیه میشود قبل ار هر اقدامی با یک وکیل متخصص طلاق و وکیل با تجربه دعاوی خانواده مشورت شود.

 

 

پرسش از وکیل طلاق زن

 

پرسش و پاسخ از وکیل - طلاق به درخواست زن 

1-  آدرس شوهرم را ندارم و شوهر مجهول المکان است ؟
برای تقدیم دادخواست طلاق به دفتر خدمات قضایی مراجعه کنید اگر شوهرتان در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشد که مشکلی نیست و همان آدرس برای وی در دادخواست درج شده و اوراق و ابلاغ ها به پروفایل ایشان ارسال می شود.اگر هم آدرسی از ایشان پیدا نکردید می توانید او را مجهول المکان اعلام نموده و از دادگاه بخواهید ابلاغ ها در روزنامه آگهی شود.این طلاق غیابی محسوب می شود.


2- آیا با اعتیاد زوج به دیدن تصاویر مستهجن و پورنورگرافی، زوجه می تواند درخواست طلاق دهد؟
بله اینها می تواند دلیل طلاق باشد ولی صرف بیان این ادعا و ذکر شفاهی این دلایل کفایت نمی نماید و شما باید اثبات نمائید که این وقایع رخ داده است.به طور کلی رفتار غیر اخلاقی شوهر به حدی که ایجاد عسر و حرج نماید یا برای زوجه ایجاد کراهت و تنفر شدید نماید می تواند دلیلی برای طلاق خلع باشد. 


3- به جرم سرقت 18ماه زندان بودم، همسرم می تواند بدلیل زندانی بودن و عدم دریافت نفقه درخواست طلاق بدهد؟
بخاطر ١٨ ماه نمي توانند درخواست طلاق نمایند، ولي به علت سابقه کیفری که دارید و عسرو حرج ميتواند اقدام كند.


4- همسر من به پرداخت مهریه و نفقه محکوم است و ایران زندگی نمی کند ولی دادخواست طلاقم تا حالا از سال 91 دو بار رد شده و پرونده در دیوان عدالت اداری است ایا می توانم همزمان پرونده جدیدی برای طلاق باز کنم؟
محکومیت به پرداخت نفقه بیش از شش ماه می تواند دلیل مناسبی برای طرح دعوای طلاق باشد و مطابق شروط مندرج در عقدنامه ازدواج و هم مطابق ماده 1129 قانون مدنی شما دلیل قطعی برای طلاق دارید.نپرداختن مهریه دلیلی برای زن محسوب نمیشود که براساس آن بتواند طلاق بگیرید.اگر دعوای شما چند بار رد شده شاید به این دلیل است که دعوای مناسبی طرح نکرید و یا به خوبی آن را پیگیری نکرده اید.
توصیه می شود قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص طلاق و دعاوی خانواده مشورت نموده یا انجام طلاق خود را به وکیل دادگستری بسپارید.گفته اید که پرونده شما د ر دیوان عدالت اداری است. اشتباه گفته اید و منظور شما دیوان عالی کشور است. تا وقتی که پرونده ای در جریان دارید اصولا امکان طرح دعوای جدید نیست و باید منتظر جواب آن باشد و بعد از صدور حکم و قطعیت رای دادگاه به دلیل دیگری که مشمول قاعده اعتبار مختومه (اعتبار امر محکوم بها) نشود، دوباره طرح دعوا نمائید.


5- اگر من درخواست طلاق بدهم آیا مهریه به من تعلق میگیره ؟
در صورتی که برای طلاق دلیل داشته باشید(مثل ندادن نفقه یا اعتیاد زوج یا زندانی بودن زوج یا ترک منزل) می توانید مهریه خود را هم بگیرید ولی اگر دلایلی از این دست ندارید و مجبور هستید به عسر و حرج و کراهت و طلاق خلع متوسل شوید باید قسمتی یا تمام مهریه خود را ببخشید تا قاضی با طلاق شما موافقت کند.


7- میخوام طلاق بگیرم ولی حضانت بچه ام رو میخوام باید چیکار کنم ؟
قانوناً حضانت تا 7 سالگی با مادر و پس از آن تا سن بلوغ با پدر است و فرقی نمی کند که زن و شوهر به چه دلیل از هم جدا زندگی کنند و فرقی نمی کند که طلاق واقع شده است یا خیر اگر فرزند شما 7 سال بیشتر دارد یا باید با شوهرتان در مورد حضانت توافق کنید و یا با حکم دادگاه حق حضانت را از ایشان سلب نمایید.(لغو حضانت)


8- شوهرم بداخلاق است و فحش می دهد آیا می توانم طلاق بگیرم ؟
بداخلاقی و فحاشی می تواند از مصادیق عسر و حرج یا کراهت و تنفر باشد اما شما باید بتوانید این مساله را در دادگاه به قاضی اثبات کنید.متداول ترین راه اثبات فحاشی شهادت شهود و یا پیام های احتمالی از طریق اس ام اس یا شبکه های اجتماعی است.


9- شوهرم مرا کتک می زند و بد دهن است آیا می توانم طلاق بگیرم ؟
بله.اگر دلایل خود را به خوبی و به درستی به دادگاه طلاق ارائه دهید و طلاق شما تحت مدیریت یک وکیل خوب انجام شود حتما می توانید.


10- برای درخواست طلاق به کجا باد مراجعه کرد؟
برای تقدیم هر نوع درخواست یا دادخواست حقوقی اول باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرد و پس از آن با ارجاع پرونده به دادگاه صالح برای پیگیری میتوان به همان شعبه دادگاه مراجعه نمود


11- آیا ترک منزل توسط مرد و ازدواج یا بودن با زن دیگر از دلایل طلاق است ؟
بله .هر کدام از این موارد می تواند دلیل مستقلی برای طلاق باشد البته بهتر است یکی یکی ارائه شود.


12- همسرم رابطه نا مشروع داشته آیا می توانم از او طلاق بگیرم ؟
صرف داشتن رابطه نامشروع (اعم از رابطه جنسی یا روابط اجتماعی خارج از عرف) حق طلاق برای زن ایجاد نمی نماید ولی می توان آن را در قالب عسر و حرج آورد.


13- آیا ندادن نفقه و خرج زندگی دلیل طلاق است ؟
بله، مطابق قانون و شروط ضمن عقد ازدواج اگر مردی به همسر خود نفقه ندهد شرایط طلاق برای زن فراهم می شود.

 

 

3.25 از 5 (360 امتیاز)
پرسش و پاسخ‌های متداول
الف) هزینه درخواست طلاق که مبلغ نگران کننده ای نیست و در بیشترین حالت این مبلغ از 500 هزار تومان کمتر است. ب) هزینه داوری و مشاوره که چیزی در حدود 200 هزار تومان می شود. ج) هزینه ثبت طلاق که چیزی در حدود 2 میلیون تومان می شود. د) حق الوکاله وکیل طلاق (وکیل دادگستری) که با توجه به تخصص و تبحر و تجربه وکیل متفاوت است و به طور منطقی چیزی در حدود 30 تا 50 میلیون تومان می شود.البته کمتر و بیشتر از این هم گزارش شده که توصیه ما این است به دنبال خدمات ارزان نگردید چون در دام وکلای تازه کار و کم تجربه میوفتید و خدمات خیلی خیلی گران هم لزوماً با کیفیت نیست.محدوده منصفانه و منطقی دستمزد همان است که در بالا اشاره شد.
برای تقدیم هر نوع درخواست یا دادخواست حقوقی اول باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرد و پس از آن با ارجاع پرونده به دادگاه صالح برای پیگیری میتوان به همان شعبه دادگاه مراجعه نمود
بله.هر چند مشکل ولی حتی اگر شوهر راضی هم نباشد زن با انتخاب روش درست و یک وکیل خوب می تواند به هدف طلاق برسد.
مدت زمان و طول یک دادرسی را نه در مورد طلاق و نه در مورد سایر دعاوی نمی توان مشخص کرد اما با توجه به اینکه حکم طلاق علاوه بر دادگاه تجدید نظر قابل اعتراض در دیوان عالی کشور هم هست شاید بتوان گفت در بدبینانه ترین حالت، بیشترین زمانی که ممکن است تا صدور حکم قطعی طلاق طول بکشد چیزی در حدود یکسال است.
نظرات

پنجشنبه, 15 تیر,1402

مهدی

عالی


پاسخ وکیل: موفق و پیروز باشید

جمعه, 09 تیر,1402

Forogh

سلام خسته نباشید من تازه هفت ماهه عروسی کردم و شوهرم سربازه و همش از لحاظ روحی اذیتم می‌کنه و از نظر جنسی هم همینطور و من میزنه و فش میده بهم و من خورد می‌کنه و هیچ پولی بهم نمی‌ده و یارانه من گرفته و با مادر پدرش زندگی میکنم میتونم ازش جدا بشم ؟!!


پاسخ وکیل:
با سلام
طلاق به درخواست زوجه و موارد عسر و حرج در ماده 1130 قانون مدنی بیان شده است که البته تمثیلی می باشد.

دوشنبه, 05 تیر,1402

محمدرضا-کریمی

باسلام و احترام و عرض ادب وقت بخیر با عنایت به اینکه حقیر مدت 9 سال ازدواج کرده م، به دلیل دخالتهای خانواده همسرم ، همسرم قصد جدایی دارد، باتوجه به اینکه حق طلاق با حقیر بوده است، ایشان به دلیل ناباروری بنده شکایت نموده است که بتواند حق طلاق را از آن خود کند، شایان ذکر است از 2 سال پیش، بنده و همسرم در پژوهشکده رویان دارای پرونده پزشکی بوده و در جهت تقویت اسپرم سازی ، آذر سال گذشته عمل واریکوسل با موفقیت انجام و حسب نظر پزشک پژوهشکده مذکور، پیشرفت قابل ملاحظه ای حاصل شده است. با توجه به اینکه هر دو همسن و 43 ساله می باشیم، قاعدتاً می بایست باروری از طریق لقاح مصنوعی صورت پذیرد که تاکنون علیرغم اعلام پژوهشکده برای انجام این مهم محقق نگردیده است؛ درحال حاضرهمسرم در منزل پدرخانمم اقامت دارند در همان مجتمعی که منزل بنده هم به اجاره می باشد. آیا با این توصیفات ایشان می تواند در شورای حل اختلاف علیه بنده رای بگیرد؟ ممنون


پاسخ وکیل :
با سلام
اگر زوجه بخواهد می تواند صرفا به استناد موارد موجود در ماده 1122 قانون مدنی درموارد عیوب مرد احتمال دارد بتوان عقد را فسخ کرد اما بهتر است طلاق توافق در این زمینه انجام شود.

شنبه, 06 خرداد,1402

م

سلام ،خانمی۴۲ساله ام،۱۹ساله ازدواج کرده‌ام و دوتا فرزند دارم،یک ماه پیش فهمیدم شوهرم با دوست دختر دوران مجردیش که همون موقع به مدت ۷سال با هم رابطه جنسی نامشروع داشتن دوباره رابطه تلفنی و چت تو فضای مجازی داره،البته از چت هاشون اسکرین شات گرفتم ،چت تو روبیکا و تماس تلفنی هم داشتن ،میخچام بدونم با اثبات خیانت همسرم میتونم درخواست تنصیف اموال بدم


پاسخ وکیل :
با سلام
تنصیف اموال در صورت درخواست طلاق از سوی زوج قابل انجام است.

شنبه, 30 اردیبهشت,1402

ستاره

سلام لطفا پاسخ منو بدین خیلی نیاز دارم.من و همسرم یه ساله داریم زندگی میکنیم همسرم خیلی بی خیاله نسبت ب من و اینکه همش با خانوادشه و نمیتونه ازشون جدا بشه حرفشم حرف اوناس و دعوا زیاد داریم .من میتونم طلاق بگیرم با این موضوع ها ؟


پاسخ وکیل :
با سلام
توصیه می کنیم جهت رفع مشکل خود ابتدا به یک مشاور خانواده مراجعه نمایید.در صورتی که اصرار به جدایی دارید می توانید با بخشش کلیه حق و حقوق خود با استناد به مقوله کراهت از زوج درخواست طلاق بدهید.ولی باز هم پذیرش آن بستگی به نظر قاضی دارد.

چهارشنبه, 13 اردیبهشت,1402

احمدي

سلام، ١٥ ساله كه ازدواج كردم و يك پسر ١٢ ساله دارم بيشتر از يك ساله كه همسرم منو اصلا نميبينه اصلا مهم نيستم فقط نقش نظافتچي و اشپز دارم و هيچگونه رابطه اي هم نداريم كلا جاي خوابش هم تو اين يك سال جدا كرده ، از نظر موقعيت اجتماعي و كاري عاليه و بدنساز هم هست اما اعصاب نداره خسته شدم از اين همه بي احترامي ميخوام بدونم ميتونم مهريه ام رو بگيرم ؟مهريه ام هم ٤١٤ سكه هست و سه تا خونه و يك ماشين هم به نامش هست ، در ضمن در مورد بچه هم نميخوام ميخوام خودش نگه داره بچه رو


پاسخ وکیل: بله شما میتونید از طرق اداره پنجم اجرای تهران اقدام کنید بهتر برای توضیحات بیشتر از دفتر وقت مشاوره بگیرید.

یکشنبه, 28 شهریور,1400

علی

سلام من مجردم 24 سالم هست .خونه خودم دارم ولی اصلا جرعت ندارم دوست دخترم رو بیارم خونه خودم میترسم همسایه ها زنگ بزنن پلیس ایا پلیس میتونه به این دلیل وارد خونه شه به زور حتی اگه من در باز نکنم یا بگم راشون نمیدم واقعا چه وضعی هست دارم زندگی خصوصی من به همسایه ها چه ربطی داره آیا میتونم ازشون شکایت کنم اگه زنگ زدن پلیس؟ یعنی گزارش بدن دختر پسر مجرد تو این واحد هستن پلیس میاد؟ چجوری میشه من دوست دخترم بیارم پلیس امد نتونه حرفی بزنه ایا صیغه برم یه دفتر خونه بخونم کافیه؟دیگه پلیس کار نداره یا منو مدیریت ساختمان میتونه از خونه ام بندازه بیرون به این دلیل چون همش تهدید میکنن از این خونه اخر بیرونت میکنیم من خونه رو خریدم آیا بازم میتونن؟


پاسخ وکیل:
با سلام
با وجود اینکه سوال شما ربطی به موضوع این مطلب ندارد ولی در جواب باید گفت اینجا ایران است و هم پلیس هم مدیر ساختمان و هم حتی همسایگان مانند سایر نهادهای نظارتی و امنیتی آتش به اختیار عمل می کنند.متاسفانه در کشور ما تلاشی برای حاکمیت قانون نمی شود و سلیقه ها و عقاید حاکمند! در هر حال اگر به نحو دائم یا موقت با دوست دخترتان محرم شوید کسی حق ممانعت ندارد.توجه داشته باشید که مفهوم صیغه موقت در کشور ما خصوصا نزد مسئولین و مقامات امری بسیار مقدس ، کاربردی و جذاب است!!

دوشنبه, 22 شهریور,1400

زهرا

سلام من در 11 سالگی ازدواج کردم .والان 4 سال است ک ازدواج کردم.ولی در طول این مدتت اصلا راضی ب این زندگی نبودم و نیستم و شوهرم و دوست ندارم چون بچه بودم و نمیفهمیدم و الان میخواهم جدا شوم شوهرمم زیاد گیر میدع و حساسع و الکل هم مصرف میکنع خودشم میدونه دوسش ندارم ولی میگ طلاق نمیدم .و من حاضرم از مهریه و همه چیزم بگذرم ولی طلاقم و بگیرم ایا میتونم جدا شوم؟


پاسخ وکیل:
با سلام
متاسفانه با توجه به مقررات طلاق این مسئله برای شما بسیار دشوار است.توصیه می کنیم با مراجعه به یک مشاور خوب خانواده تلاش کنید فضایی که در آن زندگی می کنید را برای خود و همسرتان بسازیدو خلق و خوی بد همسرتان را اصلاح کنید؛ این ممکن است اگر شما بخواهید.

شنبه, 13 شهریور,1400

آملی

سلام وقت بخیر خواهش میکنم ب این سوالم جواب بدین.۶ سال ازدواج کردم شوهرم چه دوران نامزدی چ الان ک دو سال ازدواج کردیم کلا با مادرشه حتی شبا خونه پدرش میره یه پسر یک ساله دارم.شوهرم بهم خیانت میکنه و من از ویسی ک ب رفیقش. داد ضبط صوت گرفتم .یه بارم مچشو گرفتم ولی مدرکی ندارم.حدود سع ماه پیش قرص ترک اعتیاد خورد حالش بد شد ولی نمیدونم معتاد هست یا ن یا اصلا چرا خورد از بیمارستان هم پروندشو نگرفتم.ایا با این شرایط میتونم سرپرستی بچمو بگیرم ؟؟؟؟تورو قران جواب بدین حالم خوب نیس


پاسخ وکیل:
با سلام
سوال شما فقط این است که آیا می توانید سرپرستی یا به تعبیر صحیح حضانت فرزند خود را داشته باشید و پاسخ این است که با جلب نظر و قانع نمودن قاضی ممکن است.

یکشنبه, 07 شهریور,1400

حسین

سلام مهریه همسر بنده 700 سکه میباشد که 600 عدد آن را با سه دانگ در دفترخانه تهاتر کردم آیا مابقی رو یعنی 100 تای باقی مانده رو میشود قسطی کرد ؟ تنها دارایی من سه دانگ دیگر ملک مشاع که در آن زندگی میکنیم میباشد مال دیگری هم ندارم.ممنون


پاسخ وکیل:
با سلام
اگر مال دیگری ندارید بله این امکان وجو دارد.سه دانگ خانه هم اصولا جزء مستثنیات دین است.

شنبه, 06 شهریور,1400

Maryam

سلام حدود ۱۳ سال از ازدواجم میگذره و همسر من خیلی اخلاق تندی دارن و زود عصبی میشه ما سه فرزند داریم و الان مدت سه سال میشه من یک کشور دیگه زندگی می‌کنم اخلاقش هر روز بدتر میشه و میدونم که هیچ جوره راضی به طلاق نمیشه ما دیگه نمیتونیم همدیگر تحمل کنیم و من نمیدونم باید چیکار کنم!؟ ممنون میشم کمکم کنید.باسپاس


پاسخ وکیل:
با سلام
اگر مصمم به طلاق هستید باید یک وکیل در ایران انتخاب کنید و با حضور در نزدیکترین سفارت ایران در محل اقامت خود به آن وکیل وکالت دهید.گرفتن حکم طلاق برای شما سخت است ولی غیر ممکن نیست خصوصاً که در ایران حضور ندارید و احتمالاً وکیل باید بدون شما در دادگاه حاضر شود.با وجود این برای شما بهترین راه طلاق توافقی است که یا با صلح و سازش و طیب خاطر اتفاق می افتد و یا با اجبار !

چهارشنبه, 03 شهریور,1400

تینا

سلام همسر من به دلیل بدهی فرار کرده و طلبکارا سفته ازش دارن، من حق طلاق دارم و سهم الارثش از خانه پدریش رو هم به عنوان بخشی از مهریه به نام من کرده من حالا بخوام طلاق بگیرم چیکار باید کنم کجا باید برم و برای مهریه ام چیکار کنم ؟دو تا دختر ۱۲ و ۲ ساله دارم .


پاسخ وکیل:
با سلام
یکی از راه ها و دلایل طلاق برای زن ترک زندگی مشترک توسط مرد است و البته دلیل این ترک زندگی اهمیت ندارد؛ چه به دلیل فرار از پرداخت بدهی باشد و یا هر چیز دیگر این حق برای زن بوجود می آید.

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

دسته بندی مطالب و مقالات

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.