نکات مهم دعوای الزام به تمکین زن :
- تمکین به معنای اطاعت و فرمانبری است و در اصطلاح حقوقی دو جنبه دارد :
الف: تمکین عام به معنای بودن زن در منزل مشترک و منزلی که شوهر برای زندگی انتخاب میکند.
ب: تمکین خاص به معنای داشتن رابط خاص زناشویی با شوهر.
- ترک منزل مشترک به صورت فیزیکی و عدم وفاداری به شوهر و خیانت، از مصادق بارز عدم تمکین عام است.
- در صورتیکه شوهر مدعی عدم تمکین باشد با مراجعه به دادگاه خانواده باشد و تقدیم دادخواست مناسب بعد از مشورت با یک وکیل متخصص خانواده ، دعوای مناسب را مطرح کرده و در صورتیکه دادگاه تشخیص دهد که مقدمات تمکین فراهم است حکم به الزام تمکین به زوجه صادر مینماید.
- در صورتیکه حکم عدم تمکین به نفع مرد صادر شود و دادگاه خانواده دستور الزام به تمکین به زوجه بدهد و زوجه بدون عذر موجه دستور دادگاه را اجرا نکند ناشزه محسوب شده و نتیجه این نشوز نیز عدم استحقاق دریافت نفقه میباشد.
- در صورتیکه زوجه ناشزه محسوب شود و حکم الزام به تمکین را اجرا ننماید مرد میتواند از دادگاه درخواست صدور اجازه ازدواج بکند.
- ضرورت و الزام به تمکین بی قید و شرط نیست و اگر زوجه مدعی باشد که خطر جانی یا مالی یا خطر آبرو برای او وجود دارد و این مراتب را ثابت نماید تمکین نکردن او موجه شده و ناشزه نیست و در خواست تمکین شوهر رد میشود و زن میتواند علاوه بر درخواست و مطالبه نفقه تقاضای تعیین مسکن جداگانه و به تعبیر قانونگذار مسکن علیحده بنماید.
- اعمال حق حبس دلیل و توجیهی برای عدم تمکین محسوب میشود با این توضیح که اگر زن زندگی مشترک را شروع نکرده باشد و قبلا از شوهر تمکین نکرده باشد و دوشیزه باشد میتواند تمکین عام و خاص را منوط به پرداخت کامل مهریه خود بکند. در این فرض چون عدم انجام تکلیف توسط زن با مجوز قانون گذار بوده از دریافت نفقه محروم نمیشود(ماده 1115 قانون مدنی).
پرونده عملی الزام به تمکین زن
دعوای الزام به تمکین از جمله دعاوی خانوادگیست و دادگاه صالح به رسیدگی به آن دادگاه خانواده محل اقدامات زوجه است. دعاوی الزام به تمکین تاثیر مسقیم و موثری در دعوای مطالبه نفقه زوجه دارد و بسیار اتقاق می افتد که این دو دعوا هم زمان با هم و به صورت دعوای متقابل مطرح و رسیدگی میشوند.قبل از هر نوع اقدام در دعاوی خانوادگی ضروری است با وکیل متخصص دعاوی خانواده مشورت نموده و یا جهت اعطای وکالت دادگستری به دفتر وکالت مراجعه نمائید.
متن دادخواست الزام به تمکین
خواهان : آقای ...... به نشانی ............
خوانده : خانم ...... به نشانی .........
وکیل : مسعود محمدی وکیل پایه یک دادگستری
تعیین خواسته و بهای آن : تقاضای الزام به تمکین زوجه خاص و عام
دلایل و منضمات :
1- رونوشت مصدق سند ازدواج
2- رونوشت مصدق شناسنامه و کارت ملی
3- استشهادیه
4- وکالت نامه
شرح دادخواست
ریاست محترم دادگاه عمومی و خانواده
با سلام و تقدیم احترام
به وکالت از موکل احتراماً به استحضار عالی می رساند1- به موجب سند نکاحیه شماره.... مورخ24/2/58 موکل آقای .... با خوانده خانم..... ازدواج نموده 2- زوجه حدود 2 ماه است که بدون عذر موجه و علت شرعی و قانونی و بدون اخذ اجازه از موکل منزل مشترک را در تاریخ 17/10/90 ترک نموده با عنایت به استشهادیه ضم دادخواست،عده ای از جمله پدر موکل و دوستان و خود موکل جهت بازگشت خوانده با ایشان تماس گرفته تا به منزل مشترک باز گردد که متأسفانه زوجه از بازگشت به منزل امتناع نموده است. 3-در دعاوی اقامه شده علیه موکل از طرف زوجه آدرس منزل مشترک به طور صوری و با سوء نیت معرفی شده 4- در حدود یکسال پیش ایشان با برنامه از پیش تعیین شده و طراحی شده باعث تدلیس موکل شده و موکل خانه را به ایشان صلح عمری نموده.با عنایت به مطالب فوق الاشعار از محضر حضرتعالی تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر الزام نامبرده (زوجه) به تمکین خاص و عام از موکل را مستنداً به مواد 1102و 1108و 1114 قانون مدنی تقاضا دارم.
رای دادگاه الزام به تمکین
به تاریخ : 02/03/1391 شماره پرونده: ................ شماره دادنامه : .....................
مرجع رسیدگی : شعبه 267 دادگاه عمومی مجتمع قضایی خانواده 2 ونک تهران
خواهان : آقای..... به وکالت آقای.... و خانم....... به نشانی........
خوانده : خانم .....به نشانی .....
خواسته : الزام به تمکین
گردشکار- خواهان دادخواستی به خواسته فوق به طرفیت خوانده بالا تقدیم داشته که پس از ارجاع به این شعبه و ثبت به کلاسه فوق و جری تشریفات قانونی در وقت فوق العاده/مقرر دادگاه به تصدی امضاء کننده زیر تشکیل است و با توجه به محتویات پرونده ختم رسیدگی را اعلام و به شرح زیر مبادرت به صدور رأی می نماید.
رای دادگاه : در خصوص دعوی آقای ..... فرزند...... با وکالت آقای....وخانم....... به طرفیت خانم ...... فرزند....... به خواسته الزام خوانده به تمکین انجام وظایف زوجیت با عنایت به محتویات پرونده و احراز رابطه زوجیت طرفین با ملاحظه سند نکاحیه شماره 3818 آمادگی زوج به انفاق به همسرش و اینکه زوجه دلیل موجهی بر عدم تمکین از شوهرش به دادگاه ارائه نداشته و اعلام می دارد اماده تمکین است مستنداً به ماده 1102 قانون مدنی که مقرر میدارد همین که نکاح به طور صحیح واقع شد روابط زوجیت بین زوجین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود که یکی از این تکالیف تمکین زوجه از شوهرش می باشد لذا با رعایت ماده 1114 قانون مدنی دادگاه حکم بر لزوم تمکین خانم... از شوهرش آقای....... را صادر می دارد حکم صادره دلیلی بر سبق نشوز زوجه نیست و حضوری بوده ظرف بیست روز از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر می باشد.
مطالب مرتبط با الزام به تمکین :
1- وکیل خوب برای طلاق توافقی
2- شکایت الزام به تمکین وکیل دعاوی خانواده
3- آیا مهریه فقط تا 110 سکه قابل مطالبه است؟
4- دلایل و موارد 9 گانه طلاق به درخواست زن