X

خدمات دفتر وکالت و مشاوره حقوقی دادگران حامی

 راه های مطالبه وجه سفته و توقیف اموال

راه های مطالبه وجه سفته و توقیف اموال

سفته یا فته طلب از جمله اسنادی است که در قانون تجارت و در فهرست اسناد تجاری مورد تاسیس و قانونگذاری و تعریف قرار گرفته است. تاسیس سفته از قانون تجارت فرانسه وارد سیستم حقوقی ما شده است ولی در سیستم حقوقی سنتی یا مذهبی و حقوق اسلام تاسیس مشابهی تحت عنوان حواله وجود داشته که قانون مدنی ایران در مواد 724 به بعد به بیان مقررات و احکام آن پرداخته است. سفته سندی تجاری بوده و به طور تاریخی و سنتی نیز قبل از رواج و فراگیری چک، در کنار برات بسیار مورد استفاده و کاربرد بوده است اما در حال حاضر می شود گفت که چک جای این سند را گرفته و هر گاه امکان استفاده از چک نباشد یا فرد متعهد و بدهکار چک نداشته باشد دست به دامن سفته می شود. در ادامه به راه های مطالبه وجه سفته و توقیف اموال متعهد و بدهکار و همچنین ذکر نکات مهم سفته به طور مختصر و اجمالی می پردازیم.

 

  |  
بازدید: 20423
  |  
امتیاز: Article Rating

توقیف اموال در مطالبه سفته

 

نکات مهم و مقررات سفته 

  • سفته تنها در صورتی سند تجاری است که ظرف 10 روز پس از سر رسید واخواست شود.
  • منظور از واخواست سفته مراجعه به اداره واخواست و درخواست ارسال اخطار به بدهکار و اثبات مطالبه آن رأس موعد است.
  • اگر سفته ظرف موعد مقرر واخواست شود دارنده از امتیازات قانونی مانند رسیدگی خارج از نوبت و توقیف اموال بدون خسارت احتمالی و امکان شکایت از ضامنین و ظهرنویسان برخوردار می شود.
  • در حال حاضر و با تشکیل دادگاه ویژه تجارت شاید بتوان گفت طرح دعوا در این دادگاه نیز خود نوعی امتیاز برای دارنده است.
  • مقررات سفته، چک و برات در بسیاری از موارد در قانون تجارت مشترک و یکسان است و البته تفاوت هایی هم دارد.
  • سفته بر خلاف چک دو تاریخ دارد؛ یکی تاریخ صدور و دیگری تاریخ پرداخت، این یعنی سفته وسیله تأمین اعتبار است و نه پرداخت بدهی و دین.
  • به نظر نگارنده صادرکننده سفته تنها در صورتی که دارنده بدون واخواست، وجه آن را مطالبه نماید می تواند از امکان اعسار و تقسیط بدهی بهره ببرد، چون سفته ذاتاً یک سند تجاری بوده و صدور آن عمل تجاری محسوب می شود.
  • شکایت برای مطالبه وجه سفته از جمله دعاوی حقوقی و مالی بوده و مستلزم پرداخت هزینه دادرسی در حدود سه و نیم درصد مبلغ سفته است.
  • برای شروع دعوای مطالبه وجه سفته و توقیف اموال باید به دفتر خددمات قضایی مراجعه نموده و دادخواست مطالبه وجه سفته بدهید البته بسته به اینکه سفته را واخواست نموده باشید نحوه رسیدگی و نتیجه دعوا متفادت است.
  • دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبه وجه سفته دادگاه محل اقامت خوانده است البته مطابق ماده 13 از قانون آیین دادرسی مدنی خواهان می تواند انتخاب های دیگری هم داشته باشد. 
  • توصیه می شود قبل از هر اقدامی برای اطلاع از سریع ترین و مناسب ترین راه برای اقدام در خصوص مطالبه وجه سفته و توقیف اموال و تامین خواسته حتما با یک وکیل متخصص دعاوی حقوقی و تجاری مشاوره نمایید.

 

 

راه های مطالبه وجه سفته

تعبیر درست این است که بگوییم یک راه بیشتر برای مطالبه وجه سفته وجود ندارد و آن هم واخواست سفته و مطالبه آن از طریق تقدیم دادخواست به دادگاه حقوقی است ولی ضرورتاً چنین نیست که همیشه دارنده سفته تصمیم به واخواست آن بگیرد و گاهی به دلایل مختلف ترجیح می دهد که بدون واخواست وجه سفته را مطالبه کند.

مهم ترین دلایلی که می توان برای شکایت مستقیم و سریع و بدون واخواست تصور کرد عبارتند از اینکه دارنده اصرار به شکایت فوری داشته باشد و نخواهد خود را درگیر تشریفات واخواست نماید همچنین به دلیل اینکه چون خوانده مالی برای توقیف ندارد، خواهان نیز اصراری به واخواست که امتیاز تامین خواسته و توقیف اموال بدون سپردن خسارت احتمالی را برای وی به همراه می آورد ، نداشته باشد.

♦  در نتیجه به طور خلاصه می توان دو راه زیر را برای مطالبه وجه سفته در نظر داشت :

1- واخواست سفته و مطالبه وجه آن به عنوان یک سند تجاری از طریق تقدیم دادخواست

2- تقدیم دادخواست مستقیم بدون واخواست و بدون اصرار به اینکه سفته سند تجاری به حساب آید (به عنوان یک رسید حاوی طلب).

 

جهت ارتباط با وکیل متخصص سفته و اسناد تجاری کلیک کنید  - 88019243

3.67 از 5 (9 امتیاز)
نظرات
دوشنبه, 27 آذر,1402

آریا محمدی

سلام عرض ادب و احترام

ی سوال داشتم خدمتتون

یک فقره سفته از شخصی دارم
به جای تاریخ [صدور] مبلغ سفته رو به حروف نوشته ((تاریخ پرداخت مشخصه ))
با توجه به اینکه این سفته تاریخ [صدور] نداره آیا در حکم سند تجاری برای دادگاه تلقی میشه ؟ و اینکه من میتونم درخواست واخواست و توقیف اموال بدم ؟

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جهت مشاوره حقوقی یا اعطای وکالت به وکیل دادگستری همین حالا تماس بگیرید.
تلفن دادگران حامی تلفن ثابت:88019243-88019244
شماره تماس دادگران حامیتلفن همراه :09121457035

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.