دعاوی موضوع اختلاف کارمندان دولتی با اداره
تنها مرجع طرح شکایت درباره ساعت کار و نیز درباره مرخصیها یا هر امتیاز دیگری که قوانین استخدامی برای کارمند پیشبینی کرده است (در مورد مستخدمان دولت) دیوان عدالت اداری است.
|
بازدید: 22260
|
امتیاز:
رسیدگی به شکایتهای استخدامی کارمندان
تنها مرجع طرح شکایت درباره ساعت کار و نیز درباره مرخصیها یا هر امتیاز دیگری که قوانین استخدامی برای کارمند پیشبینی کرده است (در مورد مستخدمان دولت) دیوان عدالت اداری است. در ماده ۱۳ قانون دیوان عدالت اداری 1385، یکی از شکایتهای قابل طرح در دیوان عدالت اداری شکایت کارمندان دولت معرفی شده است و در بند 3 این ماده در خصوص حدود صلاحیت دیوان مقرر شده است؛ «رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون استخدام کشوری و سایر مستخدمان واحدها و مؤسسات مذکور در بند (1) و مستخدمان مؤسساتی که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذکر نام است، اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی.»
رسیدگی به صورت شکلی و ماهوی
دیوان در خصوص مقررات استخدامی، هم رسیدگی شکلی و هم ماهوی انجام میدهد؛ یعنی وارد ماهیت میشود، رای صادر میکند و رای آن هم لازمالاجرا است. زمانی که کارمندان به دلیل تخلف مدیران از برخی از حقوق قانونی محروم شدند، میتوانند موضوع را به هیاتهای رسیدگی به تخلفات کارمندان دولت ارجاع دهند.
مصادیق شکایت کارمندان دولت در دیوان عدالت اداری
• چنانچه کارمندان واحدهای دولتی اعم از وزارتخانهها، سازمانها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، شهرداریها و سازمان تأمین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و مؤسسات وابسته به آنها شکایت استخدامی داشته باشند؛ میتوانند به دیوان عدالت اداری مراجعه کنند که مثلاً باید این مقدار حقوق و مزایا، سنوات یا حق عائلهمندی به فرد تعلق بگیرد و یا یک کارمند شهرداری یا تأمین اجتماعی شکایتی تنظیم میکند مبنی بر اعتراض به اخراج یا بازنشستگی پیش از موعد. رسیدگی به دعاوی راجع به نهادهای انقلابی مثل کمیته امداد امام خمینی (ره)، جهاد دانشگاهی، بنیاد ۱۵ خرداد و… در صلاحیت هیئت عمومی دیوان عدالت میباشد. نهادهای انقلابی نهادهایی هستند که پس از پیروزی انقلاب اسلامی بهموجب مقتضیات دوران بعد از انقلاب و بعضاً بهفرمان حضرت امام خمینی (ره) تشکیل شدند. • اگر کارمندی در هیئت تخلفات اداری محکوم شد؛ رأی قطعی هیئت تخلفات اداری قابلاعتراض در دیوان عدالت است • اگر نقل وانتقال کارکنان دولت طبق شرایط و ضوابط موجود انجام نشود قابلیت طرح دعوی در دیوان عدالت اداری را دارد.
استخدامیها بیشترین حجم شکایات ارجاع شده به دیوان
ما قوانین مختلفی در رابطه با استخدام نیروها در وزارتخانههای مختلف داریم و این در حالیاست که این قوانین برای متقاضیان استخدام مشکلاتی ایجاد کرده و در دستگاههای دولتی از این قوانین برداشتها و تفسیرهای متفاوتی شده که طی آن عدهای دستوراتی را صادر میکنند و حقوق مکتسبهای را برای خود فرض میکنند که حتی دولت نیز به لحاظ قانونی نمیتواند خواستههای آنها را برآورده کند. افراد با مراجعه به دیوان عدالت اداری در رابطه با استخدامهایی که گاها مبنای قانونی ندارد، به صورت قراردادی، قرارداد کار معین و پیمانی است طرح شکایت میکنند، چرا که از آنجایی که استخدام دارای مبنای محکم قانونی است، مستخدم باید در ارتباط با آن تکلیف خود را بداند تا دولت نیز بتواند به تکالیف و وظایف خود در رابطه با مستخدم عمل کند.
مطالب مرتبط با دعاوی اداری :
1- بیمه کارگر، دعاوی کارگر و کارفرما
2- بازگشت به کار، اخراج غیر قانونی کارگر
3- مراجع اداری، مراجع غیرقضایی و غیر دادگستری
4- عدم رعایت ایمنی در محیط کار، مسئولیت کیفری کارفرما