کلاهبرداری چیست؟
تعریف کلاسیک از کلاهبرداری عبارت است از بردن و تصاحب مال غیر با توسل به عملیات متقلبانه. به عنوان تکمیل این تعریف و در توصیف ویژگی های جرم کلاهبرداری نکات زیر را می توان ذکر نمود :
1- کلاهبرداری از جمله جرایم مقید است ؛ یعنی اگر نتیجه بردن مال حاصل شود می توان آن را جرم دانست.البته شروع به کلاهبرداری خود جرم مستقلی است و اگر دخالت به
آلودگی مرتکب در عنصر مادی به حدی باشد که شروع جرم محسوب شود مستقلاً قابل مج
ازات است.
2- کلاهبرداری از جمله جرایم مرکب است؛ به این معنا که عنصر مادی این جرم دارای اجزایی چند گانه است یعنی صرف عملیات مادی و فعل مثبت نیست که عنصر مادی را ترتیب می دهد.
3- عنصر مادی جرم کلاهبرداری سه جزء دارد؛ یعنی توسل به عملیات متقلبانه، فریب مخاطب و بردن مال.
4- کلاهبرداری شدیدترین جرم مالی است؛ صرفنظر از عنوان ساختگی افساد فی الارض که ممکن است به هر عملی خلاف میل حاکمیت نسبت داده شود در حالت استاندارد کلاهبرداری را می توان شدیدترین جرم مالی دانست از همین رو قانونگذار بعضی از امتیازات از جمله امکان شمول مرور زمان یا تخفیف برای مرتکبین این جرم را ممنوع نموده است.
انواع کلاهبرداری
کلاهبرداری ساده
کلاهبرداری در معنای ساده و کلاسیک خود شامل همان تعریفی می شود در بالا اشاره شد و رد ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری مورد قانونگذاری قرار گرفته است.با این وجود به جهت شباهت یا به دلیل تغلیظ مجازات قانونکذار گاهی جرایم مشابه را هم در حکم کلاهبرداری قرار داده یا شبیه کلاهبرداری دانسته است.
در حکم کلاهبرداری به معنای وضع همان مجازات کلاهبرداری برای آن عمل مجرمانه مانند انتقال مال غیر و شبه کلاهبرداری به معنای استفاده از واژه کلاهبرداری بدون اینکه مجازات یکسان باشد، مانند کلاهبرداری اینترنتی.
کلاهبرداری اینترنتی
منظور از کلاهبرداری اینترنتی این است که قسمتی از عنصر مادی با استفاده از ابزار اینترنت انجام شود و ابزارهای مجازی مبتنی بر اینترنت نیز عبارتند از سایت های اینترنتی ، شبکه های اجتماعی و یا حتی تلفن های اینتنرتی.البته قانونگذار اشاره مستقیمی به عنوان کلاهبرداری اینترنتی ننموده ولی در قوانین جرایم رایانه ای مصوب خرداد ماه سال 1388 و قانون تجارت الکترونیک مصوب دی ماه سال 1382 به آنچه تحت عنوان کلاهبرداری اینترنتی توصیف می شود و همچنین عناوین مشابه پرداخته است.
تشخیص جرم کلاهبرداری
در لسان عامیانه بسیاری از شهروندان به هر کسی که اقدامی مغایر با منافع ایشان انجام دهد نسبت کلاهبردار می دهند مثلا حتی میوه فروشی که کمی میوه را گران بفروشد و یا به طور کلی بر خلاف میل مشتری رفتار کند در نظر این دسته کلاهبردار است! اما این نسبت نه تنها خلاف انصاف بوده و دقیق نیست بلکه می تواند برای گوینده تحت شرایطی مسئولیت کیفری از باب افترا هم ایجاد نماید.
در هر حال همانطور که در بالا هم توضیح داده شد کلاهبردار به معنی خاص فقط کسی است که از طریق به کار بردن عملیات متقلبانه قربانی را بفریبد و مال او را ببرد.باید توجه داشت که صرف دروغ گفتن را نمی توان عملیات متقلبانه دانست و نیز تقلب و فریب باید به نحوی باشد که معمول افراد جامعه را فریب دهد و اینکه فرد ساده لوحی با یک ترفند ساده فریب بخورد به سختی در دایره کلاهبرداری قرار می گرد هر چند که ممکن است عمل مجرمانه دیگری باشد.به طور مثال دستکاری کارکرد خودرو آنقدر فراگیر شده که اگر کسی فریب عدد درج شده در صفحه کیلومتر شمار را بخورد و علی رغم ظاهر و وضعیت نامناسب خودرو به همان عدد اکتفا نماید و از تخصص یک کارشناس بهره نبرد ، به نظر ساده لوحی کرده و حداکثر می توان عمل فروشنده را یک تدلیس در معامله دانست و نه کلاهبرداری واجد عنوان مجرمانه.
مراحل و نحوه شکایت از جرم کلاهبرداری
شکایت از جرم کلاهبرداری تشریفات ویژه ای ندارد و از این حیث با سایر جرایم متفاوت نیست.برای ثبت شکواییه کلاهبرداری مطابق معمول باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرد و شکواییه را تقدیم نمود.
البته نکته مهم اینکه توصیه می کنیم حتی اگر نمی خواهید وکیل بگیرید و تمایل دارید خود، مراحل کار را دنبال کنید، در تنظیم متن شکواییه بسیار دقت نمایید و حدالامکان تنظیم شکواییه را به یک وکیل با تجربه بسپارید؛ چرا که از یک سو نباید تمام دلایل و برگه های برنده و نکات غافلگیر کننده خود را در شکواییه رو کنید و از سوی دیگر شکواییه باید بر ذهن قاضی و مقام ارجاع تاثیر گذار باشد تا از همان ابتدا دستوری شدید و غلیظ صادر شود.
مجازات جرم کلاهبرداری
مطابق ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری مجازات کلاسیک جرم کلاهبرداری عبارت است از :
1- رد اصل مال به صاحبش (در صورت تلف مال معادل یا معوض آن)
2- حبس از 1 تا 7 سال (حسب تشخیص قاضی و با توجه به وجود یا عدم وجود کیفیات مشدده و یا جهات مخففه)
3- پرداخت جرای نقدی معادل مال برده شده
نکته – تحت شرایط خاصی از جمله آنچه در قسمت دوم ماده 1 این قانون گفته شده ، مجازات می تواند به 2 تا 10 سال به همراه انفصال ابد از خدمات دولتی افزایش پیدا کند.)
یک وکیل متخصص کلاهبرداری به شما چه کمکی می کند؟
اولین گام و مهم ترین کاری که یک وکیل متخصص کلاهبرداری برای شما انجام می دهد ، بررسی و تشخیص وقوع جرم است و نیز آگاه کردن شما از عواقب طرح دعوای کلاهبرداری همچنین بررسی امکان موفقیت در پرونده ای که قرار است طرح شود.
حسن دیگر حضور و همراهی وکیل در یک پرونده کلاهبرداری تنظیم شکواییه دقیق و نیز تقدیم لوایح لازم در جهت اقناع ذهن قاضی و توجیه یا دفاع از جرایم ارتکابی است.
سرعت رسیدگی و دوری از حاشیه روی و افتادن در دام اطاله دادرسی با پرهیز از طرح اظهارات و ادعاهای بلاجهت از دیگر فواید حضور و مدیریت حقوقی یک وکیل متخصص در پرونده کلاهبرداری است.
دستمزد و هزینه وکیل برای کلاهبرداری به چه صورت است؟
دستمزد وکیل یا حق الوکاله در پرونده های کلاهبرداری مبلغ ثابتی نیست و اصولا در تعامل و توافق با موکل و با توجه به پیچیدگی ها ، حجم پرونده و تعداد شکات ،متهمین و عناوین اتهامی مشخص می شود.
در هر حال در جهت ایجاد ذهنیت برای مخاطبان گرامی توضیح ما در مورد دستمزد وکیل برای پرونده های کلاهبرداری این است که با عنایت به اینکه نتیجه طرح دعوای کلاهبرداری عودت و برگشت مال به موکل است ممکن است درصدی مانند 7 تا 10 درصد از مال برده شده ملاک محاسبه دستمزد قرار گیرد و یا به جای آن مبلغ ثابتی مورد توافق قرار گیرد که البته روش دوم منطقی تر و عادلانه تر است.
نکته – ترس از مبلغ حق الوکاله نباید شما را از مراجعه به وکیل بر حذر دارد چرا که اولاً یک وکیل حرفه ای و منصف با توجه به کاری که برای شما انجام می دهد، مبلغ دستمزد منطقی و متعارفی از شما دریافت می کند پس شما مبلغ اضافه ای پرداخت نمی کنید و ثانیاً منافع حضور یک وکیل متخصص در نهایت با نتیجه ای که حاصل می شود به هزینه ای که کرده اید می چربد.
نکته – یکی از فواید مهم داشتن وکیل عدم دخالت و درگیری شما در مراحل رسیدگی است.البته توجه داشته باشید که اصولاً اجرای حکم از وظایف وکیل نیست مگر اینکه در خصوص آن صراحتاً توافق شده باشد.
شکواییه جرم کلاهبرداری
شاکی : امیر ..... نام پدر : حسن شغل : مدیر شرکت محل اقامت :تهران.خیابان ستارخان ......
مشتکی عنه :
1- سهیل ..... نام پدر : عباس شغل : مدیر هیئت مدیره محل اقامت :تهران.خیابان جردن ...... .
2- مریم ..... نام پدر : محمود شغل : مدیر عامل محل اقامت :تهران.خیابان آپادانا ......
3- احمد .... نام پدر : خسرو شغل : کارمند محل اقامت :تهران.خیابان ولیعصر ......
4- سهراب .... نام پدر : شغل : کارمند محل اقامت :تهران.خیابان فاطمی ......
موضوع شکایت : کلاهبرداری
تاریخ وقوع جرم : 1400/12/09
محل وقوع جرم : تهران.خیابان شریعتی ....
دلایل و منضمات :
1- سایر دلایل و مستندات : قرارداد مورخ 1400/12/01 در تهران با شرکت ..... به شماره ثبت ... - رسید پرداخت های ریالی و رسید پرداخت 250000 دلار و سوئیفت
2- نامه ثبت شرکت ها به شماره .....
3- ایمیل های ارسالی و مذاکرات فی ما بین به شماره .....
متن شکواییه کلاهبرداری
با سلام احتراماً به استحضار می رساند نظر به اینکه شرکت .... با ارسال ایمیل مبنی بر ثبت شرکت بین الملل و افتتتاح حساب بانکی در 15 کشور دنیا و ثبت شرکت در نیوزیلند و حساب بانکی در استرالیا، موجب فریب افراد را فراهم و اینجانب امیر .... (شاکی) با شکات فوق الذکر مذاکره و در دام آنها افتادم و قرار شد نسبت به ثبت شرکت و باز نمودن حساببانکی اینجانب در خارج کشور و انتقال ارز اقدام نمایند و با اخذ مبلغ 250000 دلار و حدوداً 20 میلیون تومان ار اینجانب دریافت و هیچ اقدامی به عمل نیاورده اند و پس از اخذ پول که در تهران به حساب آنها واریز شد دیگر تمام تلفن های شرکت و شخص را مسدود و پاسخگو نبودند و محل شرکت را نیز بدون اطلاع به اداره ثبت شرکت ها تغییر و دیگر خبری از آنها رد دست نیست.
با ارائه مدار غیر واقعی و واهی و بی اساس به اینجانب موجب فریب و بردن مال و خسارت سنگین مالی و روحی و کاری و اعتباری به اینجانب وارد نمودند و شرکت با فریب به اینکه دارای اعتبار و توانمند در این امور می باشد با توسل به وسایل متقلبانه و مدارک تقلبی و غیر واقعی موجب فریب اینجانب گردیده اند و میلغ 250000 دلار و حدودا 20 میلیون تومان اینجانب را دریافت و دیگر قابل دسترسی نیستند.
لذا ثبت به مدارک و مستندات تقدیمی که همگی غیر واقع و از قبل با فریب و نقشه قصد بردن مال اینجانب را داشته اند تحت عنوان کلاهبرداری شکایت و تقاضای رسیدگی مورد استدعاست.
جهت ارتباط با وکیل متخصص کلاهبرداری کلیک کنید - 88019243