X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: شنبه 23 بهمن 1400

 ضمانت اجرای عدم درج ثمن در قرارداد خرید و فروش

سلام همکار محترم من خودم وکیل دادگستری هستم و سوالی از شما داشتم شخصی ملکی را به شخص دیگر می فروشد و ایشان بنا به اعتمادی که به ایشان داشته ثمن معامله را در قرارداد قید نمی کند.ایشان در هنگام قرار داد اولیه فروشنده با شخص دیگر چون موکل بنده مبلغی را بابت ثمن معامله داده بود ان را به طور شفاهی ثمن معامله قلمداد می کنند بعد از مدتی خریدار و فروشنده با یکدیگر اختلاف پیدا می کنند و فروشنده مانع ساخت و ساز خریدار می گردد بنده اقدام به طرح شکایت ممانعت از حق در دادسرا می نماییم و دادسرا بر مبنای شکایت بنده برای متهم کیفر خواست صادر می کند و مبنای کیفر خواست هم بر مبنای یک نفر شاهدی بود که شاهد بود ثمن معامله در قرار داد اولی داده بود که موکل بنده پول را به ایشان خریدار داده بود پرونده به دادگاه ارجاع گردید و دادگاه استدلال نمود که به دلیل عدم درج ثمن در قرارداد، معامله باطل است ایا رای دادگاه با این استدلال درست است ؟می شود به عنوان یک همکار من را راهنمایی کنید چه دادخواستی را باید بدهم.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 3879

پاسخ – در صورت عدم درج ثمن در قرارداد فروش وضعیت معامله چگونه است ؟

  • در خصوص ضمانت اجرای عدم درج ثمن در قرارداد خرید و فروش باید گفت مبیع و ثمن دو رکن اساسی عقد بیع هستند که طرفین ضمن عقد ملتزم به تسلیم آن میشوند. ثمن به معنای بهایی است که ضمن معامله مشخص شده تا در ازای مبیع به فروشنده پرداخت گردد. 
  • قرارداد بیعی که ثمن و مبلغ در آن درج نشده باشد در صورتی موجب باطل است که ثمن از ابتدا تعیین نگردد. توضیح آنکه از آنجایی که عقد بیع عقدی معوض است، عدم تعیین یکی از عوضین در آن موجب بطلان میگردد.
  • پس اگر در قراردادی توافق بر ثمن محقق نشده باشد، آن عقد واقع شده محسوب نمیشود؛ زیرا ارکان تراضی جمع نیست و با فقدان قصد طرفین به لحاظ عدم توافق بر بهای مورد معامله، عقد واقع نمی گردد.
  • لازم به ذکر است که در صورتی که ثمن بطور شفاهی میان طرفین توافق گردد و میزان آن مشخص شود، هیچ خللی به این عقد وارد نمی آید چرا که ملاک تعیین ثمن است خواه به صورت شفاهی بوده و توافق حاصل شود خواه به صورت کتبی در قرارداد درج گردد.
  • در واقع، اگر در معامله مقدار ثمن معامله ذکر نشده باشد ولی دو طرف از مقدار آن باخبر باشند، خللی در آن معامله ایجاد نمی ‌شود چراکه در یک معامله، ملاک اطلاع داشتن دو طرف از مقدار ثمن معامله است نه ذکر و درج آن.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص عدم درج ثمن در قرارداد

♦  در پاسخ به پرسشی که طرح نمودید باید گفت شما می توانید اینگونه استدلال نمایید که مطابق ماده 223 قانون مدنی هر معامله که واقع شده باشد محمول بر صحت است مگر این که فساد آن معلوم شود. به همین خاطر اصل بر صحت معامله ی واقع شده بوده و مدعی بطلان باید ادعای خود را مبنی بر عدم توافق بر ثمن ثابت نماید.

♦  همچنین لازم به ذکر است که بر طبق ماده 191 و 193 قانون مدنی، توافق بر میزان ثمن بصورت شفاهی نیز ممکن بوده و عدم درج ثمن و مکتوب ننمودن آن مانع تحقق عقد نمی گردد. بنابراین از آنجایی که ملاک اطلاع طرفین از مقدار ثمن است، عدم ذکر ثمن خللی به عقد بیع وارد نمی کند.

 

 

مستندات قانونی - عدم درج ثمن در قرارداد خرید و فروش

ماده 191 قانون مدنی
عقد محقق می‌شود به قصد انشاء به شرط مقرون بودن به چیزی که دلالت بر قصد کند.
ماده 193 قانون مدنی
انشاء معامله ممکن است به وسیله عملی که مبین قصد و رضا باشد مثل قبض و اقباض حاصل گردد مگر در مواردی که قانون استثناء‌کرده باشد.
ماده 223 قانون مدنی
 هر معامله که واقع شده باشد محمول بر صحت است مگر این که فساد آن معلوم شود

 


پاسخ داده شده توسط کارشناسان حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات

دوشنبه, 19 اردیبهشت,1401

Maryam

آیا در مبایعه نامه انتقال سرقفلی مغازه از پدر به فرزند می توان ثمن معامله را هبه کرد؟

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.