X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: چهارشنبه 09 تیر 1400

 سهم ارث مادربزرگ بعد از فوت او متعلق به کیست ؟

با سلام ، مادرم اخیرا (حدود 2 ماه) است به رحمت خدا رفته و پدرم نیز سالیان قبل فوت نموده اند و قبل از فوت 3 دانگ خانه را به نام مادرم نموده بودند ، اخیرا در راستای انجام مراحل گواهی انحصار وراث ، پای ارث مادر بزرگ پیرم (حدود 94 سال) به میان آمده و با تحریک خواهران و برادران مادرم (خاله ها و دایی) از ارث خود صرف نظر نمی کند ، می خواستم بدانم اگر بعد از مدتی (مثلا 2 سال دیگر) مادربزرگم از دنیا برود ، آیا مجددا خاله ها و دایی های اینجانب می توانند نسبت به ارث مورد نظر ادعا نمایند ؟ خیلی سپاسگذارم

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 4594

ارث مادربزرگ

 

تکلیف ارث مادربزرگ بعد از فوت او

  • ارث انتقال قهری دارایی های متوفی به وراث او می باشد و از آنجایی که ارث ناشی از حکم قانون است و اراده اشخاص در آن اثری ندارد از وقایع حقوقی به شمار می آید. 
  • اشخاصی که با یکدیگر قرابت و خویشاوندی دارند از یکدیگر ارث می برند، پس قرابت موجب و سبب ارث است. در این باره ماده 861 قانون مدنی نیز تصریح دارد. وراث نسبی در سه طبقه در ماده 862 قانون مدنی بیان شده است. 
  • ارث به موت حقیقی یا فوت فرضی مورث محقق می شود . پس سبب تحقق ارث ، مرگ مورث می باشد. و اشخاصی که در زمان فوت او به عنوان وارث زنده هستند از او ارث می برند. پس از فوت مورث اموال او به ملکیت قطعی ورثه در نمی آید بلکه ماترک باید اول تصفیه شود و حقوق و دیونی که به ماترک تعلق دارد ادا شود و پس از آن آنچه باقی بماند به مالکیت قطعی ورثه در می آید. 
  • در طبقه اول در ماده 862 قانون مدنی ابتدا مادر و پدر هستند و پس از آن اولاد و اولاد اولاد. 
  • مادر ، زوج و زوجه فرض بر هستند به این معنا که سهم آنها در قانون مشخص است. و ابتدا نیز سهم آنها پرداخت می شود و پس از آن نوبت به افراد دیگر خواهد رسید. 
  • مادر دارای دو حجب نقصانی می باشد : (حجب نقصانی به این معناست که سهم الارث را از حد اعلی به حد ادنی می رساند. یعنی سهم کمتر را می برند. )

اول اولاد متوفی: در صورتی که متوفی اولاد داشته باشد مادر متوفی یک ششم ترکه را به فرض می برد. دوم اخوه ابوینی یا ابی : اگر برای متوفی چند برادر خواهر باشد در این صورت مادر باز هم یک ششم ترکه را به ارث می برد. 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص سهم ارث مادربزرگ

♦  به دلیل اینکه مادر متوفی در زمان فوت فرزند خود در قید حیات بوده ، وی از متوفی ارث خواهد برد. سهم مادر با توجه به متن فوق یک ششم می باشد.

♦   اما اگر به هر دلیلی شخصی نتواند طلب خود را وصول کند طبق قواعد عمومی رفتار می شود و با مرگ وی طلب او از بین نمی رود همان طور که بدهی افراد با مرگ آنها از بین نمی رود و به وراث انتقال پیدا خواهد کرد. سهم مادر بزرگ از یک ششم کل اموال نیز به وراث منتقل می شود و آنها می توانند علیه شما اقامه دعوا کنند و مطالبه سهم الارث خود را داشته باشند. 
♦  بعد از فوت مادربزرگ فرزندان او جانشین وی شده و اگر تا آن موقع سهم ایشان از ارث را نداده باشید آن سهم متعلق به خاله ها و دایی ها است. در واقع خاله ها و دایی ها در این فرض به جانشینی مادر خودشان ارث میبرند. 

 

ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری متخصص در دعاوی ارث و انحصار وراثت - 88019243

 

مستندات قانونی - ارث مادربزرگ

ماده ۸۶۱ قانون مدنی
موجب ارث دو امر است: نسب و سبب.

ماده ۸۶۲ قانون مدنی

اشخاصی که به موجب نسب ارث می‌برند سه طبقه‌اند:
۱) پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد.
۲) اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن‌ها.
۳) اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آن‌ها.

ماده ۸۶۳ قانون مدنی

وارثین طبقه بعد وقتی ارث می‌برند که از وارثین طبقه قبل کسی نباشد.

ماده ۸۶۴ قانون مدنی
 از جمله اشخاصی که به موجب سبب ارث می‌برند هر یک از زوجین است که در حین فوت دیگری زنده باشد.

ماده ۸۶۷ قانون مدنی
ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا می‌کند.

ماده ۸۶۸ قانون مدنی
مالکیت ورثه نسبت به ترکه متوفی مستقر نمی‌شود مگر پس از ادای حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق گرفته.

ماده ۸۶۹ قانون مدنی
حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق می‌گیرد و باید قبل از تقسیم آن ادا شود از قرار ذیل است:
۱) قیمت کفن میت و حقوقی که متعلق است به اعیان ترکه مثل عینی که متعلق رهن است.
۲) دیون و واجبات مالی متوفی.
۳) وصایای میت تا ثلث ترکه بدون اجازه ورثه و زیاده بر ثلث با اجازه آن‌ها.

ماده ۸۸۶ قانون مدنی
حجب حالت وارثی است که به واسطه بودن وارث دیگر از بردن ارث کلاً یا جزئاً محروم می‌شود.

ماده ۸۸۷ قانون مدنی 

حجب بر دو قسم است:
قسم اول آنست که وارث از اصل ارث محروم می‌گردد مثل برادرزاده که به واسطه بودن برادر یا خواهر متوفی از ارث محروم می‌شود یا برادر ابی که با ‌بودن برادر ابوینی از ارث محروم می‌گردد.
قسم دوم آنست که فرض وارث از حد اعلی به حد ادنی نازل می‌گردد مثل تنزل حصه شوهر از نصف به ربع در صورتی که برای زوجه اولاد باشد و ‌همچنین تنزل حصه زن از ربع به ثمن در صورتی که برای زوج او اولاد باشد.

 

ثبت امتیاز
نظرات

جمعه, 01 تیر,1403

حسین

سلام.خسته نباشید.پدربزرگم موقع حیات بدون اطلاع عمو ها مالی رو بنام عمه ام کرده،ایشون هم به اسم خودش سند گرفته و قصد ساخت و ساز دارد.میدونم که نمیشه کاری کرد چون پدربزرگم خودش این کارو کرده و قانونیه.خواستم بدونم آیا تبصر ه ای هم وجود داره ،یا میشه با توجه به این که پدربزرگم حدود ۹۰خورده ای سن داشته بگیم که عقل هوش درست و حسابی نداشته. سوال بعدیم اینه که چطوری میشه این موضوع رو اثبات کرد که پدربزرگم موقع بنام کردن عاقل نبوده.ممنون از شما .شرمنده یکم طولانی شد


پاسخ وکیل:
با سلام
در زمان حیات هر کسی اختیار دارد اموال خود را تا هر میزان دلخواه به هر شحصی انتقال دهد و در معاملاتی که افراد انجام می دهند همواره اصل بر صحت است و شخص مدعی باید عدم صحت را اثبات کند. همچنین اگر پدر بزرگ شما فوت کرده باشند اثبات این مسئله دو چندان مشکل خواهد شد .

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.