امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه و دیرکرد طلب بعد از سه سال
بنده برای شخصی یک کاری رو طبق قرارداد انجام دادم ولی ایشان حاضر به پرداخت حق الزحمه ی من نیست (10 میلیون تومان) اگر من الان از ایشون شکایت نکنم و مثلا 3 سال دیگه شکایت کنم و ایشون هم محکوم به پرداخت بشه آیا میتونم درخواست بدم که خسارت تاخیر تادیه یا هموم خسارت دیرکرد این سه سال رو هم پرداخت کنه؟
امتیاز:
|
تعداد بازدید: 5110
شرایط مطالبه خسارت تاخیر تادیه و دیرکرد بعد از گذشت سه سال چیست ؟
- به موجب ماده 522 قانون ایین دادرسی مدنی در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبه کار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.
- شرایط مطالبه خسارت دیرکرد طلب یا همان خسارت تأخیر تأدیه به موجب ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی عبارت است از:
موضوع دعوا دین باشد
مطالبە خسارت تأخیر تأدیه در دعاوی ای ممکن است که موضوع آن دین بـوده باشـد و در دعاوی ای که خواستۀ دعوا راجع به عین و یا الزام به انجام کار معین یا موضوع آن عدم انجام کار می باشد، خسارت تأخیر تظددیه قابل مطالبه نمی باشد. لازم به ذکر است که خسارت تأخیر تأدیه شامل هر دو نوع دعاوی ای که منشا قراردادی و غیرقراردادی دارند می شود. البته خسارت ناشی از تأخیر در پرداخت خسارت قابل مطالبه نیست.
موضوع دعوا وجه رایج باشد
منظور وجه رایج داخلی است. با این حال، رای وحدت رویه دیوان عالی کشور دیونی را که موضـوع آن پول خارجی بوده، مشمول دریافت خسارت تأخیر تأدیه می داند.
مطالبه دائن
مطالبه می تواند به صورت رسمی همانند ارسال اظهارنامه یا غیررسمی باشد. لازم به ذکر است که رویە قضایی آغاز محاسبە خسارت تأخیر تأدیـه را از تـاریخ مطالبـە دائن میداند. با این حال، طرفین می توانند با توافق آغاز تاریخ محاسبە خسارت تأخیر در تأدیه را تعیـین نماینـد.
تمکن مدیون
تمکن اعم است از تمکن مالی و توانایی جسمی و عدم حدوث قوه قهریه.
خودداری مدیون از پرداخت دین
مدیون با داشتن امکان پرداخت دین، باید از پرداخت آن خودداری نمایـد تا مشمول این ماده شود. بنابراین، چنانچـه مـدیون اثبات نماید که پرداخت نکردن او عمدی نبوده، بلکه علـت خـارجی مـانع از پرداخـت بـدهی گردیده است، از مسئولیت جبران خسارت تأخیر تأدیه مبرا خواهد شد.
تغییر فاحش قیمت سالانه
تشخیص ایـن امـر بـا توجـه بـه عـرف اقتصادی در دست دادرس است. بنابراین، چنانچه به نظر دادر در بازە ی زمانی که مدیون دین خود را نپرداختـه است، شاخص در عین تغییر، نوسان فاحش نداشته باشد، موجبی برای صـدور رای بـه جبـران خسارت تأخیر تأدیه وجود ندارد.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مطالبه خسارت تاخیر تادیه و دیرکرد طلب
♦ در پاسخ به پرسش شما در خصوص امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه و دیرکرد طلب بعد از سه سال باید گفت شما هر زمانی می توانید پرداخت مطالبات و حق الزحمه و دستمزد خود را بخواهید و مطالبه نمایید و از نظر قانونی از این نظر محدودیت زمانی وجود ندارد. فقط خسارت تاخیر تادیه یا همان خسارت دیرکرد فقط از زمان مطالبه به شما تعلق می گیرد.
♦ قانونگذار برای مطالبه ترتیب خاصی در نظر نگرفته است ولی مطالبه می تواند از طریق اظهارنامه یا مراجعه حضوری یا تقدیم دادخواست باشد. بهترین و متداول ترین راه مطالبه اظهار نامه است.
ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی
در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبه کار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما
جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید - 88019243