X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: چهارشنبه 07 تیر 1402

 امکان ابطال وکالتنامه و مبایعه نامه بعد از حجر موکل

اگر کوچکترین فرزند خانواده از مادر وکالت داشته باشد و مادر بعد از وکالت دچار حجر شود و فرزند پس از حجر مادر اقدام به فروش ملک مادر کند بقیه خواهر و برادرها طرح دعوی کنند که مادر ما دچار حجر شده و سپس برادر ما اقدام به فروش ملک کرده می توانند وکالتنامه و مبایعه نامه را باطل کنند؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2567

ابطال وکالتنامه

 

آیا فرزندان می توانند وکالتنامه مادر به پسر را بعد از حجر باطل نمایند ؟

  • طبق ماده ۶۷۸ قانون مدنی وکالت به طرق نام برده مرتفع خواهد شد که یکی از آن موارد جنون وکیل یا موکل است.
  • اصل بر این است که افراد پس از رسیدن به سن بلوغ دارای اهلیت هستند و حجر افراد امری استثنایی است و کسی که مدعی حجر است و ادعا دارد که در زمان معامله یا هر عمل یا واقعه حقوقی محجور بوده و از اهلیت برخوردار نبوده باید ثابت کند.
  • تشخیص جنون که یک مفهوم عرفی و پزشکی است همیشه کار آسانی نیست و قانون نمی تواند در این باره یک ضابطه قطعی به دست دهد. تشخیص این امر در خصوص وجود اختلاف با دادرس است و او می تواند در این خصوص از کارشناس یا روانپزشک نظر بخواهد.ولی پیروی از نظر کارشناس بر او لازم نیست و اتخاذ تصمیم قطعی با دادرس است.
  • در مورد اهلیت تمتع اصل بر اهلیت است و اطلاق ماده ۹۵۶ قانون مدنی موید این نظر است در مورد اهلیت استیفا اصل عدم اهلیت است (مفهوم ماده ۱۲۱۰ قانون مدنی) و اهلیت خلاف اصل است و دلیل نیاز دارد اما همین که اهلیت با دلیل ثابت و محرز شد می توان همواره به اهلیت سابق استناد جست و حکم به بقای آن کرد مگر اینکه خلاف آن ثابت گردد به عبارت دیگر در مورد اهلیت استیفا اصل عدم اهلیت است و وجود آن باید ثابت گردد اما پس از تحقق و اثبات اهلیت و رفع حجر اصل بقای آن است و مدعی زوال اهلیت باید ادعای خود را به اثبات برساند.
  • بنابراین می توان گفت در مورد اشخاصی که به سن بلوغ و رشد نرسیده اند اصل عدم اهلیت استیفاست ولی همین که بلوغ و رشد شخص احراز شد اصل اهلیت او در تصرفات و معاملات است مگر اینکه جنون یا عدم رشدش اثبات گردد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص ابطال مبایعه نامه و وکالتنامه بعد از حجر 

♦  به صراحت ماده ۶۷۸ قانون مدنی حجر موجب ابطال وکالت خواهد شد و این هم از جانب موکل است و هم وکیل. که البته همانطور که در ماده فوق بیان شد نیاز به اثبات دارد یعنی اصاله الصحه و اصل صحت قراردادها و اصل استحکام قراردادها ایجاب می کند که قرارداد به قوت خود باقی بماند و خدشه ای به آن وارد نشود. پس وکالت صحیح است مگر اینکه شما ثابت کنید موکل محجور شده است و وکالت از تاریخ حجر منفسخ شده است و دیگر فرزند سمت نمایندگی خود را از دست داده است و دیگر وکیل نیست و اگر معامله ای با وکالتنامه انجام دهد آن معامله اعتبار ندارد و فضولی محسوب می شود و غیر نافذ است تا زمانی که مادر تنفیذ کند.

 

 

مستندات قانونی - امکان ابطال وکالتنامه و مبایعه نامه بعد از حجر موکل

ماده 656 قانون مدنی

وکالت عقدی است که بموجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خودمی نماید. 
 ماده 678 قانون مدنی

وکالت به طریق ذیل مرتفع می شود : 1)به عزل موکل . 2)به استعفای وکیل 3)به موت یا به جنون وکیل یا موکل
ماده 682 قانون مدنی

محجوریت موکل موجب بطلان وکالت می شود مگر در اموری که حجر مانع از اقدام درآن نباشد. 
ماده 956 قانون مدنی

اهلیت برای دارا بودن حقوق با،زنده متولد شدن انسان شروع و با مرگ او تمام می شود.
ماده 1210 قانون مدنی

هیچکس را نمی توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آنکه عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد . ( اصلاحی 8/10/1361 ) تبصره 1 - سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام قمری و در دختر نه سال تمام قمری است . ( الحاقی 8/10/61 ) تبصره 2 - اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد . (الحاقی 8/10/61 )


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.