X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: یکشنبه 21 آذر 1400

 امکان قراردادن ملک به عنوان مهریه عروس

دو دانگ منزل مسکونی خود را به عنوان مهریه به نام دو عروس خود کرده ام و بعد از مدتی هر دو در دادگاه شکایت و سهم خواهی کردند.دادگاه رای به فروش خانه داد و خانه را فروختم. حالا می خواهم بدانم برای اینکه سهم این دو عروس را بدهم به گونه ای که دیگر ادعایی نداشته باشند باید در محضر از آن ها امضا بگیرم و این کفایت می کند یا باید به دادگاه مراجعه کنم و کار دیگری لازم است. در ضمن خانه جدیدی خریده ام چه کار کنم که بعد از مرگم این دو پسر سهمی از ارث نبرند و به دیگر فرزندانم برسد ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 11087

توجیه حقوقی قراردادن ملک به عنوان مهریه

مطابق ماده ماده 1087 قانون مدنی هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد میتوان مهر قرار داد.

بنابراین قرار دادن مال اعم از منقول و غیر منقول به عنوان مهریه‌ صحیح است. با این وجود سکه و وجه نقد بر ذمه ی زوج قرار می گیرد اما مال معین همچون ملک بلافاصله پس از جاری شدن خطبه عقد به ملکیت زن در می‌آید. 
تشریفات تعیین ملک به عنوان مهریه متفاوت از سکه و وجه نقد است.

برای ثبت ملک به‌ عنوان مهریه مدارکی لازم است که باید در هنگام عقد در دفتر ازدواج آماده باشد ازجمله برگه استعلام از ثبت، گواهی از دارایی مبنی بر پرداخت مالیات و گواهی از شهرداری برای اثبات پرداخت عوارض و همچنین سند رسمی ملک.

پس از واردشدن مشخصات ملک به عنوان مهریه زوجه در قباله ازدواج، دفتر ازدواج و طلاق موظف است که قباله ازدواج را به نزدیک‌ترین دفتر ثبت اسناد رسمی بفرستد تا این دفتر معامله را ثبت کرده و نام زوجه را به عنوان مالک جدید مندرج نماید. سپس سند ملک در اداره ی ثبت بنام زوجه ثبت می شود.

 لازم به ذکر است که تا زمانی که ملک در سند رسمی ازدواج به عنوان مهر زن ثبت نشود و مراحلی که ذکر شد برای ثبت انتقال آن طی نشود نمی‌توان اثبات کرد که این ملک به عنوان مهریه بعد از عقد نکاح به مالکیت زن درآمده است اگرچه طرفین در مراسم بله بران آن را امضا نمایند.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مهریه قرار دادن ملک

♦  در پاسخ به پرسشی که طرح فرمودید باید گفت خانه جهت پرداخت سهم آن دو به فروش رفته و نیازی به تنظیم سند دیگری نیست اما چنانچه می خواهید خیالتان راحت باشد می توانید صورت جلسه ای تنظیم کنید مبنی بر اینکه سهم انها واگذار شده و پس از این نمی توانند ادعایی داشته باشند.
در مورد سوال دوم می توانید خانه را به فرزندان دیگر صلح کنید (صلح عمری) ولی امکان محرومیت از ارث در سیستم حقوقی ما پیش بینی نشده است. توضیح آنکه افراد پیش از فوت می تواننند امول و دارایی شان را به دیگران از جمله فرزندان خود و به هر میزانی که بخواهند منتقل نمایند و در این خصوص محدودیتی وجود ندارد.

♦  بنابراین مورث می تواند اموال خود را به فرزند یا فرزندان خود به هر نحوی که صلاح می داند صلح نماید اما حق استفاده از ملک را برای خود یا هر کس دیگری که می خواهد محفوظ داشته و شرط نماید که تا زمانیکه در قید حیات هست حق انحصاری استفاده از ملک برای خودش باقی بماند.

این نوع تقسیم صلح عمری نام داشته و در صورتی که شرط مباشرت نشده باشد حق استفاده از آن ملک تا زمان حیات مورث می تواند به دیگری نیز واگذار گردد. لازم به ذکر است در صورتی که اموال قبل از فوت مورث تقسیم گردید، مخارج نگهداری از آن مطابق ماده 49 قانون مدنی برعهده ی منتفع یا همان فرزند و فرزندانی است که مال به آن ها منتقل گردیده است می باشد.
 

 

مستندات قانونی - قرار دادن ملک به عنوان مهریه

ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی
هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد میتوان مهر قرار داد.


ماده ۱۰۷۹ قانون مدنی
مهر باید بین طرفین تا حدی که رفع جهالت آن ها بشود معلوم باشد.


ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی
تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین است.


ماده ۱۰۸۱ قانون مدنی
اگر در عقد نکاح شرط شود که در صورت عدم تادیه مهر در مدت معین نکاح باطل خواهد بود نکاح و مهر صحیح ولی شرط باطل‌ است.


ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.


ماده ۱۰۸۳ قانون مدنی
برای تادیه تمام و یا قسمتی از مهر میتوان مدت یا اقساطی قرار داد.


ماده ۱۰۸۴ قانون مدنی
هر گاه مهر عین معین باشد و معلوم گردد قبل از عقد معیوب بوده و یا بعد از عقد و قبل از تسلیم معیوب و یا تلف شود شوهر ضامن ‌عیب و تلف است.


ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی
زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع ‌مسقط حق نفقه نخواهد بود.


ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی
اگر زن قبل از اخذ مهر به اختیار خود به ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد قیام نمود دیگر نمیتواند از حکم ماده قبل استفاده کند ‌معذلک حقی که برای مطالبه مهر دارد ساقط نخواهد شد.


ماده ۱۰۸۷ قانون مدنی
اگر در نکاح دائم مهر ذکر نشده یا عدم مهر شرط شده باشد نکاح صحیح است و طرفین میتوانند بعد از عقد مهر را به تراضی معین‌ کنند و اگر قبل از تراضی بر مهر معین بین آن ها نزدیکی واقع شود زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود.


ماده ۱۰۸۸ قانون مدنی
در مورد ماده قبل اگر یکی از زوجین قبل از تعیین مهر و قبل از نزدیکی بمیرد زن مستحق هیچگونه مهری نیست.


ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی
ممکن است اختیار تعیین مهر به شوهر یا شخص ثالثی داده شود در این صورت شوهر یا شخص ثالث میتواند مهر را هر قدر بخواهد ‌معین کند.


ماده ۱۰۹۰ قانون مدنی
اگر اختیار تعیین مهر بزن داده شود زن نمی تواند بیشتر از مهرالمثل معین نماید.


ماده ۱۰۹۱ قانون مدنی
برای تعیین مهرالمثل باید حال زن از حیث شرافت خانوادگی و سایر صفات و وضعیت او نسبت به اماثل و اقران و اقارب و همچنین‌ معمول محل و غیره در نظر گرفته شود.


ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی
هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد‌ حق دارد مازاد از نصف را عیناً یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.


ماده ۱۰۹۳ قانون مدنی
هر گاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد زن مستحق مهرالمتعه است و اگر بعد از ‌آن طلاق دهد مستحق مهرالمثل خواهد بود.


ماده ۱۰۹۴ قانون مدنی
برای تعیین مهرالمتعه حال مرد از حیث غنا و فقر ملاحظه میشود.


ماده ۱۰۹۵ قانون مدنی
در نکاح منقطع عدم مهر در عقد موجب بطلان است.


ماده ۱۰۹۶ قانون مدنی
در نکاح منقطع موت زن در اثناء مدت موجب سقوط مهر نمی شود و همچنین است اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند.


ماده ۱۰۹۷ قانون مدنی
در نکاح منقطع هرگاه شوهر قبل از نزدیکی تمام مدت نکاح را ببخشد باید نصف مهریه را بدهد.


ماده ۱۰۹۸ قانون مدنی
در صورتی که عقد نکاح اعم از دائم یا منقطع باطل بوده و نزدیکی واقع نشده زن حق مهر ندارد و اگر مهر را گرفته شوهر می‌ تواند آن را ‌استرداد نماید.


ماده ۱۰۹۹ قانون مدنی
در صورت جهل زن به فساد نکاح و وقوع نزدیکی زن مستحق مهرالمثل است.


ماده ۱۱۰۰ قانون مدنی
در صورتی مهرالمسمی مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد یا ملک غیر باشد در صورت اول و دوم زن مستحق مهرالمثل خواهد ‌بود و در صورت سوم مستحق مثل یا قیمت آن خواهد بود مگر اینکه صاحب مال اجازه نماید.


ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی
هر گاه عقد نکاح قبل از نزدیکی به جهتی فسخ شود زن حق مهر ندارد مگر در صورتی که موجب فسخ عنن باشد که در این صورت با‌ وجود فسخ نکاح زن مستحق نصف مهر است.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات

دوشنبه, 22 مرداد,1403

حدیثه

سلام
مهریه من زمین پنصد متر هست که قبلا مهریه مادر شوهرم بوده و پذر شوهرم غز مهریه زنش برای من پنصد متر نوشته حال میخام مهریمو اجرا بزارم بنظرتون میتونم زمینمو بگیرم از ایشون

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.