X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 09 فروردین 1401

 انتقال اموال در دوره حیات به یکی از فرزندان یا ورثه

با سلام. سوال من اینه که انتقال اموال به یک فرزند اعم از ساختمان یا هر ملک یا مال دیگر به عنوان خرید و فروش قولنامه ای و یا اقرار نامه محضری یا به طور رسمی در زمان حیات در صورت فوت، آیا بقیه وراث میتوانند در آینده ادعایی نسبت به انتقال اموال و دارایی در دوره حیات داشته باشند مثلا بعد از فوت پدر خانواده اگر آپارتمان خودش را به دخترش یا پسرش منتقل کرده باشد به بقیه ارث می رسد و اگر ارثی نمی رسد، می توانند اعتراضی داشته باشند ؟

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 251202

امنتقال اموال به یک فرزند

 

آیا پدر می تواند تمام دارایی اش را وقتی زنده است فقط به یکی از فرزندان منتقل کند ؟

  • هر یک از افراد تا زمانی که در قید حیات هستند می توانند هر گونه تصرف حقوقی در اموال خود بنمایند. مثلا می توانند بخشی و یا کلیه اموال خود را به یکی از ورثه و یا شخص ثالثی بفروشند و یا صلح نموده و یا هبه نمایند.
  • در این صورت بعد از فوت آن شخص سایر ورثه نمی توانند ادعایی نسبت به آن اموال داشته باشند زیرا به مالکیت شخص دیگری در آمده است و اصلاً جزء اموال متوفی محسوب نمی شود.
  • همانطور که گفته شد در این فرض فرقی نمی کند که شخص اموال خود را به شخص ثالثی منتقل نماید و یا آنها را به یکی از ورثه خود منتقل نماید. زیرا تا زمانی که اشخاص در قید حیات بوده و محجور نباشند میتوانند هر گونه دخل و تصرفی در اموال خود بنمایند و هیچ شخص دیگری نیز نمیتواند آنان را از این کار منع نماید.

 

نکته - باید توجه داشت که اگر ثابت شود انتقال دهنده یا مورث در زمان انتقال به دلیل کهولت سن، دچار اختلال مشاعر و حجر بوده بدلیل عدم وجود شرایط صحت معامله، اشخاص ذینفع می توانند معامله را ابطال نمایند.

 

  • روش احتمالی دیگر برای ابطال چنین معاملاتی اثبات سوء نیت احتمالی انتقال گیرنده و فریب و سوء استفاده احتمالی از شخصیت انتقال دهنده است؛ با این توضیح که بعضاً نزدیکان شخص در دوره کهولت سن او با تحت تاثیر قراردادن عواطف و احساسات وی یا با سوء استفاده زا نیازهای او اقدام به اعمال فشار نموده یا با فریب و حتی اجبار امضاء وی را در قرارداد درج می کنند. تا مال در زمان حیات به ایشان منتقل شود و مشمول مقررات ارث نگردد. در این مورد هم اگر دلیل کافی وجود داشته باشد در ابطال چنین معاملاتی موثر است.
  • همچنین فرقی نمیکند که انتقال در قالب یکی از عقود مجانی باشد یا عقود معاوضی و عقود مسامحی و نیز فرقی نمی کند که مورث در زمان حیات مبلغ معامله را گرفته باشد یا نه و در اینجا فقط نفس معامله خصوصیت دارد.
  • در واقع تصرفات اشخاص در زمان حیات آن ها تحت عنوان ارث نمی باشد چرا که به موجب ماده 867 قانون مدنی ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا میکند.
  • بنابراین، مفهوم ارث شامل کلیه اموال، دارایی ها، بدهی‌ها،  حقوق و وظایف شخص پس از مرگش گفته می‌ شود که به موجب قانون به شخص یا اشخاص دیگری منتقل می‌گردد و به هر فرد میزان سهمی مطابق قانون اعطا خواهد شد در حالی که تقسیم اموال مشترک و مشاع پیش از فوت می تواند منصفانه یا غیرمنصفانه بوده یا همه ی اموال به یک فرزند منتقل گردد و این انتقال ارث محسوب نمی شود.
  • در رابطه با امکان انتقال تمام دارایی در دوره حیات به یکی از فرزندان باید گفت به موجب ماده 30 قانون مدنی هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثناء کرده باشد. بنابراین اشخاص می توانند هر میزان از مال خود را تحت هر قالبی که بخواهد به نحوی که تصمیم دارند به هر شخصی که مدنظرشان است منتقل نمایند و این انتقالات جز در مواردی که قانون استثنا نموده باشد صحیح و معتبر است و هیچ کس حق اعتراض به آن را ندارد.
  • انتقال اموال در زمان حیات با هر انگیزه ای که باشد همچون انجام سایر معاملات و تابع قوانین هر عقدی است که در قالب آن انجام می شود. انتقال اموال به فرزندان در زمان حیات معمولا در قالب های متنوعی صورت می گیرد از جمله بیع، عقد صلح عمری، هبه یا وصیت.
  • البته وصیت تملیکی موجب انتقال مال بعد از فوت می گردد و تنها تا یک سوم اموال نافذ است. در صورتی که فرد فوت کند و ورثه بیش از یک سوم را تنفیذ ننمایند، تنها یک سوم اموال قابل انتقال خواهد بود.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص انتقال تمام دارایی در دوره حیات به یک فرزند

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت انتقال مذکور در صورت رعایت شرایط عمومی و اختصاصی عقدی که انتقال تحت عنوان آن صورت می گیرد، نافذ و معتبر بوده و در زمان حیات موجب مالکیت فرزند بر اموال مذکور می گردد.

♦  بنابراین، این اموال بعد از انتقال متعلق به فرزندی است که در زمان حیات به او منتقل گردیده است و از این جهت حقی برای سایر ورثه نمی باشد. مگر اینکه ثابت شود معامله انجام شده تحت اجبار و اکراه یا با فریب و یا بدون قصد انشاء صورت گرفته؛ یعنی انتقال دهنده در زمان معامله اراده انشایی و اهلیت معاملی نداشته است.

 

 

مستندات قانونی - انتقال اموال در زمان حیات به یکی از فرزندان

ماده ۳۰ قانون مدنی
هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثناء کرده باشد.
ماده ۱۹۰ قانون مدنی
برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است:
۱. قصد طرفین و رضای آنها
۲.اهلیت طرفین
۳.موضوع معین که مورد معامله باشد
۴. مشروعیت جهت معامله
ماده ۸۴۳ قانون مدنی
وصیت به زیاده بر ثلث ترکه نافذ نیست مگر به اجازه وراث و اگر بعض از ورثه اجازه کند فقط نسبت به سهم او نافذ است.

ماده ۸۶۷ قانون مدنی
ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا میکند..


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات

جمعه, 12 آذر,1400

فروزش

سلام پدرم سند خونه ای رو به عنوان صلح عمری به اسم من زدن و در ثبت املاک سند به اسم من شد و تصمیم گرفتیم خونه رو بفروشیم بعد فروش پدرم در همون سند صلح اقرار کردن که مالک تام منم که دختر کوچک خانواده ام.و رفتیم یه خونه با سند عادی خریدیم به اسم من و بعد یک سال فروختیم و یک خونه دیگه با مبایعه نامه با اسم خودم خریدیم. الان میخوام ببینم اون صلح نامه قبلی سند رسمی اعتبار داره برای این خونه؟ یا مشکلی پیش میاد بعد از فوت که ادعا کنن؟ اگر اینطوره میشه هبه انعقاد کرد چه جوری ؟لطفا راهنمایی کنید.


پاسخ وکیل:
با سلام
قرارداد انتقال اموال توسط مالک اصولا معتبر و لازم الاجرا است و بعد از فوت مالک سایرین نمی توانند تقاضای ابطال آن را بنمایند مگر در مواقع و شرایط خاص. همچنین اسناد رسمی از عالی ترین اعتبار برخوردارند و فقط ادعای مجعولیت نسبت به آنها پذیرفته است در ثانی انتقال اموال در یک عقد لازم منتقل شده است که هیچ یک از طرفین حق برهم زدن آن را ندارند.

چهارشنبه, 31 فروردین,1401

زینب حیدری بوشهری

سلام ما ۶ خواهریم.پدرم زن دوم داره چهار پسر و۴ دختر از زن دوم داره ما ۶ تا دختر از زن اول. پدرم قبل از فوت تمام زمینهای کشاورزی و خانه و ماشین را بنام فرزندان زن دوم زده. سند ثبتی نیست ایا ما می توانیم شکایت کنیم ؟


پاسخ وکیل:
با سلام
خیر .امکان شکایت نیست مالک می تواند در زمان حیات هر تصرفی در مال خود بنماید.

ﺳﻪشنبه, 19 مهر,1401

میثم

با سلام ببخشید میشه منم اگاه کنید. پدر من خانه ای داشتن این خانه را نوشتن بعد از مرگ من این خونه برای همسرم بعد مرگ همسرم وراث حق دارن خانه رابفروش برسانند میخواستم بدونم همسر میتواند خانه را به یکی از بچه ها بدهد یا بفروشد یا اینکه مالک نبودن و پدر مالک واقعی منزل است چون میخواهیم بدونیم اگر راهی هست شکایت کنیم؟ چون مادر در زمان حیات خانه را به یکی از فرزندان دادن.


پاسخ وکیل:
با سلام
وصیت فقط تا یک سوم اموال اعتبار دارد ، پس پدر شما نمی توانسته وصیت کند که تمام خانه مال مادرتان باشد.ضمناً امکان تعیین تکلیف اموال ورثه بعد از فوت خودشان توسط مورث وجود ندارد یعنی پدر شما نمی تواند برای بعد از فوت مادرتان هم تصمیم بگیرد مگر اینکه وصیت پدر را فقط در خصوص منافع ملک توصیف و تفسیر کنیم.در هر حال تمامی خواسته های پدرتان که در قالب وصیتنامه آمده لازم الاجرا نیست.

چهارشنبه, 20 مهر,1401

مریم

با سلام و احترام؛آیا امکان انتقال تمام دارایی به خیریه در زمان حیات ممکن است و در صورت امکان، آیا ورثه پس از فوت وی حقی در خصوص این دسته از اموال ندارند؟!


پاسخ وکیل:
با سلام
اگر در قالب انتقال قطعی باشد ؛ درست است و ورثه حق هیچ گونه دخالتی ندارند.ولی اگر در قالب وصیت باشد فقط تا یک سوم نافذ است.

چهارشنبه, 27 مهر,1401

amir

سلام.بنده متارکه کرده ام و مهریه به صورت اقساطی پرداخت میکنم . پدرم تمام املاک خود را به صورت صلح بعد از نبودنشون به برادرم واگذار کرده است آیا از این املاک برای مهریه قابل توقیف می باشد؟


پاسخ وکیل:
با سلام
اگر در دوره حیات پدرتان تمام اموالش را انتقال قطعی در قالب صلح داده باشد پس از فوت طلبکاران شما امکان مراجعه به آن اموال را ندارند.

جمعه, 11 آذر,1401

محمد کیا

سلام خسته نباشید.پدرم قراره یک خونه به من بفروشه البته صوری که بعدا بتونم بفروشم و باهاش هزینه ازدواجم بدم میخواستم بدونم چه قراردادی بنویسم که بقیه وراث بعدا نتونن ادعا داشته باشن یا به خیارات استناد کنن یا بگن جعلیه ؟


پاسخ وکیل:
با سلام
چنین قراردادی می تواند در قالب هر یک از عقود مملک تنظیم سود اما با توجه به اینکه وجهی مبادله نمی شود صلحنامه یا هبه نامه مناسب تر است.

دوشنبه, 21 آذر,1401

مهدی

سلام بنده و برادرم خانه پدرمان را ساخته ایم و هیچ گونه توافق یا قولنامه ای بین ما صادر نشده ایا بعد از فوت پدر این دو واحد بین همه بچه ها جزو ارث تقسیم میشود یا فقط طبقه اول جزو ازث تقسیم میشود ؟


پاسخ وکیل:
با سلام
هکه چیز بستگی به توافق شما دارد ؛ اگر توافقی در بین نیست فقط مستحق دریافت بهای مصالح هستید.

دوشنبه, 21 آذر,1401

آرش

سلام ..پدرم ۴ پسر و ۴ دختر داره ۳ سال قبل فوتش (تو سن ۷۶ سالگی) ۳ هکتار زمین رو به یکی از بردارا بدون اطلاع و جریان گذاشتن دیگر فرزندان سند داده (سند ثبتی نیست فقط دست نویس) و بعد فوت آن برادرم سند رو کرده ایا ما میتوانیم کاری کنیم یا نه ؟


پاسخ وکیل:
با سلام
مالی که فردی در زمان حیات به دیگری داده باشد ارتباطی به ورثه بعد از فوت ندارد.پس برادر شما هم مالک آن مال است هم از ارث سهم خواهد برد.

شنبه, 26 آذر,1401

آرمین

سلام.پدرم قبل فوت زمینارو زده به اسم بردارم که برادر کوچک تر است .آیا با شکایت میتوانیم سهم خود از زمینارو بگیریم؟


پاسخ وکیل:
با سلام
اگر پدر شما با میل خود در اموالش تصرفی نموده حق اعتراض پس از فوت برای شما نیست.

ﺳﻪشنبه, 29 آذر,1401

مبینا

سلام وقت بخیر. ما دو خواهریم. خونه و زمین کشاورزی به اسم مادرم هست. مادرم میخواد بعد از فوتش همه اینها به من و خواهرم برسه. سوالی که دارم اینه الان باید دقیقا چیکار کنه؟ باید بره دفتر اسناد رسمی این وصیعتشو ثبت رسمی کنه؟! نمیخواییم بعد فوتش اموالش به خواهر و برادراش هم برسه. ممنون میشم راهنمایی کنین


پاسخ وکیل:
با سلام
با وجود فرزند برای متوفی به خواهر ها و برادرهایش ارث نمی رسد.پس نیاز به انجام هیچ کاری نیست.

جمعه, 02 دی,1401

زارع

سلام،پدر بزرگ من زمانی که در قید حیات بود،سند خونه را به نام پدر من که تک پسر بوده زده،ودر حال حاضر هم پدربزرگم هم پدرم به رحمت خدا رفتند،عمه های بنده الان ادعای سهم کردند،میخواستم بپرسم از نظر قانون وشرع پدربزرگ و پدر من مدیون هستند؟


پاسخ وکیل:
با سلام
چون اموال در زمان حیات پدربزرگ بنام پدر شما شده عمه ها هیچ حقی نسبت به آن اموال ندارند.حکم شرع و قانون هم همین است.

چهارشنبه, 21 دی,1401

جعفر مقدس

سلام در زمان حیات مادرم در سن ۸۲ سالگی یکی از خواهرا به صورت مخفی مادرمو به سمت ویلای انزلی (خانه مادری) که پدرم به ایشان داده با وکالت به اسم خودش کرده ما ۵ برادر و ۳ خواهر هستیم بدون اینکه ما بدونیم تصاحب کرده و به اسم خودش زده در ضمن مادرم مریض احوال و بی سواد بوده و تمام مدارک پزشکی موجود است در سن ۸۳ سالگی فوت کردن ولی یکسال قبل فوت این خانم به اسم کرده و مادر قبل فوت وصیت کرده که این ویلا متعلق به همه است .تکلیف چه میباشد؟


پاسخ وکیل:
با سلام
آن قراردادی که مادرتان به نفع یکی از ورثه تنظیم نموده تا وقتی که باطل نشود معتبر است.وصیت نامه نیز فقط تا یک سوم اموال اعتبار دارد .

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.