X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: جمعه 15 بهمن 1400

 مشکلات احتمالی بخشش و هبه ملک توسط پدر به فرزند

بنده حدودا چهار سال هست از پدر پیر و مریضم پرستاری می کنم و البته پدر زمین گیر بودن و الان شکر خدا خوب شدن.چند روز پیش پدر همه فرزندانشون رو دعوت کردن بدلیل بخشش ملک به بنده، ولی دو تا از برادرام مخالفت کردن،حالا بنده چکار کنم که حقوقم ضایع و پایمال نشه.بنده هم می توانستم عین بقیه اعضای خانواده به کارم در شهر مشغول بشم ولی پدر اجازه ندادن. لطفا راهنمایی کنید الان پدر با چند شاهد حیاط رو به بنده ببخشد در آینده در مورد هبه ملک از پدر به فرزند به مشکل بر می خورم یا به بنده بفروشه چطور؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 27811

اگر پدر در زمان حیات منزلش را به یکی از فرزندان منتقل کند و فرزندان دیگر مخالف باشند ممکن است مشکلی پیش آید ؟

  • هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر (واهب) مالی را مجانا به دیگری (متهب) تملیک می کند.
  • هبه جزء عقود تشریفاتی است بدان معنا که این عقد زمانی واقع می گردد که که متهب عین موهوبه را قبض نماید.
  • قبض عین موهوبه یعنی آنکه مال به نوعی در اختیار متهب قرار گیرد که بتواند آن را تصرف نماید. بنابراین تا زمانی که مال به دست متهب نرسیده باشد، عقد هبه بطور کامل واقع نگردیده است و اگر پیش از قبض هر یک از واهب یا متهب فوت کند، عقد هبه باطل است چراکه به علت عدم قبض عین موهوبه، عقد کامل نگردیده و  هیچ انتقال مالکیتی صورت نگرفته است.
  • لازم به ذکر است که قبض می تواند هم توسط خود متهب انجام شود هم توسط کسی که از جانب او نمایندگی در قبض دارد.
  • همچنین اگر مالی که به شخص متهب هبه شده است در تصرف او بوده باشد دیگر نیاز به قبض مجدد او نخواهد بود. ماده ی 799 در خصوص قبض هبه توسط محجورین بیان می دارد که در هبه به صغیر یا مجنون یا سفیه قبض ولی معتبر است.
  • از دیگر شرایط هبه قبول متهب و همچنین اهلیت تصرف واهب در مال خود می باشد بدان معنا که واهب نباید ورشکسته باشد یا مالی را هبه کند که وثیقه ی طلب خاصی است. 
  • هبه می تواند معوض یا غیر معوض باشد. در هبه ی معوض، واهب در ازای مالی که به متهب می بخشد، شرط می کند که عوضی دریافت نماید. این عوض هم می تواند یک مال باشد و هم می تواند انجام یک عمل مشروع باشد.
  • در مقابل در هبه ی غیر معوض واهب مال را بصورت مجانی و رایگان به متهب می بخشد.
  • هبه قابل رجوع می باشد؛ به این معنا که واهب هر زمان که بخواهد می تواند از عقد رجوع نماید و مالی که بخشیده را پس بگیرد.
  • هبه نامه می تواند رسمی یا غیر رسمی و عادی باشد. هبه نامه ی رسمی به موجب ماده 47 قانون ثبت اسناد و املاک در دفترخانه اسناد رسمی به ثبت می رسد و دارای سند رسمی است. به همین خاطر امکان تردید و انکار در هبه نامه رسمی وجود ندارد.
  • هبه نامه عادی به موجب ماده 10 قانون مدنی در صورتی که مطابق شرایط قانونی و شکلی هبه تنظیم شود از اعتبار برخوردار بوده و نافذ است.

موارد عدم امکان رجوع از هبه

1- در صورتی که متهب پدر یا مادر یا اولاد واهب باشد.
2- در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.
3- در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود خواه قهراً مثل اینکه عین موهوبه برهن داده شود.
4- در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود.
5- فوت واهب یا متهب

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مشکلات هبه پدر به فرزند

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت  اختیار اموال هر کس در زمان حیاتش با خود اوست و فرزندان او نمی توانند به او در خصوص بخشش یا هبه در زمان حیات و قبل از فوت اعتراضی نمایند. در نتیجه مخالفت برادران شما اگر پدرتان بر تصمیم خود مصر باشد تاثیری در صحت هبه و بخشش ملک متعلق به پدرتان به شما نخواهد داشت حتی اگر همه ایشان با بخشش اموال پدر در زمان حیات مخالف باشند.

 ♦  بنابراین، در صورت رعایت شرایط صحت معاملات قانونی در عقد هبه، این انتقال معتبر بوده و نمی توان به آن ایرادی وارد نمود و مشکلی پیش نمی آید. مسأله ای که وجود دارد این است که بهتر است این قرارداد در دفاتر اسناد رسمی تنظیم گردند تا از اعتبار بیشتری برخوردار شوند اگر چه اگر با سند عادی یا به صورت دستی نیز تنظیم شود نیز باز هم از نظر قانونی معتبر می باشد.
♦  در خصوص مشکلات احتمالی بخشش و هبه ملک توسط پدر به فرزند باید گفت انتقال اموال در زمان حیات در قالب عقد هبه تنها زمانی حالتی قانونی می یابد که مال به تصرف فرزند یا هبه گیرنده در آمده باشد. علاوه بر این، عقد هبه عقدی جایز است که بر اساس آن هبه دهنده می تواند هر زمان بخواهد از هبه خود رجوع نموده و مال را پس بگیرد. منتها در مورد انتقال اموال به فرزندان در زمان حیات در قالب عقد هبه باید به این نکته اشاره نمود که با تسلیم مال به فرزند عقد لازم می گردد چراکه به موجب قانون اگر هبه گیرنده فرزند واهب باشد، دیگر برای واهب حق جوع نخواهد بود.

 

 

مستندات قانونی -عقد و قرارداد هبه

جهت اطلاع از مقررات قانونی در خصوص خصوصیات عقد هبه مقررات زیر را مطالعه نمایید :

متن قانون مدنی از ماده 795 تا 868
متن ماده 10 قانون مدنی

قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده‌اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.
ماده ۴۷ قانون ثبت اسناد و املاک
در نقاطی که اداره ثبت اسناد و املاک و دفا‌تر اسناد رسمی موجود بوده و وزارت عدلیه مقتضی بداند ثبت اسناد ذیل اجباری است:
۱- کلیه عقود و معاملات راجعه به عین یا منافع اموال غیرمنقوله که در دفتر املاک ثبت نشده.
۲- صلحنامه و هبه‌نامه و شرکتنامه.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات

یکشنبه, 17 اردیبهشت,1402

میلاد حبیبی

از راهنماییتون متشکرم

ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.