X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: چهارشنبه 20 بهمن 1400

 آیا به کار بردن این الفاظ توهین است ؟

کرایه نشین مادرم چند شب پیش ساعت دیر وقت مدام پیامک میدادن و مزاحم میشدن که کولر خرابه در صورتی که صبح تعمیر کار درست کرده بودن در اثر فشار و عصبی شدن گفتم دوقورتونیمتم باقیه فکر میکنی از دماغ فیل افتادی آیا به لحاظ قانونی جرم توهین اتفاق افتاده؟

 

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 6720

معیار و ملاک تشخیص واژه های توهین آمیز 

  • هر فعل یا ترک فعلی اعم از گفتار، رفتار، کتابت و اشارت که از نظر عرف و عادت موجب کسر شأن یا باعث تخفیف یا پست شدن طرف مقابل گردد، توهین تلقی می شود. 
  • توهین در یک تقسیم بندی کلی به توهین در مفهوم عام و توهین در مفهوم خاص تقسیم می گردد.
  • توهین در مفهوم عام عبارت است از هر فعل یا ترک فعلی که به نحوی از انحا در حیثیت و شرافت طرف جرم خدشه وارد کند. در این معنی توهین در برگیرنده جرایمی از قبیل افتراء، نشر اکاذیب، قذف، سب و هجو می باشد که به همراه توهین در مفهوم خاص جرایم علیه حیثیت اشخاص را تشکیل می دهد.
  • توهین در مفهوم خاص، عبارت است از اعمالی که توسط قانونگذار به عنوان جرم توهین مطرح شده است و شامل جرایمی می شود که در قوانین کیفری تحت عنوان توهین به آن ها اشاره شده است؛ مانند، توهین به افراد عادی، توهین به بانوان، توهین به مقامات رسمی کشور، توهین به مقامات رسمی و نمایندگان سیاسی ممالک خارجی و توهین به مقدسات.
  • در یک تقسیم بندی دیگر توهین به دو نوع ساده و مشدد تقسیم میگردد.
  • توهین ساده عبارت است از توهین به افرادي عادي که در ماده  608 قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است. این ماده مقرر می دارد توهین  به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزاي نقدي خواهد بود.
  • در پاره اي از اوقات، جرم توهین به اعتبار شخصیت و مقام و منصب طرف توهین یا اهمیت ویژه آن و یا وسیله ارتکاب آن با عکس العمل شدید قانونگذار مواجه شده است که به آن توهین مشدد گفته می شود. برای نمونه توهین به مقدسات اسلامی و رهبران الهی، توهین به امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، توهین به رئیس جمور و.. از مصادیق توهین مشدد می باشند.
  • اولین شرط تحقق جرم توهین انجام عمل وهن آور است.
  • با توجه به کلی بودن توهین و عام بودن آن، یک عمل مادی وهن آور ممکن است به صورت کتبی یا شفاهی، حضوری یا غیابی، به وسیله گفتار یا کردار یا کتابت باشد یا بدون این وسایل صورت گیرد. باید توجه داشت که راست بودن یا دروغ بودن نسبت های وارده در جرم توهین شرط نیست و همچنین موهون شدن طرف نیز ضرورت ندارد، بلکه گفتار یا رفتار واهن و به طور کلی اعمال توهین آمیز از نظر عرف باید سبک و وهن آور باشد.
  • با توجه به آنچه ذکر شد، نمی توان برای توهین مصادیق معدودی ذکر کرد و اگر مصادیقی هم ذکر شود از باب تمثیل می باشد. برای نمونه ماده 608 قانون مجازات اسلامی فحاشی و استعمال الفاظ رکیک را توهین دانسته است. 
  • شرط دیگر تحقق جرم توهین این است که طرف توهین باید مشخص باشد، از این رو اگر کسی کلمات اهانت آمیز را ادا کرد که مشخص نشود متوجه چه کسی یا چه موضوعی است، نمی توان عمل او را جرم توهین دانست.
  • جرم توهین از جمله جرایم عمدی است و مراد از عمدی بودن آن علم و آگاهی مرتکب به وهن آور بودن کردار، رفتار، گفتار و نوشتاری که به حیثیت و شرافت طرف جرم لطمه وارد می کند.
  • علاوه بر این علم و آگاهی، عمد و قصد مرتکب به منظور هتک حیثیت و شرافت و حرمت طرف جرم لازم می باشد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص به کار بردن الفاظ توهین آمیز

♦  در پاسخ به این پرسش که آیا به کار بردن این الفاظ توهین است یا خیر باید گفت تشخیص توهین امری است که باید با توجه به اوضاع و احوال قضیه و شخصیت طرف جرم که مورد اهانت قرار گرفته است و عرف موجود صورت پذیرد.

♦  بنابراین، ملاک تشخیص توهین قضاوت عرف است اگر دقیقاً همین واژه ها را به کار برده باشید به نظر نمی رسد که توهین اتفاق افتاده باشد ولی باز هم این قاضی است که باید تشخیص دهد. 

 

 

مستندات قانونی - جرم توهین

ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی
هر کس به مقدسات اسلام و یا هر یک از انبیاء عظام یا ائمه طاهرین(ع) یا حضرت صدیقه طاهره(س) اهانت نماید اگر مشمول حکم‌ ساب‌النبی باشد اعدام می‌شود و در غیر این صورت به حبس از یک تا پنج سال محکوم خواهد شد.
ماده ۵۱۷ قانون مجازات اسلامی
هر کس علناً نسبت به رئیس کشور خارجی یا نماینده سیاسی آن که در قلمرو خاک ایران وارد شده است توهین نماید به یک تا سه ماه حبس محکوم می‌شود مشروط به اینکه در آن کشور نیز در مورد مذکور نسبت به ایران معامله متقابل بشود.
تبصره - اعمال مواد این فصل منوط به تقاضای دولت مربوطه یا نماینده سیاسی آن دولت یا مطالبه مجنی‌علیه یا ولی او است و در صورت استرداد تقاضا تعقیب جزائی نیز موقوف خواهد شد.
ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی
توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه و یا پنجاه هزار‌ تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.
ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی
هر کس با توجه به سمت، یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهوری یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا‌ نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه‌ها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری‌ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به سه تا شش ماه حبس و یا تا (۷۴) ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود.
ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی
هر کس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شوون و حیثیت به آنان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

جهت ارتباط با وکیل متخصص دعاوی کیفری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.