X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: جمعه 19 آذر 1400

 جعل امضاء شوهر (زوج) در سند ازدواج

من ازدواج مجدد با همسر قبلی کرده ام اما بعد از 5ماه همسرم ادعا نموده که در جلسه عقد حضور نداشته است و سند ازدواج جعل شده (همسرم ادعا کرده که کس دیگری به جای ایشان سند ازدواج را امضا کرده) و شکایت جعل نموده اما سردفتر منع تعقیب در مباشرت به جعل سند خورده ولی به من معاونت در جعل سند حکم داده شده!! چگونه چنین چیزی ممکن است در حالیکه من خودم بودم و شوهرم هم آمد در دفترخانه و امضا کرد.چطور می توانم ثابت کنم که خودش امضا کرده ؟ مگر می شود مجرم اصلی تعیین نشده باشد ولی یکنفر را به عنوان معاون تعیین کنند ؟ پس اصل کاری چه کسی است ؟ چطور ثابت کنم که او دروغ می گوید؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 8467

چگونگی اثبات کذب بودن جعل در سند ازدواج

  • هدف قانونگذار از الزام افراد به ثبت نکاح مواردی همچون اطمینان از صحت نکاح، پیشگیری از اختلاف، سهولت اثبات حقوق زوجین و  به طور کلی جلوگیری از تضییع حقوق افراد جامعه است. 
  • همچنین باید توجه داشت که اجرای سند رسمی بدون نیاز به حکم دادگاه صورت می پذیرد. تردید و انکار در سند رسمی موضوعیت ندارد و زوج نمی تواند با کمک امارات به رابطه زوجیت ثبت شده در سند رسمی خدشه وارد کند.
  • زوجین با امضاء نمودن سند ازدواج شروط دوازده گانه ذکر گردیده در این سند را با اراده و رضایت خود قبول می کنند و این امضاء حقوق و تکالیفی را برای آن ها ایجاد می کند که در صورت عدم عمل  به آن، تبعات حقوقی و کیفری را برای زوجین به همراه خواهد داشت.
  • مطابق آیین نامه قانون ازدواج مصوب 1310 برای اینکه سند ازدواج، رسمی محسوب شود، می بایست به امضای زوجین، مجری یا مجریان صیغه ازدواج، امضای دو شاهد یا بیشتر برسد.
  • همچنین مقنن برای جلوگیری از اختلافات محتمل در خصوص نکاح شرایطی را پیش بینی کرده است که برای ثبت عقد ازدواج، زوج و زوجه باید شخصا یا توسط وکیل، ذیل ثبت عقد را در دفتر و ذیل ورقه ازدواج را امضا کنند.
  • در برخی موارد ممکن است شخص دیگری به جای زوج سند ازدواج را امضاء نماید و با این کار قصد صدمه و آسیب رساندن به اعتبار دیگران و یا استفاده غیرقانونی از سند را داشته باشد. مقنن این عمل را به عنوان جعل امضاء افراد عادی در ماده 536 قانون مجازات اسلامی جرم انگاری نموده است و برای آن مجازات جبران خسارت، حبس از 6 ماه تا 2 سال و جزای نقدی در نظر گرفته است.
  • همچنین باید به این نکته مهم توجه داشت که با توجه به مطالب فوق، هرچند انکار و تردید در خصوص اسناد رسمی موضوعیت ندارد ولی در صورت اثبات جعلی بودن امضاء در دادگاه صالح، سند مربوطه از درجه اعتبار ساقط می گردد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص جعل امضاء شوهر در عقدنامه

♦  مخاطب گرامی سایت دادگران در خصوص سوالی که مطرح فرمودید باید گفت که چنانچه سردفتر اطلاعی از هویت فردی که به جای همسرتان سند را امضاء کرده نداشته باشد یا متوجه هویت جعلی ایشان نشده باشد و به اشتباه او را به جای همسرتان گرفته باشد، اتهامی متوجه ایشان نیست و صرفا از نظر موارد انتظامی ممکن است مرتکب تخلف شده باشد.

از نظر مرجع قضایی که حکم مربوطه را صادر نموده است، فردی که سند را به جای شوهر شما امضاء کرده جاعل شناخته شده و شما نیز به نظر آن مرجع محترم از این جریان آگاه بوده اید و معاون در جرم شناخته شده اید.

♦  شما در این خصوص می توانید لایحه دفاعیه خود به انضام ادله و مستندات قانونی که شامل شهادت شاهدانی که در دفترخانه حضور داشته و سند ازدواج را امضاء نموده اند نیز می شود را به دادگاه صالح اراده نمایید.

♦  باید اشاره کرد که موردی که مطرح فرمودید نیاز به بررسی تخصصی دارد لذا بهتر است نسبت به دریافت نوبت مشاوره حضوری و یا تلفنی موسسه حقوقی دادگران اقدام فرمایید.

 

 

مستندات قانونی - اثبات جرم جعل

اصل 36 قانون اساسی

حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد.


اصل 37 قانون اساسی

اصل، برائت است و هیچ‌کس از نظر قانون مجرم شناخته نمی‌شود، مگر این که جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد.


ماده 523 قانون مجازات اسلامی

جعل و تزویر عبارتند از: ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن‌یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری ‌بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب.


ماده 524 قانون مجازات اسلامی

هر کس احکام یا امضاء یا مهر یا فرمان یا دستخط مقام رهبری و یا روسای سه قوه را به اعتبار مقام آنان جعل کند یا با علم به جعل یا‌تزویر استعمال نماید به حبس از سه تا پانزده سال محکوم خواهد شد.


ماده 529 قانون مجازات اسلامی

هر کس مهر یا منگنه یا علامت یکی از شرکتهای غیر دولتی که مطابق قانون تشکیل شده است یا یکی از تجارتخانه‌ها را جعل کند یا با‌علم به جعل استعمال نماید علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از سه ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.


ماده 532 قانون مجازات اسلامی

هر یک از کارمندان و مسوولان دولتی که در اجرای وظیفه خود در احکام و تقریرات و نوشته‌ها و اسناد و سجلات و دفاتر و غیر آنها از‌نوشته‌ها و اوراق رسمی تزویر کند اعم از این که امضاء یا مهری را ساخته یا امضاء یا مهر یا خطوط را تحریف کرده یا کلمه‌ای الحاق کند یا اسامی اشخاص‌را تغییر دهد علاوه بر مجازات‌های اداری و جبران خسارت وارده به حبس از یک تا پنج سال یا به پرداخت شش تا سی میلیون ریال جزای نقدی‌محکوم خواهد شد.


ماده 536 قانون مجازات اسلامی

هر کس در اسناد یا نوشته‌های غیر رسمی جعل یا تزویر کند یا با علم به جعل و تزویر آنها را مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران‌ خسارت وارده به حبس از شش ماه تا دو سال یا به سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.


ماده 542 قانون مجازات اسلامی

مجازات شروع به جعل و تزویر در این فصل حداقل مجازات تعیین شده همان مورد خواهد بود.


ماده 1287 قانون مدنی

اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات‌ قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.


ماده 1292 قانون مدنی

در مقابل اسناد رسمی یا اسنادی که اعتبار اسناد رسمی را دارد انکار و تردید مسموع نیست و طرف میتواند ادعای جعلیت به اسناد‌ مزبور کند یا ثابت نماید که اسناد مزبور به جهتی از جهات قانونی از اعتبار افتاده است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.