X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: یکشنبه 16 آبان 1400

 آیا زن می تواند به دلیل زندانی بودن شوهر طلاق بگیرد؟

به جرم سرقت 18ماه زندان بودم، همسرم ناشزه و کلیه حقوق قانونی در ایام زندگی بذل کرده است. می تواند بدلیل زندانی بودن و عدم دریافت نفقه درخواست طلاق بدهد؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 9283

طلاق زن

 

طلاق به دلیل زندانی بودن شوهر

  • تمکین دارای معنی تمکین خاص و عام است؛ تمکین به معنای خاص آن است که زن نزدیکی جنسی با شوهر را به طورمتعازف بپذیرد جز در مواردی که مانعی مشروع برای زن وجود داشته باشد؛ اما تمکین عام به آن معناست که زن وظایف خود را نسبت به شوهر انجام دهد و از حدود قانون و عرف اطاعت کند و ریاست شوهر را بپذیرد طبیعی است که توقعات نامشروع و نامتعارف ، زن را مکلف به اطاعت از آن نخواهد کرد.
  • عدم تمکین در اصطلاح حقوقی نشوز و زنی که از شوهر خود اطاعت نکند را ناشزه می نامند. نشوز در اصطلاح حقوقی نافرمانی ازیکی از  زوجین است. 
  • هرگاه زن تمکین نکند و ناشزه باشد شوهر می تواند به دادگاه رجوع کرده و الزام زن به تمکین را بخواهد؛ ضمانت اجرای عدم تمکین عدم پرداخت نفقه توسط شوهر است و زوجه نمی تواند مطالبه نفقه داشته باشدماده ۱۱۰۸ قانون مدنی به این امر تصریح دارد.
  • البته باید توجه داشت که عدم تمکین زوجه معلول امری نامشروع باشد؛ در صورتیکه زن مانع مشروع و امری موجه در عدم تمکین داشته باشد حق وی از دریافت نفقه ساقط نخواهد شد و وی مستحق نفقه خواهد بود.
  • تشخیص علت موجه یا غیر موجه برای عدم تمکین توسط دادگاه انجام خواهد شد. (ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی)
  • قانون مدنی در ماده ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ قانون مدنی موجباتی را برای درخواست طلاق به اراده زن بیان کرده است: عسر و حرج به معنی مشقت شدید است. عسر و حرج با قاعده لاحرج از قواعد معروف فقهی است که مبتنی بر آیات قرآن است. قاعده اولیه در مورد طلاق این است که اختیار آن به عهده شوهراست.
  • لیکن هرگاه دوام زناشویی برای زن موجب مشقت شدید گردد و شوهر او را طلاق ندهد به عنوان یک قاعده ثانوی زن میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند. حاکم شوهر را به طلاق اجبار می کند؛ و اگر شوهر مبادرت به اجرای حکم طلاق نکند، حاکم یاوکیل قانونی او اقدام به طلاق زن می کنند. تشخیص مشقت شدیدکه در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی ذکر شده است با قاضی دادگاه است.
  • تبصره الحاقی اصلاحی ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی ابهامات زیادی داشت و در سال ۱۳۸۱ اصلاح شد و در این ماده ابتدا عسر وحرج را تعریف و مصادیق آن را تصریح کرده است؛ طبق تبصره الحاقی ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی و در بند ۳ آن «محکومیت قطعی زوج به حبس ۵ سال» را بیان کرده است. موارد  مذکور در ماده اماره عسر و حرج است که با احراز یکی از آنها دادگاه باید حکم طلاق را به درخواست زن صادر کند.
  • همچنین طبق ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی در صورتیکه دادگاه حکم به اتفاق به سود زن صادر کند و با وجود صدور اجراییه علیه شوهر حکم اجرا نشود، زن می تواند از دادگاه تقاضای حکم طلاق کند و دادگاه شوهر را ملزم به طلاق زن خواهد کرد. در صورت استنکاف شوهر از طلاق زوجه ، حاکم اقدام به طلاق زوجه خواهد کرد.

 

 

مستندات قانونی - دلایل طلاق زن

ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی
هرگاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از امراض مقاربتی گردد زن حق خواهد داشت که از نزدیکی با او امتناع نماید و امتناع به علت ‌مزبور مانع حق نفقه نخواهد بود.


ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی
در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او بدادن نفقه زن می‌ تواند برای طلاق به حاکم ‌رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق مینماید ‌همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.


ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی
در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می‌تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنان چه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه می‌تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می‌شود.
تبصره (۱۳۸۱/۴/۲۹) - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه‌ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می‌گردد:
۱- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
۲- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
۳- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
۴- ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
۵- ابتلای زوج به بیماری‌های صعب‌العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه‌ی صعب‌العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.


ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی
هر گاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظائف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.