X

مشاوره حقوقی با وکیل دادگستری - دادگران حامی

مشاوره حقوقی آنلاین

برای ارسال سوال یا درخواست از منوی سبز رنگ زیر ، وارد شوید.

برای مطالعه آرشیو سوالات حقوقی ، اینجا کلیک کنید.

تاریخ انتشار: دوشنبه 15 آذر 1400

 معرفی صندوق بیمه خسارات بدنی و نحوه گرفتن خسارت از آن

صندوق بیمه خسارات بدنی چیست و گرفتن خسارت و دیه از آن چه شرایطی دارد ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 9705

صندوق بیمه خسارات بدنی چیست و در چه مواردی خسارت پرداخت می کند ؟

  • صندوق بیمه خسارات بدنی بر اساس مصوبه دولت با توجه به ماده 10 قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسیله نقلیه موتوری در مقابل شخص ثالث در سال 1348 تاسیس گردید.
  • مدیریت این صندوق در ابتدا با شرکت بیمه ایران بوده است اما با توجه به تصویب قانون تاسیس بیمه و بیمه گری به بیمه مرکزی واگذار شد.
  • شایان ذکر است که با توجه به قانون بودجه سال 1390، صندوق یادشده شخصیت حقوقی مستقلی پیدا کرد و اساس کار و فعالیت این موسسه مطابق قانون نهادها و موسسات عمومی غیردولتی ادامه یافت و می تواند به طور مستقل طرف شکایت قرار گیرد.
  • همچنین اساسنامه این صندوق با توجه به اختیاراتی که اصول 85 و 138 قانون اساسی برای قوه مجریه در نظر گرفته است توسط هیئت وزیران با استناد به ماد 28 قانون بیمه اجباری شخص ثالث تصویب شده است.
  • با توجه به ماده 21 قانون بیمه اجباری شخص ثالث، برای حمایت از آسیب دیدگان حوادث ناشی از وسایل نقلیه و خسارات وارده به اشخاص ثالث، در موارد زیر افراد جامعه می توانند به صندوق مراجعه و مطالبه خسارت نمایند:

الف) هنگامی که شرکت بیمه ای که مقصر حادثه از طریق آن اقدام به بیمه شخص ثالث نموده است ورشکسته و یا پروانه فعالیت آن لغو گردد.
ب) هنگامی که خسارات وارده خارج از تعهدات شرکت بیمه باشد
ج) هنگامی که سقف تعهدات شرکت بیمه کفایت پرداخت خسارات وارد شده را ندهد.
د) هنگامی که مقصر حادثه فاقد بیمه شخص ثالث باشد و یا اینکه بیمه نامه او تمام شده باشد.
و .....

  • همچنین باید به این نکته توجه داشت که مطابق ماده 17 قانون فوق الذکر مواردی همچون خسارات وارده به وسیله نقلیه مقصر حادثه، خسارات ناشی از تشعشعات هسته ای، جریمه و.... از شمول تعهدات صندوق خارج است.
  • در خصوص پرداخت خسارت توسط صندوق باید اشاره داشت که مطابق ماده 30 قانون یادشده اشخاص زیان دیده با ارائه ادله و مستندات قانونی می توانند به صندوق مراجعه نمایند و با توجه به ماده 31 همان قانون صندوق موظف است ظرف 15 روز پس از دریافت مدارک مورد نیاز خسارات مربوطه را در حدود تعهدات خود پرداخت کند همچنین افراد می توانند برای مطالبه خسارت از طریق دادگاه اقدام نمایند.
  • البته باید توجه داشت که صندوق در برخی موارد وجه مورد نظر را به صورت مستقیم به افراد زیان دیده پرداخت نمی کند بلکه مبلغ مورد نظر را به صورت چک به حساب بانکی که مرجع قضایی صالح مشخص نموده است واریز می کند.
  • همچنین صندوق در موارد پرداخت دیه و خسارات بدنی وارد شده به شخص ثالث می بایست قیمت روز را در نظر گرفته و در پرداخت خسارت به جنسیت زیان دیده توجه ننماید همچنین اگر بخشی از خسارات بدنی توسط مراجع دیگر از جمله سازمان تامین اجتماعی پرداخت شده باشد، به همان میزان از سهم پرداختی صندوق کسر می گردد.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص گرفتن خسارت از صندوق بیمه خسارت بدنی

♦  در پاسخ به سوال شما باید اشاره داشت که در مطالب فوق به طور کامل به تعریف صندوق بیمه خسارات بدنی پرداخته شد. همچنین به حدود تعهدات صندوق و موارد خارج از شمول تعهدات صندوق نیز اشاره گردید.

♦  در خصوص سقف تعهدات نیز باید اشاره داشت که مطابق ماده 21 قانون بیمه شخص ثالث، صندوق تا سقف دیه کامل مرد مسلمان در ماه های حرام و همچنین دیه دوم و بیشتر و بدون در نظر گرفتن جنسیت و دین خسارت های جانی را به ارزش روز و بصورت یوم الادا پرداخت می نماید.

♦  برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید اساسنامه صندوق را مطالعه نمایید و یا با یک وکیل در این زمینه مشورت کنید.

 

 

مستندات قانونی - مطالبه خسارت از صندوق تامین خسارات بدنی

اصل 29 قانون اساسی

برخورداری از تامین اجتماعی از نظر بازنشستگی، بیکاری، پیری، ازکارافتادگی، بی‌سرپرستی، درراه‌ماندگی، حوادث و سوانح، نیاز به خدمات بهداشتی درمانی و مراقبت‌های پزشکی به صورت بیمه و غیره، حقی است همگانی. دولت موظف است طبق قوانین از محل درآمدهای عمومی و درآمدهای حاصل از مشارکت مردم، خدمات و حمایتهای مالی فوق را برای یک یک افراد کشور تامین کند.


بند 94 ماده واحده قانون بودجه سال 1390

صندوق تأمين خسارت‌هاي بدني به فهرست قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومي غيردولتي مصوب ۱۳۷۳/۴/۱۹ الحاق مي‌شود و سهم بيست‌درصدي (۲۰%) اين صندوق از جريمه‌هاي راهنمايي و رانندگي موضوع بند (ج) ماده (۲۳) قانون رسيدگي به تخلفات رانندگي و سهم بيست‌درصدي (۲۰%) از هزينه دادرسي و جزاي نقدي وصولي موضوع بند (و) ماده (۱۱) قانون اصلاح قانون بيمه اجباري مسؤوليت مدني دارندگان وسايل نقليه زميني در مقابل شخص ثالث مصوب ۱۳۸۷/۴/۱۶ به محض وصول به حساب خزانه واريز مي‌گردد. پنجاه درصد (۵۰%) از درآمد حاصله تا سقف يك‌هزار‌ميليارد (۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۱) ريال به اين صندوق و پنجاه درصد (۵۰%) تا سقف يك‌هزار ميليارد (۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۱) ريال به ستاد مردمي ديه اختصاص مي‌يابد.


ماده 17 قانون بیمه اجباری شخص ثالث

موارد زیر از شمول بیمه موضوع این قانون خارج است:
الف ـ خسارت وارده به وسیله نقلیه مسبب حادثه و محمولات آن
ب ـ خسارت مستقیم و یا غیرمستقیم ناشی از تشعشعات اتمی و رادیواکتیو
پ ـ جریمه یا جزای نقدی
ت ـ اثبات قصد زیان‌دیده در ایراد صدمه به خود مانند خودکشی، اسقاط جنین و نظایر آن و نیز اثبات هر نوع خدعه و تبانی نزد مراجع قضائی
تبصره ـ در صورتی که در موارد بندهای (الف) و (ب) اختلافی وجود داشته باشد، معترض می‌تواند به مرجع قضائی صالح رجوع کند.


ماده 21 قانون بیمه اجباری شخص ثالث

به منظور حمایت از زیان‌دیدگان حوادث ناشی از وسایل نقلیه، خسارت‌های بدنی وارد به اشخاص ثالث که به علت فقدان یا انقضای بیمه‌نامه، بطلان قرارداد بیمه، شناخته‌نشدن وسیله نقلیه مسبب حادثه، کسری پوشش بیمه‌نامه ناشی از افزایش مبلغ ریالی دیه یا تعلیق یا لغو پروانه فعالیت شرکت بیمه یا صدور حکم توقف یا ورشکستگی بیمه‌گر موضوع ماده (۲۲) این قانون، قابل پرداخت نباشد، یا به‌طور کلی خسارت‌های بدنی که خارج از تعهدات قانونی بیمه‌گر مطابق مقررات این قانون است به‌استثنای موارد مصرح در ماده (۱۷)، توسط صندوق مستقلی به نام «صندوق تامین خسارت‌های بدنی» جبران می‌شود.
تبصره ۱ـ میزان تعهدات صندوق برای جبران خسارت‌های بدنی معادل مبلغ مقرر در ماده (۸) با رعایت تبصره ماده (۹) و مواد (۱۰) و (۱۳) این قانون است.
تبصره ۲ـ تشخیص موارد خارج از تعهد بیمه‌گر مطابق مقررات این قانون، بر عهده شورای‌عالی بیمه است.
تبصره ۳ـ صندوق مکلف است هر شش‌ماه یکبار گزارش عملکرد خود را به کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه کند.


ماده 30 قانون بیمه اجباری شخص ثالث

اشخاص ثالث زیان‌دیده حق دارند با ارائه مدارک لازم برای دریافت خسارت به‌طور مستقیم حسب مورد به شرکت بیمه مربوط و یا صندوق تامین خسارت‌های بدنی مراجعه کنند. همچنین مسبب حادثه می‌تواند با ارائه مدارک لازم جهت تشکیل پرونده پرداخت خسارت به زیان‌دیده حسب مورد به بیمه‌گر یا صندوق مراجعه کند.


ماده 31 قانون بیمه اجباری شخص ثالث

بیمه‌گر و صندوق حسب مورد مکلفند حداکثر پانزده روز پس از دریافت مدارک مورد نیاز، خسارت متعلقه را پرداخت کنند.
 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

آرشیو موضوعی

Skip Navigation Links.

رزرو وقت مشاوره حقوقی با وکیل

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.