تعداد بازدید: 2469
بررسی حکم پس ندادن مدارک-دادگران حامی

آیا پس ندادن مدارک خیانت در امانت است؟

بنده حسابدار هستم و سال گذشته شخصی برای انجام امور حسابداری و مالیاتی شرکتش مراجعه کرد و طی توافق شفاهی مقرر شد بنده کار ایشان را انجام بدم و بعد از پایان کار پولم را بگیرم ولی ایشان بعد از پایان کار و ارسال اظهارنامه ادعا کردن که پرداخت حق الزحمه منوط به تایید مدارک توسط سازمان امور مالیاتی هست و بنده با پیگیری و تماس با شخصی که سال قبل کار ایشان را انجام داده بودن متوجه شدم همین بلا هم سر ایشان آمده و بعد از تایید اسناد باز هم بدلایل واهی پولی به ایشان پرداخت نشده است. بنده هم با توجه به این وضعیت از دادن مدارک به صاحب شرکت تا زمان تسویه حساب خودداری کردم و ایشان هم به خاطر لجبازی سراغ مدارکش نیامد.حال با توجه به اینکه مدارک ایشان بدلیل عدم ارائه در زمان مقرر از طرف سازمان امور مالیاتی رد شده و مالیات سنگینی برایشان منظور شده است آیا ایشان می تواند از بنده به جرم خیانت در امانت شکایت کنند؟ توجه به این نکته ضروری است که هیچ قرارداد مکتوبی بین ما نبوده و حتی شاهدی هم زمانی که ایشان مدارک به بنده داده بودن نبوده است.

حکم پس ندادن مدارک و خیانت در امانت-دادگران حامی

پس ندادن مدارک و خیانت در امانت

  • خیانت در امانت جزء جرایم علیه اموال بوده و عبارت است از استعمال، تصاحب، تلف یا مفقود نمودن توأم با سوء نیت مالی که توسط صاحب مال یا متصرف قانونی نزد شخص به امانت گذاشته شده.
  • خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری گردیده و ماده 674 قانون مجازات اسلامی در رابطه با این جرم بیان می دارد که هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
  • بنابراین، عنصر مادی تحقق جرم خیانت در امانت شامل استعمال، تصاحب، اتلاف و مفقود کرن مالی که نزد شخص به امانت سپرده شده می باشد. این موارد می تواند با انجام عمل یا ترک عمل صورت بگیرد منتها نکته حائز اهمیت در این باره این است که باید بین عملی که شخص امانت گیر انجام داده و ضرری که به مالک وارد شده رابطه ی علیت وجود داشته باشد و عمل امین منجر به ورود خسارت به امانت گذار گردد.
  • رکن معنوی جرم خیانت در امانت شامل سونیت عام و خاص می باشد. یعنی علاوه بر اینکه عمل تصاحب، استعمال، اتلاف و مفقود نمودن باید به صورت عمدی و با علم و آگاهی صورت بگیرد، انجام این اعمال نیز باید با اراده و قصد زیان رساندن باشد.
  • رکن قانونی جرم خیانت در امانت ماده ی 674 قانون مجازات اسلامی می باشد. 
  • علاوه بر نیاز تحقق سه رکن مادی، معنوی و قانونی برای جرم خیانت در امانت، شرایط دیگری نیز لازم است از جمله اینکه مال امانی باید توسط مالک یا متصرف قانونی به امین سپرده گردد و مال از یکی از طرق قانونی به شخص سپرده گردد ازجمله از طریق عقد یا قراردادی با شرط استرداد یا به مصرف معین رساندن مال امانی.
  • مجازات جرم خیانت در امانت برابر است با جبران خسارت و 6 ماه الی 3 سال حبس می باشد. البته اگر از سفید امضاء و سفید مهری که به شخص سپرده شده باشد یا به هر نحوی بدست آمده باشد سوء استفاده شود، مرتکب به یک تا 3 سال حبس محکوم می شود.

پاسخ به پرسش پس ندادن مدارک و خیانت در امانت

♦  در رابطه با پرسشی که طرح فرمودید و در خصوص پس ندادن مدارک و خیانت در امانت باید گفت ماده 674 قانون مجازات اسلامی در رابطه با مصادیقی که می تواند موضوع جرم خیانت در امانت واقع گردد عبارت “هرگاه نوشته هایی همانند سفته، چک، قبض و نظایر آن ها” استفاده نموده است.

♦  بنابراین می توان بیان نمود که مدارکی همچون مدارک تحصیلی، مدارک شغلی، وکالت نامه و.. که به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار دیگری به کسی داده شده و بنا بر این بوده که اسناد مذکور، بازگردانده و مسترد شود یا قرار بوده که اسناد مذکور، در مورد خاص و معینی استفاده گردد و شخصی که اسناد به او سپرده شده، آن ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استفاده یا تصاحب نماید یا آنها را از بین ببرد یا مفقود کند، جرم خیانت در امانت محقق گردیده است.

♦  البته شاید بتوان این چنین نیز استدلال نمود که مدارک مالی و حسابداری مال معرفی نمی شود که پس دادن آنها خیانت در امانت باشد. به طور کلی پس ندادن یک مال قابل قیمت گذاری ضرورتا می تواند موضوع جرم خیانت در امانت باشد.

♦  ممکن است شما از نظر حقوقی مسئول شناخته شوید و بخاطر خسارتی که در اثر پس ندادن مدارک به طرف وارد نموده اید مسئول جبران خسارت طرف به حساب آیید.

مستند قانونی – عدم استرداد مدارک و خیانت در امانت

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی
هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

اگر پرونده مشابهی دارید، پیش از هر اقدام مشورت بگیرید

هر پرونده حقوقی جزئیات خاص خود را دارد و انتخاب مسیر درست از ابتدا می‌تواند نتیجه پرونده را تغییر دهد. برای بررسی موضوع شما توسط وکیل متخصص، از راه‌های زیر اقدام کنید.

مسیرهای بعدی برای بررسی موضوع شما

بسته به نوع پرونده شما، می‌توانید از این صفحات نیز برای آشنایی بیشتر با خدمات دفتر وکالت دادگران استفاده کنید.

خدمات حقوقی ملکی دفتر وکالت دادگران

مشاهده همه حوزه‌های تخصصی که در دفتر وکالت دادگران ارائه می‌شود

دریافت مشاوره درباره پرونده شما

اگر مطمئن نیستید موضوع شما در کدام دسته قرار می‌گیرد، درخواست مشاوره را ثبت کنید

فرم درخواست مشاوره تخصصی

موضوع پرونده و راه‌های تماس خود را در فرم زیر ثبت کنید. کارشناسان دفتر وکالت دادگران در سریع‌ترین زمان با شما تماس خواهند گرفت.

"(این بخش الزامی است)" فیلدهای الزامی را نشان می دهد

این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .
دیدگاه و کامنت خود را بنویسید

2 پاسخ

  1. محمد روشن

    باسلام بنده یک راننده پایه یکم به دنبال کار بودم تو دیواریه شرکت بتن راننده میخواست شرایتمون از همدیگه پرسیدیم وبه تفاهم رسیدیم من بخدا حتی کرایه قرض کردم از شهرستان ساکم بستم رفتم تهران من بعد ۴روز بهش گفتم راجب قرارداد وکارمون چیزی که گفته بود همش دروغ بود دیگه گفتم ازاول کلک دیگه تا آخرش من باید بدبختی بکشم روز اول هم مدارکمو گرفت گفت چون ماشین دستته مدارک امانت پیشم باشه دیگه نموندم گفت برو دو ساعت دیگه پول کارکردنت میزنم به حساب مدارک وهم گذاشتم خونه فردا برات پست میکنم الان ۱۵ روز بیشتره هر روز میگم برام بفرست بیکارشدم برا بچم برم دنبال کارم مدارک و نمی‌فرسته نه پول کارکردن میده الان شهرستانم پول کرایه رفت و برگشت ندارم دوباره برم بگیرم اگه هزینه کنم برم شکایت کنم هزینها را قانون می‌تونه برایم بگیره من چکارکنم با تشکر از راهنمایی تون

    1. وکیل محمدی

      سلام؛ بله برای مطالبه دستمزذ و پس گرفتن مدارکتون اول اظهارنامه بدهید و بعد شکایت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دریافت مشاوره حقوقی یا اخذ وکیل، در ساعات اداری با دفتر تماس بگیرید. خارج از ساعات کاری، فرم زیر را تکمیل کنید و شرح مختصری از موضوع خود بنویسید. درخواست شما بررسی می‌شود و در صورت نیاز، با شما تماس خواهیم گرفت.

"(این بخش الزامی است)" فیلدهای الزامی را نشان می دهد

این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .
درخواست مشاوره فوری با وکیل
WhatsApp Support